Är en Kexchoklad Onyttig? [Genomgång]

Godis är någonting som vi alla mer eller mindre tycker om, och inte heller är det konstigt eftersom att studier visar att socker kan vara mycket beroendeframkallande. Men när det kommer till godis kan det vara svårt att sortera in just Kexchokladen, är det en godisbit? Är den nyttig? Varför äts den ofta i samband med springlopp eller efter Vasaloppet? I denna artikeln går vi igenom Kexchokladens energivärden och kategoriserar en gång för alla, ifall en kexchoklad är nyttig eller inte.

Vad innehåller en Kexchoklad?

Kexchokladen kan bäst beskrivas som en frasig chokladkaka, som har tunnare kex i sig, toppat med ett lätt ljust chokladtäcke. För många är det en matig variant av godis, men det händer också att vi i professionella sammanhang ofta ser kexchokladen, som exempelvis vid ett Marathonlopp, vilket gör att det kan vara svårt att veta ifall Kexchokladen är nyttig eller onyttig.

Per 100 gram innehåller en kexchoklad:

Kalorier: 502
Fett: 24 gram
Kolhydrater: 61 gram
Protein: 9,7 gram

Med detta konstaterat, ser vi att det som kexchokladen absolut mest innehåller är kolhydrater, som finns i kexen och den ljusa chokladen. Skulle vi jämföra kexchokladen med en Snickers, som nästan vi alla kan vara överens om kategoriseras som en godisbit, så innehåller faktiskt 100 gram Snickers mindre kalorier än kexchokladen, nämligen 481 kalorier per 100 gram.

Varför framstår Kexchokladen som Nyttig?

Varför Kexchokladen framstår som någonting nyttigt, och varför den ofta kan finnas i atletiska sammanhang, är på grund av att det är en bra energikälla som kan vara bra att få i sig ifall du har ansträngt kroppen till max och precis har kommit i mål. Kexchokladen är rik på kalorier, den är lätt att få i sig, och faktum är även att dess basala innehål som till största del består av kex och ett tunt ljust chokladtäcke är någonting som många tycker är gott, men också någonting som många tål att äta, till skillnad från en Snickers som innehåller jordnötter, vilket kan vara livsfarligt att ens äta i samma rum som någon som har en allvarlig allergi mot jordnötter.

Är det Bra att Äta en Kexchoklad?

Svaret på detta beror lite på. Vi har konstaterat att det är en bra energikälla, någonting som många gillar och dess praktiska förpackning gör det även angeläget att enkelt transportera med sig en kexchoklad till exempelvis ett löp pass eller träningspass. I de fall du snabbt behöver energi under ett pass för att orka lite till, kan en kexchoklad vara ett bra komplement. Det är även ett bra komplement när du har avslutat ett träningspass och är helt slut i kroppen, eftersom den innehåller energi som snabbt får dig på fötterna igen, men också fetter och salter som din kropp med största sannolikhet har svettats ut i mängder under träningspassets gång.

Är det Dåligt att Äta en Kexchoklad?

Ifall det är dåligt att äta en kexchoklad, beror än en gång, på vad du vill få ut av din träning. I de fall där du behöver snabb energi är en kexchoklad i många fall optimalt. Ifall du däremot tränar för att förlora vikt, finns det bättre alternativa energikällor såsom exempelvis frukter som naturligt innehåller druvsocker.

Eftersom att 100 gram kexchoklad, innehåller hela 500 kalorier, är det nästan 1/4, i vissa fall mer än så, av ditt dagliga rekommenderade kaloriintag. Ifall du är ute efter att gå ner i vikt, kan du absolut prioritera att äta en kexchoklad framför någonting annat, men i längden är det tyvärr inte hållbart, eftersom din kropp behöver vanlig husmanskost och ordentlig mat, för att få i sig mineraler, proteiner, kolhydrater och andra växtfibrer på naturligt vis, någonting som kexchokladen tyvärr saknar mycket av.

Finns det något Annat som är Bättre än Kexchoklad?

I träningssammanhang när du behöver få i dig energi snabbt, men helst vill att det ska vara kalori och sockersnålt, kan en proteinbar vara ett mycket bättre substitut. Faktum är att när du bygger muskler eller återhämtar dig från ett träningspass, behöver kroppen energi men också proteiner för att bygga upp musklerna snabbt och stabilt.

En proteinbar, innehåller precis som namnet avslöjar, till stor del proteiner, i många fall nästan 1/3 av innehållet. Även fast prislappen kan skilja sig ganska ordentligt om du skulle jämföra vad en proteinbar och vad en kexchoklad kostar, så kan det i många fall vara värt de extra kronorna för att köpa en proteinbar, eftersom att den delvis är betydligt rikare på proteiner, men också innehåller betydligt färre kalorier.

Rekommendation!

Nedan följer några rekommendationer på vad du istället för en Kexchoklad kan ta med dig till träningen, som exempelvis en proteinbar.

Barebells proteinbars i en mixad förpackning. Super goda och fyllda med protein.

71k73wRoibL. AC SX300 SY300 QL70 ML2
Amazon köp nu

Barebells Milkshake med smak av jordgubbar är svårslagen efter ett hårt pass.

517aKXSPodL. AC
Amazon köp nu

Isostar citron brustabletter hjälper till med återhämtningen och vätskekontrollen.

619m0cU4UEL. AC SY741
Amazon köp nu