Hur Ofta ska du Dricka en Proteinshake? [Fakta&Tips]

Proteinpulver är någonting som ganska snabbt inpå ditt gymmande kommer att få din uppmärksamhet. Proteinshakes brukar vara ett populärt kosttillskott för dig som gymmar med ambition att lättare bygga muskler. Men är du ny till att anpassa diet till dina träningspass kan du vara lite osäker på hur ofta du egentligen ska dricka en proteinshake, och egentligen är det inte speciellt svårt att lista ut. I denna artikeln går vi igenom hur du ska tänka, och hur många som lämpligast passar in i din träning och diet.

Är det farligt att dricka för många proteinshakes?

Det korta svaret är nej, det är inte farligt att dricka proteinshakes, och det går heller inte att ”dricka för många”, däremot bör du anpassa hur många du dricker, baserat på hur ditt dagsintag av kalorier ser ut, och hur krävande din träning är.

Proteinpulver och proteinshakes, är däremot rikligt på kalorier, och du bör därför anpassa den mängd skopor proteinpulver du doserar baserat på ditt rekommenderade dagsintag.
I regel brukar man säga att 1 gram protein innehåller 4 kalorier. Den rekommenderade doseringen för proteinshakes tenderar till att vara en skopa, som sedan kompletteras med vatten för att blanda ut pulvret. En skopa är i regel ungefär 30 gram, vilket innebär att 30 gram proteinpulver cirka ger 120 kalorier, detta går att likställa med att äta två äpplen, vilket i praktiken innebär att det inte alls är speciellt mycket kalorier per skopa, eftersom drycken oftast kompletteras som ett mellanmål, eller extra mål innan, under, eller efter träningen.

Kan jag ersätta min kost med Proteinshake?

Att ersätta kosten och därmed hoppa över måltider, och istället komplettera med proteinpulver och proteinshakes är inte att rekommendera. Proteinpulver och proteinshakes ska i regel användas som ett komplement till din kost, och ska absolut inte ersätta din kost. Det är farligt att enbart snöa in sig på kalorierna i det avseendet, men det kan vara bra att se över din generella mängd kaloriintag under en dag, för att skapa sig ett hum om hur mycket proteinpulver du egentligen kan komplettera med till kosten, utan att övertrassera ditt dagsintag.

Varför är Proteinpulver viktigt?

Proteinpulver är i sig egentligen inte speciellt viktigt, däremot är proteiner väldigt viktigt för kroppen, eftersom det agerar som kroppens byggstenar för muskler, och dessutom innehåller de aminosyror vilket består av 20 stycken olika, varav 9 stycken är essentiella för kroppen, alltså att kroppen själv inte kan producera dessa, utan behöver få hjälp att få i sig genom kost och mat.

Eftersom att protein agerar som kroppens byggstenar, kanske du förstår varför protein tenderar till att vara så central och prioriterat av folk som frekvent besöker gymmet med ambition och mål om att få större muskler.

Hur mycket protein per dag?

Det är svårt att säga exakt hur mycket proteiner som just du behöver, och som mycket annat är den kalkylen högst individuell och kan skilja sig ganska ordentligt från person till person. Det brukar däremot rekommenderas att den dagliga mängd proteiner som du ska få i dig, är din kroppsvikt multiplicerat med två, skulle du alltså väga 70kg, är den rekommendera dagsmängd proteiner 140 gram.

140 gram i praktiken är inte speciellt mycket, men värt att notera att genom naturlig väg är det svårt att få i sig proteiner, om du inte konsumerar större mängder. Inte leder detta bara till att det kan bli svårt eftersom att du ständigt kommer gå runt mätt, utan det kan även vara kostsamt, och det är just därför proteinpulver agerar som ett utmärkt kosttillskott som är prisvärt, men också högt koncentrerat på just proteiner, vilket gör att allting annat som du behöver få i dig om du äter en köttbit, förutom proteiner, kan sorteras bort.

Hur mycket proteinpulver per dag?

Med ovan fakta konstaterat kan vi dra slutsatsen att du behöver få i dig minst din kroppsvikt multiplicerat med två, för att få i den minimala mängd proteiner per dag som din kropp behöver, speciellt ifall du har ambitionen att bygga muskler och tränar hårt, eftersom proteiner agerar kroppens byggstenar.

Vilket proteinpulver är bra för mig?

Det kanske upplevs svårt vilket proteinpulver du ska välja, och bland alla giganter där ute finns det flera olika rekommendationer. Vår starkaste rekommendation är du kontroller vad för syfte pulvret ska fylla.
En Whey-80 innehåller mer kolhydrater och fetter vilket således leder till högre kalorihalt i pulvret.

Medan en Whey-100 genomgår en högre filtrering som gör att de filtreras bort och efterlämnar ett renare proteinpulver. Är du laktosintolerant eller går på en speciell diet så är en Whey-100 att föredra.

Nedan kommer några starka rekommendation på proteinpulver från oss på Fitness365, till dig:

Star Nutrition Whey-80 Choklad är ett pulver som är otroligt god att dricka, speciellt om du blandar den med mjölk. Kan även användas till att göra en super god kaka i mikron!

81byYq0GJ L. AC SX522
Amazon köp nu

MYPROTEIN Impact Whey Vanilj finns i 5kgs påsar vilket gör att du inte behöver handla lika ofta. Ett pulver i en vanlig vaniljsmak är svårt att tröttna på.

51YWjihwGlL. AC SX300 SY300 QL70 ML2
Amazon köp nu

Barebells Caramel-Cashew protein bar. Inget proteinpulver, men kan ändå rekommenderas! Fylld med protein och kan enkelt tas med på springande fot.

71dScJFQNkL. AC SX522
Amazon köp nu

Optimum Nutrition 100% Plant Vaniljsmak är utmärkt vegansk alternativ, antingen för dig som tänker lite extra på miljön eller om du är mjölkallergiker.

717d3+iiS6L. AC SX522
Amazon köp nu

BioTechUSA 100% Pure Whey med smak av saltad karamell är väldigt svårt att slå. Det hjälper till att mätta sötsuget och fyller på med protein!

71+j0nogFiL. AC SX522
Amazon köp nu

Inget pulver, men ändå en stark rekommendation. En självblandande shaker gör det enklare att få en shake utan klumpar.

51eg6mn57iL. AC SX679
Amazon köp nu