Varför det är viktigt att återställa vätskebalansen

Vatten är en central vätska som vi behöver få i sig dagligen i stora mängder, närmare bestämt cirka 2 liter varje dag, för att kroppen ska fungera som den ska. Inte nog med att vatten bara släcker törsten, utan den får vår kropp att fungera för att få oss att må bra. Cirka 60% av kroppen är utgjord av vätska, 95% av hjärnan är vatten, likaså blodet, och 80% av lungorna är vatten. Att återställa vätskebalansen, men också att hålla vätskebalans i schack är essentiellt för människans överlevnad.

Hur Mycket vatten gör sig kroppen av med dagligen?

I snitt gör människan av sig med cirka 2-5dl vatten dagligen genom att svettas, men mängden kan bli betydligt högre än så under varma förhållanden, eller när du tränar, och den dagliga mängd kan enkelt bli några liter svett. Men inte nog med att du endast utsöndrar vatten genom svett, utan även genom kondens från att du andas med lungorna. Med en rekommenderad mängd om 2 liter vatten per dag, och mer ifall du svettas ovanligt mycket, så gör sig kroppen endast av med 2-4dl vatten genom att besöka toaletten dagligen, med detta sagt är det oerhört viktigt att fylla på med vätska eftersom kroppen gör sig av med den på fler sätt än vad du kanska anar.

I regel brukar 8 glas vatten vara tillräckligt att få i sig varje dag, alltså cirka 2 liter, men hur mycket vatten du ska dricka per dag kan variera. Det klassiska att dricka när du är törstig håller i vissa fall, men oftast kan kroppen behöva mer vatten är vad du anar, och det är därför alltid bra att få i sig minst 2 liter för att vara på den säkra sidan.

Varför svettas vi?

Kroppen svettas för att hålla kroppens temperatur reglerad, det är därför du när du blir varmt börjar svettas, och kanske känner du bäst av detta när du rör på dig aktivt, eller under varma sommardagar. Att svettas är naturligt och ingenting som du ska skämmas över, det är alltså kroppens naturliga reflex att hålla kroppens temperatur stabil.

Kroppens normala temperatur sträcker sig från 36 – 37,8 grader celsius, vilken kan variera från person till person, men där den allmänna uppfattning är att normalvärdet är 37 grader celsius. När du har feber går kroppens inre temperatur upp, vilket kan vara farligt och destruktivt för hjärnan ifall kroppen blir för varm.

Under varma sommardagar när solen ligger på och värmer upp huden, kan yttertemperaturen däremot vara varmare än 37 grader, och det är därför det är viktigt för kroppen att kylas ner, vilket naturligt sker genom att svettas, så att kroppens inre värme bibehålls på 37 grader.

Är svett farligt?

Svett är inte farligt utan är kroppens naturliga reaktion och ”behandling” för att hålla kroppens inre temperatur på stabila 36 – 37,8 grader celsius, någonting som kan variera hos olika människor. Svett innehåller saltkristaller och förstås vatten, och det är därför viktigt att under varma dagar, eller dagar där du utsöndrar mycket svett genom exempelvis träning, får i dig vätskeersättande mineraler och vatten som fyller på kroppens balans av salt och vätska. Det är per definition inte farligt att svettas, utan det är fullt naturligt, det är däremot farligt att inte agera och ge tillbaka vatten och salter till kroppen så att vätskebalansen återställs, eftersom att kroppen tills dess har ett underskott. Det går att likställa med bensin i en motor, när motorn är igång förbränns bensin, och det fungerar alldeles utmärkt tills tanken är tom, om inte mer bensin fylls på, kommer motorn inte heller att fungera.

Bäst sätt att Återställa Vätskebalansen

Att återställa vätskebalansen är oerhört viktigt, och vid vardagliga vanligt förekommande aktiviteter återställer du bäst vätskebalansen genom att äta normalt, och få i dig den dagliga rekommenderade mängden om 2 liter vatten, minimum. Vid aktiviteter utöver det vanliga, eller ifall du är en aktiv person i din normala vardag, är det däremot viktigt att dricka mer än 2 liter vatten dagligen, för att kroppen inte ska gå på tomgång med ett underskott av essentiellt vatten. Att drabbas av vattenbrist kan göra att kroppen blir uttorkad, du får ont i huvudet, har svårt att tänka, och att kroppen gör ont och du kan uppleva att vardagliga sysslor genast blir ett projekt som är jobbigare än vanligt.

Att återställa vätskebalansen är oerhört viktigt, och det kan vara bra att under aktiva dagar komplettera vattnet med vätskeersättning, som oftast är i form av en brustablett som innehåller socker och saltlösningar, som återger kroppen mineraler, energi och vätskan som behövs för att kroppen ska fungera och må bra. Det finns även färdiga drycker, såsom Gatorade, vilket går att köpa färdigblandat i de flesta butiker, vilket kan vara bra att köpa som en god kall dryck under sommarens varma dagar när du går runt på stan.

Sammanfattning

Vatten är oerhört viktigt och är essentiellt för människans överlevnad. Genom att få i oss vatten fungerar motoriken i kroppen, och hjärnan klarar av att fungera som normalt. Ett underskott av vatten, ofta känt som vattenbrist eller uttorkad, gör att du varken mår bra, eller har en pålitlig fungerande kropp. Se därför till att alltid dricka minst 2 liter vatten vardagligen, och fylla på med vätskeersättning på ett eller annat sätt, såsom brustablett eller färdigspädd kyld dryck, för att återge kroppen mineraler, energi och salter som kroppen behöver, som försvinner när kroppen svettas.


Brustablett för att återställa vätskebalansen med smak av hallon.

51rPLEfyq L. AC SX522
Amazon köp nu

Enkelt pulver som du smidigt kan ha i vattenflaskan samtidigt som du tränar.

81WpGMBNiRL. AC SX522
Amazon köp nu

Färdigblandad dryck som finns i olika smaker. Gatorade är utan tillsatt socker.

Amazon köp nu