Hur mycket vatten ska du dricka per dag?

En fullvuxen människa består av cirka 60% vatten, och ett nyfött spädbarn av hela 80% vatten. Vatten är ett bra lösningsmedel som enkelt kan transportera salter, kolhydrater och proteiner till de ställen i kroppen där de behövs. I snitt brukar det rekommenderas att under normala förhållanden få i sig 1,5-2L vatten per dag, enda upp till 4L vatten per dag under varma förhållanden där du exponeras direkt under en sol, och under de förhållanden där du svettas mycket. Men att få i sig vatten kan ibland verka svårt, och därför finns det olika tekniker på hur du ska få i dig den mängd vatten som din kropp behöver dagligen. Det finns de som går ner i vikt av att dricka mer vatten.

Hur du når ditt mål

Det enklaste sättet för kroppen att få i sig den mängd vatten som den behöver under dagen, är genom att portionera ut vattnet successivt under dagen. Vanligtvis brukar det vara populärt att dricka ett glas vatten till frukost, ännu ett glas vatten innan lunch, under lunch fylla på med 2-3 glas vatten, och därefter fylla på i den mån du är törstig.

En annan vanlig teknik, som har fungerat och existerat sedans människans existens, är att fylla på med vatten i kroppen när du är törstig. Att vara törstig är en reflex av kroppen som ger en signal till hjärnan att det råder brist på vatten i kroppen. Eftersom att vatten utgör 60% av kroppen, är det enkelt att förstå dess viktiga betydelse.

vattenflaska

Vattenflaskor med tydliga mål

Det finns som möjlighet att köpa roliga vattenflaskor som enklare gör att du uppfyller ditt mål om 1,5-2L vatten per dag. Dessa brukar oftast vara 2L, det vill säga relativt stora vattenflaskor, och längst med vattenflaskan har en genomskinlig glipa så att du enkelt kan se hur mycket vatten som är kvar i behåller. Längst med denna genomskinliga glipa brukar det även stå uppmaning, som en indikation på hur långt du har kvar, eller hur långt du har tagit dig igenom ditt mål.

Timer

Det kan vara så att vatten glöms bort under en arbetsdag, att du helt enkelt är så pass fokuserad på annat att du glömmer bort att få i dig den mängd som din kropp behöver. Det kan därför vara en bra lösning att ha timers som hjälper till att påminna dig om att dricka ett glas vatten med jämna mellanrum.

Karaff i Kylskåpet

Att placera en karaff med vatten i kylskåpet kan vara en enkel men effektiv påminnelse om att dricka tillräckligt med vatten varje dag. Med hjälp av att ha en karaff till hands blir det lätt att se till att man alltid har friskt och kallt vatten tillgängligt. Den kylda karaffen fungerar som en visuell påminnelse och lockar till att ta en klunk vatten varje gång man öppnar kylskåpet.

Få barn att enklare dricka vatten

Barn som oftast tenderar till att autonomt vara aktiv är det extra viktigt att få i sig den mängd vatten som kroppen behöver. Precis som en vuxen människa behöver barn över 40KG få i sig cirka 2l vatten om dagen, och ett barn som endast väger 10kg behöver få i sig en mängd om 1l per dag.

Genom att köpa vattenflaskor med roliga motiv tenderar barn att se vattenpausen som ett roligt moment i vardagen som enklare uppmuntrar de att få i sig den mängd de behöver.