Är Broddar Bra för Löpning?

Löpning är förmodligen en av de bättre konditionsträningar du kan genomföra, och för många är det ett otroligt avslappnande moment i vardagen. Löpning är någonting som när det blir en vana är svårt att ställa in, vilket kan försvåra det i ett land som Sverige, där frost, halka och is på vägarna inte är någonting ovanligt längst med vårt avlånga land. Det finns flera olika sätt att lösa denna problematiken, och ett av de är att sätta på broddar på skorna. Men är det verkligen bra att springa med broddar, finns det någon ersättare och vad kan du annars göra när det är som kallast och isigast utomhus? I denna artikeln får du svar på samtliga frågeställningar.

Vad är Broddar?

Broddar är en extern sula eller tillbehör som du fäster på en befintlig sko. Broddar har på sin sula dubbade fält längst med hela sulans undersida, vilket gör att det blir ett säkert val när du är ute och springer på hala vägunderlag, eftersom att broddarnas små spikar eller taggar, låser sig fast i det hala underlaget och förhindrar att du ramlar omkull och slår dig, vilket är farligt av flera anledningar.
När du är utomhus och springer under vintern är kroppen till en början oftast kall, detta kan göra att du enklare sträcker dig, och skulle du ramla omkull är risken för skador betydligt större, än om kroppen är varm.

Är Broddar Farligt att Använda?

Broddar är inte farligt att använda sett till din hälsa, men det kan vara bra att se över när du sätter på broddarna på skorna, eftersom den taggiga ytan som är menat att tryckas ner på hala underlag och därav skapar fäste när du är ute och springer, enkelt kan förstöra golv inomhus på till exempel laminat, plast eller trägolv. Se därför alltid till att ta på dig broddarna när du är utomhus, så att du undviker skador i hemmet eller andra allmänna platser.

Kan jag Fastna med Broddar på?

De små taggiga ytorna på broddarna är så pass små att de bara greppar tag tillräckligt när du springer för att du inte ska tappa fästet och ramla omkull. Därför är de inte farligt att använda, och inte heller riskerar du att fastna i något vägunderlag när broddarna är på.

Går Broddar lätt Sönder?

Precis som däck är broddar en förbrukningsaccesoar som efter för mycket kontakt med marken och friktion slits ut. Livslängden på ett par broddar varierar, men oftast klarar sig broddarna fint i flera säsongen. Detta kan dock komma att variera beroende på fabrikat, hur långt du springer, och hur frekvent de används.

För att kontrollera att broddarna fortfarande håller dig säker på halt underlag, kan det vara klokt att försiktigt känna med fingertopparna ifall broddarna är kantiga och näst intill vassa, eller ifall de är helt platta utan någon spets. Skulle broddarna vara helt platta är det läge att byta ut, eftersom de då har tappat sin funktion.

Eftersom att broddar oftast är gjorda i gummi, kan delen som du trär över skon efter ett tag slitas ut. Ifall gummit torkar, vilket det kan göra om det ligger för länge, eller ligger i kyla för länge, kan de likt en gummisnodd, gå sönder.

Vart kan jag Köpa Broddar?

Broddar kan du oftast köpa i en valfri skoaffär, sportbutik och såklart även på internet.
Broddar går inte efter ett separat sko-system, utan du köper broddar som är i samma storlek som din skostorlek. Nedan kommer rekommendationer på broddar som vi på Fitness365 kan rekommendera till dig.

Istället för de traditionella broddarna så hjälper en spunnen ståltråd dig att få grepp.

61YmvWLozrL. AC SX679
Amazon köp nu

Enkla broddar som passar de absolut flesta modeller av skor. Utbytbara dubb.

71yBrBLabrL. AC SX679
Amazon köp nu