Hur Ofta ska du Äta en Proteinbar? [Genomgång&Analys]

Proteinbars har blivit ett populärt sätt att få i sig mer proteiner, enkelt går det att beskriva en proteinbar som ett extra snack eller mellanmål som kompletterar din vanliga kost, men i form av ett mer innehållsrikt fabrikat rikt på protein.

Att dessa har blivit populära är inte speciellt konstigt, eftersom de är lätta att ta med sig eller lägga ner i en väska, de är proppade med proteiner sätt till den mängd mat det är, men givetvis också eftersom de tenderar till att komma i aptitliga smaker, och rent av för många är mer av ett belönande snack, än någonting nödvändigt. I denna artikeln går vi igenom ifall proteinbars verkligen är bra för dig, hur många du ska äta, och om det kan vara farligt att äta för många proteinbars.

Varför äta Proteinbars?

Proteinbars är precis som namnet anger, en ätbar bar, som är proppat med proteiner. Vanligtvis brukar förpackningen på de olika proteinbars som finns avslöja att standardstorleken är någonstans mellan 45-60 gram, och av denna mängder består proteinbaren oftast av 18-25 gram protein, alltså nästan en tredjedel, vilket gör det till en väldigt innehållsrik proteinkälla, som enkelt går att äta när du snabbt behöver få i dig något.

Anledningen till varför proteinbars motiveras, och faktiskt är, någonting bra för dig som aktivt tränar och förbränner extra energi, är just på grund av den rikliga mängd protein som den innehåller. Eftersom att protein är kroppens byggstenar när det kommer till muskeltillväxt, är protein någonting som fysiskt aktiva personer som tränar gärna inte får i sig mindre av, utan istället tvärtom, betydligt mer än vad som faktiskt egentligen krävs.

Vad innehåller en proteinbar?

Vad en proteinbar innehåller är högst individuellt, men förutom själva proteiner brukar de allra flesta innehålla mycket kolhydrater (oftast lika mycket som protein) och fett. Någonting som många proteinbars oavsett tillverkare också delar, är att de försöker vara så sockersnåla som möjligt, och har oftast inte något adderat socker.

Är det Nyttigt att Äta Proteinbars?

Lite beroende på vilken typ av träning du ska genomföra, och vad du har för individuella mål med din träning, så kan en proteinbar vara bra för dig, men ibland även sämre. För dig som går till gymmet för att bygga muskler behöver du naturligt ett ökat dagsintag av kalorier och proteiner, där kan en proteinbar enklare hjälpa dig att komma i mål. Men för dig som går till gymmet i syfte att tappa vikt, och rent av bränna bort fett från kroppen, kanske proteinbars inte är rätt för dig, beroende på hur dina huvudsakliga måltidsvanor ser ut.

Är det Bra att Äta Proteinbars?

Proteinbars kan vara bra att få sig, men om vi jämför och tittar närmare på vad exakt proteinbars i regel innehåller, så kan vi se att de tre absoluta största mängderna som proteinbaren innehåller är Protein, Kolhydrater och fetter, vilket naturligt gör en proteinbar väldigt kaloririk, baserat på den lilla mängd som den faktiskt är.

En vanlig proteinbar som väger mellan 45-60 gram, innehåller som tidigare nämnt ungefär mellan 18-25 gram protein, men också runt 210-280 kalorier, vilket sett till mängder är oerhört mycket.

Protein som är väldigt kaloririkt ger oftast 4 kalorier per 1 gram, alltså innehåller bara proteinet i en proteinbar som har 20 gram protein endast 80 gram kalorier, där de resterande 130-200 kalorier, i vissa fall, kommer från energikällan, alltså kolhydrater, fetter och andra sockerarter.

Det kan därför vara klokt att strategiskt äta proteinbars som en energikälla, som har kompletterande proteiner i sig, inför, under eller efter ett träningspass, men inte äta som ett ”nyttigt” mellanmål, eller snack ifall du är hungrig.

När ska jag Äta en Proteinbar?

Eftersom att en proteinbar är så pass rik på kalorier, och verkligen är packad med ett drös av energi, sett till den lilla mängd mat, är det ett utmärkt snack att äta:

  1. Innan Gymmet

Innan gymmet kan du verkligen behöva en extra boost, eller energikälla för att orka med ditt hårda träningspass. En proteinbar är så pass enkelt att ta med sig, att det är en utmärkt energikälla att få i sig innan ett träningspass, som du lätt och smidigt kan äta på väg till gymmet, eller i omklädningsrummet.

2. Under Gympasset

Under gympasset kan du uppleva att du känner dig låg på energi, se då till att ta fram proteinbaren och äta antingen snabbt på en gång, eller successivt under gympasset ta några tuggor från lite då och då mellan övningar. Risken om du äter allting på en gång, är att du kan få håll, även fast detta är högst individuellt.

3. Efter Gympasset

Efter gymmet behöver din kropp återhämta sig, den är förhoppningsvis helt slut efter det tunga och intensiva passet, och det kan då vara alldeles utmärkt att innan nästa ordentliga måltid, få i sig en proteinbar som tack vare den höga volym proteiner, men också energi, får dig tillbaka på fötterna igen.

Vilka Proteinbars ska jag köpa?

Det går att välja och vraka bland ett helt drös av olika proteinbars, från diverse olika tillverkare, men också från ett brett utbad av smaker. Olika proteinbars kan även ha nischat in sig på olika ingredienser och varsamt valt vilka som används till proteinbaren, vilket kan vara en prioritering som du tycker är värd att satsa på istället för någon annan. Nedan kommer några rekommendationer på proteinbars som vi på Fitness365, rekommenderar till dig:

Snickers Hi Protein är en stor favorit här. En blandad box med proteinbars så man får lite variation i smaker.

71YoZZ5mVgL. AC SX679
Amazon köp nu

Oat Laws 100% Vegan är en super god veganskt alternativ för de som antingen har allergi eller vegan av andra skäl.

81DnbTPsOBL. AC SX522
Amazon köp nu

N!ck’s Keto vänliga protein bar! Lägre kalorier, men super god! Blandning av smaker, så finns alltid en som passar alla. Dessutom glutenfria.

81+FGmp8DML. AC SX522
Amazon köp nu

Barebells Chocolate Dough ingen lista är komplett utan dessa super smaskiga bars!

81yvm3tZNQL. AC SX679
Amazon köp nu