Löpning: Är det bra att löpträna?

En av de kanske mest populära och naturliga träningsätt för att öva upp kondition och hälsa, är löpning. Det finns flertalet anledningar till detta, men en central del av löpningen är att det är så pass enkelt och verkligen någonting som de flesta kan ge sig på. Att träna löpning kan förstås vara olika utmanande, vilket kan ge en rad olika funderingar. I denna artikeln går vi igenom vanliga frågeställningar kopplat till löpning, och ger dig en bättre inblick i aktiviteten överlag.

Vad är Löpning?

Löpning är annat ord för att springa, alltså ett moment där du antingen genom att springa utomhus, inomhus, på löpband eller ute i naturen tränar kondition. Löpning tillhör både kategorin lågintensiv och högintensiv cardio, eftersom det kan tränas på olika nivåer.

Lågintensiv Cardio Löpning

Med lågintensiv cardio menas det att du tränar kondition på ett enklare sätt, så att du inte blir andfådd och samtidigt kan prata. Lågintensiv Cardio är oftast bra i uppvärmningssyfte, eller för dig som efter ett gympass vill varva ner. När vi pratar om lågintensiv cardio kopplat till löpning, är det ett lugnare tempo av ”joggning” som generellt genomförs.

Högintensiv Cardio Löpning

Med högintensiv cardio inom löpning menas det att du tränar kondition på ett sådant sätt att du blir andfådd och verkligen anstränger dig, där pulsen och hjärtslagen ständigt dunkar på ett i ett högt tempo. Exempel på högintensiv cardio kopplat till löpning kan vara ifall du springer en sträcka i bra tempo som du blir andfådd över, men det går också att träna löpning högintensivt genom intervaller, alltså att du spurtar en sträcka, och varvar med att gå eller jogga en kort stund.

Vilka Muskler Tränas vid Löning?

När du löptränar är det oftast benen som tränas, för att inte glömma bort din allmänna kondition. En förbättrad kondition hjälper dig att springa en sträcka snabbare, mindre fysiskt påverkad, eller hjälper dig att successivt klara av att springa längre sträckor. Den gemensamma muskelgruppen som tränas när du springer är dina ben. Primärt kan du komma och känna träningsvärk i dina främre lår, samt dina vader, ifall du löptränar frekvent.

Det är också viktigt att även fast du enbart oftast känner av träningsvärk i dina lår och vader efter ett jobbigt träningspass, komma ihåg att det även ligger väldigt mycket psykisk träning vid löpning. Människan klarar ofta att göra någonting betydligt mer än vad den först tror, i detta sammanhanget handlar det alltså om att du oftast klarar av att springa längre än vad du tror, och när du är som mörast och helt slut, kan du oftast springa lite till. Genom att tillämpa denna metoden, alltså att pusha dig vid varje träningspass lite till, kommer du avancera snabbare inom löning, vare sig det gäller distans eller tidsmässigt.

Vad är andra andningen?

Har du någon gång funderat på: Vad är andra andningen? Andra andningen är ett begrepp som används och beskriver andningen ofta kopplat till löpning. Andra andningen innebär att du efter en viss tid eller sträcka inte längre kommer uppleva andningen som ett problem – vilket det till en början inom de 2 första kilometerna först är.

Andra andningen är någonting som de flesta inom löpning tränar för att komma in i. Generellt kan andningen vara det som sätter stopp för dig som löptränar, speciellt ifall du är ny till träningsformen. Andra andningen där du hamnar i en fas och där andningen helt plötsligt inte blir ett problem, är således någonting som du gärna hamnar i – men som du också behöver träna hårt för att lyckas med.

Vad ska man Äta Innan Löpning?

Det är ganska svårt att peka ut en specifik typ av mat som är bra att äta innan löpning, eftersom det kan vara väldigt individuellt och beror på vad du tränar för inom löpträning. Vad du ska äta inför långdistanslöpning skiljer sig alltså något enormt jämfört med dig som springer kortare sträckor, eller har en bestämd tid som ska springas på exempelvis ett löpband. Generellt går det dock att säga att mat som har långsamma fibrer och kolhydrater kan vara bra att äta, eftersom de successivt kommer att portionera ut energi undertiden som du tränar.

För dig som springer långdistans som ett Marathon kan det dock vara viktigt att inte bara innan loppet äta, utan även under loppet och fylla på med snabba kolhydrater som snabbt ger kroppen ett tillskott av energi. En populär produkt som många långdistanslöpare kan äta successivt under loppet som är mycket enkelt att transportera med sig är druvsocker. Vid ett långdistanslopp som är 40km+ kan det vara bra att efter varje 5km äta en tablett, och fylla på kroppens energireserv.

Vad ska man Äta Efter Löpning?

Precis som att det kan vara viktigt att äta någonting både innan och under ett träningslopp, är det viktigt att låta kroppen återhämta sig och få energi efter loppet. Det kan därför vara klokt att för dig som satsar på löpning att göra upp ett kostschema som även innefattar vad du ska äta efter ett träningspass för att återhämta dig. Generellt så är kroppen bara i behov av energi – oavsett sort – efter ett träningspass.

Vi kan se att bananer eller andra frukter, kombinerat med en sportbar, proteinbar eller en träningsdryck är populär, eftersom det för många är gott och enkelt att få i sig. Se också till att en stund efter ett träningslopp få i dig någonting mer ordentligt, förslagsvis en ordentlig måltid som följer tallriksmodellen med lite mer fokus på kolhydrater och proteiner för återhämtningens skull.

Är det Viktigt med Rätt Löparskor?

Ifall du undrar om det är viktigt att välja rätt löparsko är du inte så vilt ute som du kanske tror. Det finns nämligen löparskor som är framtagna för olika ytor, beroende på vilken stil av löpning du föredrar. För dig som gillar att löpträna i skogen finns det löparskor som har mer fokus på stabila fötter som inte ska kunna trampa snett på ojämnt underlag, och för dig som gillar att springa på asfalt finns det skor som är gjorda för att ge en ”studsande” effekt och som är så lätta som möjligt.

Det korta svaret blir således att det är viktigt att välja rätt löparsko, och vid osäkerhet går det alltid bra att konsultera oss och få Personlig Hjälp, eller i samband med att du köper ett par löparskor få hjälp av personalen som jobbar där.

Viktiga Tillbehör för dig som Löptränar

För dig som löptränar finns det egentligen inte speciellt mycket tillbehör annat än skorna, men de få som finns kan vara oerhört viktiga. Vi på Fitness365 ser att det finns två stycken nödvändiga tillbehör som du måste ha om du är ute och löptränar när det är halt ute, men också när det är mörkt, nämligen Broddar och en reflexväst.

Med en reflexväst gör du dig själv säker när du är ute och springer i mörkret på gator och vägar, eftersom bilister och andra fordon enklare ser dig tack vara reflexvästen, det kan dessutom fungera som ett extra lager om det är kyligt ute, vilket bara är en bonus. Givetvis är även broddar en bra idé att införskaffa ifall du löptränar under vinterhalvåret i Sverige där det kan vara halt ute. Broddar hjälper till att få ett stadigt fäste på gator och vägar, vilket gör att risken för att ramla omkull och slå sig reduceras kraftigt.

51p0jGccYlL. AC SX679
Amazon köp nu
Amazon köp nu

Viktigt att Återställa Vätskebalansen

För dig som löptränar är det viktigt att återställa vätskebalansen. När du tränar löpning och kondition svettas du naturligt, och gör dig bland annat av med en stor mängd vatten som saltkristaller som kroppen behöver. Det är därför viktigt att efter varje träningspass återställa vätskebalansen genom att dricka mycket vatten, och är det så att du svettas mer än vanligt, exempelvis om du tränar löpning på sommaren, är det extra viktigt att du ersätter vitaminer och mineraler som kroppen utsöndrar, genom att till exempel ta en brustablett som löses upp när den blandas med vatten.

Idrottsskador Kopplat till Löpning

Tyvärr är löpning en träningsform som enkelt överbelastar knän, som generellt blir svagare desto mer de tränas och utsätts för påfrestning. Om du löptränar är det således viktigt med stretching som hjälper till att töja muskler och leder vilket ökar flexibiliteten i kroppen. Det kan också vara bra för dig som löptränar att emellanåt träna upp knäna genom bland annat simning, vilket är en bra träningsform utan belastning på knäna, som i förtid rehabiliterar och motverkar idrottsskador.

Avslutningsvis – Är det bra att Löpträna?

Det enkla svaret på denna frågan är: Ja – det är bra att träna löpning. Det hjälper till att förbättra din kondition vilket är bra för kroppens alla delar. Till löpning finns det några få grejer som kan vara bra att veta om – såsom vilka tillbehör som kan vara värt att investera i, och ifall det är viktigt med rätt löparsko. Glöm inte heller bort att ge kroppen den energi den behöver inför ett träningspass, och låta den återhämta sig efteråt.

En tanke på “Löpning: Är det bra att löpträna?

Kommentarer är stängda.