Hur Du Undviker Sötsaker[Knep&Information]

Det många frågar sig är hur man bäst undviker sötsaker i det vardagliga livet. Vissa har väldigt svårt att hantera deras sötsug, och inte alltid är det brist på disciplin. Ifall du försöker sluta med ditt sockerberoende eller helt enkelt känner att det kan vara dags att ta sig i kragen och dra ner på godisätandet ska vi försöka hjälpa dig att komma till skott med det! Eftersom det inte är fredagsmys eller dags för lördagsgodis varje dag i veckan så kommer vi i denna artikeln gå igenom enkla psykologiska tricks som istället stimulerar hjärnans belöningssystem på andra sätt.

Varför är du sugen på sötsaker?

Den frågan är, som mycket annat inom träning och hälsa, otroligt personlig. Det finns viss forskning som pekar på att socker är beroendeframkallande, som har visats vara väldigt oroväckande hos experiment på råttor i ett laboratorium. I detta vetenskapliga experiment gick undersökningen ut på att se ifall råttor kunde bli beroende av kokain, en mycket farlig och koncentrerad drog som oftast genom nasala vägar har påverkan på kroppen, men även socker.

Otroligt nog valde de absolut flesta råttorna att jaga efter sockret istället för kokainet, och med tanke på utfallet kan det vara klokt att ta sig en funderare på om det verkligen är så bra att vi ständigt stoppar i oss socker mer eller mindre under hela dagen, på ett eller annat sätt. För att bli helt sockerfri krävs det mer eller mindre insatser som att tillaga sin kost från grunden helt själv, för att säkerställa att det inte används onödigt socker som i matlagning annars kan gömma sig i sås.

Depression och Psykologiska Belöningar

Att komma in i en dålig period i livet, där negativa tankar sprider sig och du blir olycklig eller deprimerad är tyvärr ingenting ovanligt, utan tvärtom någonting som medvetet eller omedvetet drabbar väldigt många. Det kan vara att du är missnöjd över din kropp, och istället hittar ett annat sätt att belöna kroppen och bli glad för en kort stund, som senare när de onda tankarna är tillbaka istället för dig att må dåligt över ditt agerande. Tyvärr är detta en vanlig ond spiral som många fastnar i, och alla grader av psykisk ohälsa är ett erkänt vanligt samhällsproblem, som kan grunda sig i allting möjligt, men där kroppen och din generella prestation oftast står som grund till orsaken.

Socker i frukt

Socker i frukt är inget man ska vara rädd för, även benämnt som druvsocker som är en vanlig sockerart i naturen som bland annat förekommer i växtsafter, det är alltså så naturligt som det bara kan bli. Givetvis är det något högre kalorier i en frukt i jämförelse med en grönsak som broccoli, men frukten är även proppad med mycket bra fibrer, växtvävnader och snabb energi som kroppen kan behöva.

Det finns inte mycket naturliga ätbara saker med så mycket vitaminer och mineraler som en frukt, och det är just därför vi redan på dagis blir implementerade att ta en fruktpaus en eller flera gånger under dagen. Som bekant, finns det bra och dåliga kalorier, och även fast en frukt oftast innehåller mer kalorier sett till vikt än en grönsak, betyder det inte att det är mycket kalorier i ett äpple, jämfört med mycket annat, såsom en chokladkaka eller en bulle.

2 Knep hur du undviker sötsaker

1. Ät mellanmål

Första tipset för att du ska kunna komma ifrån suget efter socker är nog det enklaste som är med i den här artikeln. Det är något du redan gör idag! Att äta mat, fast oftare! Genom att du ständigt får i dig bra mat och får en mättnadskänsla så sjunker oftast sockersuget. Kroppen får en stabil kurva med blodsocker vilket gör att du utöver minskat sug, får en jämnare energinivå och en dag med färre humörsvängningar.

Du behöver äta med cirka 2 timmars mellanrum. Det menas inte med en stor måltid varje gång, utan något enkelt, smått, ett mellanmål. Två ägg, en frukt eller kanske en shake med proteinpulver. Ja, helt enkelt något som gärna får innehålla en stor del protein, som enkelt kan ätas på vandrande fot och utan extra tillagning.

Det hjälper dig också med att minska hungern på kvällen, när man kommer hem efter en heldag på jobbet och endast ätit lunch. Eftersom du ätit med jämna mellanrum så har magen aldrig blivit helt tom och har således inte meddelat hjärnan att den är utsvulten, som resulterar i att du inte får ett sötsug på kvällen.

2. Köp inte hem sötsaker

Något som är väldigt svårt psykiskt är att hela kvällen gå och veta att det ligger en Marabou i skafferiet. Det blir väldigt enkelt att man då på kvällen går och börjar äta på den där chokladkakan när man börjar känna sig hungrig. Genom att inte köpa hem sötsaker på en helt vanlig vardag eliminerar du risken för att börja rota i skåp efter sötsaker. Köp därför endast hem godis i en mängd som är nog för fredagsmyset. Blir det över, försök att slänga det i soporna.

3. Ta Hjälp av Kosttillskott

Har du svårt för att få bort sötsuget kan du testa någon aptitdämpare som finns att köpa som kosttillskott. Ingredienserna i aptitdämpande fungerar som signalsubstans som meddelar din hjärna att du är mätt. Du kan läsa mer om detta hos Tillskottsbibeln.se.

Varför har vi ett belöningssystem?

Vi har fått ett belöningssystem för att motivera vår kropp att utföra saker som är vitala för vår överlevnad. Kroppen utsöndrar dopamin när vi äter något gott, tränar eller har samlag. Vi får en känsla av att vi mår bra och är lyckliga.

Varför är socker belönande?

socker i godis

Likt många andra beroenden så förvränger det hjärnans belöningssystem. Hjärnan associerar handling och lyckoruset till ett minne för att man vill bli glad och må bra. När man stoppar in en godisbit i munnen skickas en signal från smakreceptorerna i munnen till hjärnan som frigör dopaminer.

Det är således inte ovanligt att faktiskt ha ett beroende av socker. Som med alla beroende, oavsett vad det gäller, är det svårt att ta sig ur det. Det klassas idag som en sjukdom att vara beroende av något. Tyvärr finns det idag ingen forskning eller medicin för att komma tillbaka som innan beroendet började, det är tillexempel därför alkoholister kallas ”nykter alkoholist” när dem klarat av att komma ifrån beroendet.. Var aldrig rädd för att be om hjälp, även om det gäller ett sockerberoende.

Forskning pågår i skrivande stund om varför ett beroende tar över belöningssystemet och man vet redan idag att det är ärftligt. Det ligger i ditt DNA hur lätt eller svårt du har att få ett beroende.

Är naturgodis hälsosammare än lösviktsgodiset?

Enligt många är naturgodis ett hälsosammare alternativ till godis, som likt vanligt lösgodis ger en belönande effekt till hjärnans belöningssystem. Faktum är att naturgodis i form av torkad frukt och nötter är ett mycket bättre alternativ som är rikt på proteiner och bra fetter, det finns däremot också varianter med yoghurt/choklad som är mindre onyttigt än lösgodis.
Men glöm inte bort att nötter innehåller mer kalorier än vanligt lösgodis.

Slutsats

Vi kan enkelt konstatera att socker är gott! Det vi även kan säga om socker är att det inte är allt för bra för vår kropp och livsstil. Att bli av med sötsuget och undvika sötsaker är inte alltid så enkelt, men det är möjligt! Dra ner på konsumtionen på veckan och begränsa det till helgen till att börja. Sätt upp mindre delmål för att anpassa kroppen till mindre socker och försök ersätta dopaminruset med bättre och hälsosammare mat eller aktiviteter. Hoppas denna artikel hjälpte dig med tips hur du undviker sötsaker.