Är det Bra att Äta mycket Kalorier?

Kalorier är någonting som ofta benämns och fokuseras på när det kommer till träning i alla olika former. Vare sig du sysslar med tyngdlyftning, crossfit, löpning eller stavgång kommer kalorier vara någonting som på ett eller annat sätt hjälper dig att uppnå dina mål. I denna artikeln redogör vi för de fall där det kan vara bra att äta mycket kalorier, men också baksidan av att äta mycket kalorier.

Vart finns kalorier?

Kalorier finns i alla typ av mat och går inte att undkomma i en naturlig varierad kost. Kalorier är ett energimått som kroppen utvinner från den mat som vi får i oss, och det är därför oundvikligt att inte äta kalorier, eftersom det finns i mer eller mindre allting vi stoppar i oss, med undantag för kranvatten.

Finns det Bra och Dåliga Kalorier?

Konstigt nog så finns det faktiskt bra och dåliga kalorier, men hur kan det komma sig kanske du undrar? Som nämnt är kalorier energi som kroppen utvinner från den mat vi stoppar i oss, det finns bland detta bättre och sämre mat.

Till exempel skulle många klassificera en klassisk husmanskost som någonting nyttigt som följer tallriksmodellen och således innehåller vad kroppen under en daglig basis behöver få i sig, medans godis såsom snickers eller kexchoklad är någonting onyttigt. Skulle vi jämföra energi och därmed kalorier, i godis med husmanskost kan vi se ganska snabbt att det går att äta betydligt mer husmanskost jämfört med godis, men ändå få i sig lika stor mängd kalorier. På detta viset går det att undvika ”dåliga kalorier”, och istället välja bra.

Välj aktivt dina Kalorikällor

Genom att aktivt välja dina kalorikällor kan du bättre kontrollera den mängd kalorier som du stoppar in i kropp, ifall du går på en diet kan det vara bra att se över den mängd kalorier det finns i de vardagliga råvaror som du brukar äta. Ifall du är ett stort fan av grönsaker, som är oerhört bra för kroppen med fibrer och vitaminer, går det att sortera bort ”dåliga” grönsaker med högre kaloriinnehåll mot bättre, som istället innehåller lägre kalorier för samma mängd.

Genom att byta ut konserverad majs, vilket innehåller 106 kalorier per 100 gram mot gurka, som istället innehåller 11 kalorier per 100 gram, sparar du in nästan 100 kalorier, på att bara byta ut en grönsak mot en annan.

Ifall du aktivt jobbar med ett kalorimål för att gå ner i vikt, är oftast grönsakerna inte boven i dramat, utan det kan vara att byta ut pasta och ris, som innehåller nästan dubbelt så mycket kalorier per 100 gram, mot potatis.

Genom att inse vikten av att planera din måltid under veckans gång, och inte spontan köpa en Pizza eller kebabrulle på väg hem från jobbet, för att du inte hinner laga mat, undviker du att få i dig snabba och mycket kalorier, som du kanske inte räknat med.

När är det Bra att Äta mycket Kalorier?

I vissa fall kan det däremot vara bra att äta mycket kalorier, och exempel på detta är ifall du har en mycket aktiv livsstil jämfört med genomsnittet. Genom att röra på sig aktivt dagligen, vilket kanske beror på fritidsintressen eller jobbvanor, så förbränner kroppen kalorier i högre takt, än någon som jobbar på ett kontor och mestadels sitter stil under arbetsdagen. I dessa fall kan det vara bra att äta lite mer kalorier än vad som är det rekommenderade dagsintaget, eftersom att du förbränner mer under dagen än vanligt.

När kroppen tränar på gymmet, så bryts muskler ner, och tillsammans med vila och kost, så återhämtas de och byggs upp starkare. Här är det viktigt att få i sig de kalorier som krävs, eftersom att ett underskott av kalorier gör att du istället tappar muskler, istället för att bygga mer.

När är det Dåligt att äta Mycket kalorier?

Som vi tidigare har varit inne på i denna artikel, så kan det vara dåligt att få i sig mer kalorier än det som krävs, i de fall du har som mål att gå ner i vikt och förbränna fett från kroppen. Matematiken bakom är egentligen ganska enkel, om du som en vuxen man som i snitt behöver 2500 kalorier per dag, istället bara äter 2000 kalorier, får du ett underskott av 500 kalorier som kroppen på något sätt måste få i sig som energi, om inte mat tillförs kommer kroppen istället att förbränna fett från kroppen som agerar som en reserv, alltså förlorar du vikt, om du har ett underskott av kalorier.

Kaloriunderskott kan vara bra, så länge du inte är underviktig, och är ett effektivt matematiskt korrekt sätt att förlora vikt. Ifall du ändå gillar att äta som vanligt men hellre föredrar att fasta någon dag ibland, kan vi rekommendera 5:2 dieten, en diet som grundar sig i att du äter som vanligt 5 dagar i veckan, och fastar 2 dagar i veckan. På detta sättet ska du få ett underskott av kalorier, under en veckas tid, som hjälper dig att gå ner i vikt.

Sammanfattning

Det finns bra och dåliga kalorier, men beroende på vad du har för målsättning så kan bra kalorier vara dåligt för dig, och vice versa. I de fall du vill bygga muskler och rör på dig mer än normalt, är det viktigt att få i sig mer kalorier än det rekommenderade dagsintaget, men ifall du istället vill förlora och gå ner i vikt, är det bättre att vara restriktiv och få i sig för lite kalorier än vad som egentligen behövs.

Kalorier agerar som en energikälla för kroppen, och det kan vara klokt att se över vilken energi kroppen får, eftersom det finns mat som är väldigt innehållsrikt på kalorier per 100 gram, jämfört med någonting motsvarande som är enkelt att byta ut, ett bra exempel är potatis som ungefär innehåller hälften så många kalorier som ris eller pasta.