Är Löpning ett bra Träningspass? [Diskussion&Tips]

Att träna löpning är ett kul och bra sätt att förbättra sin kondition, men löpning kan innefatta olika typer av intervallträning, backträning eller långdistanslöpning. Diskussioner som ofta uppstår inom löpning handlar om hur långvarig löpträning påverkar knäna. Är det hälsosamt att träna löpning på lång sikt, eller är det någonsin dags att sluta träna löpning?

Vad är löpning?

Löpning, eller att springa, är en vanlig träningsform när det kommer till konditionsträning. Anledningen till varför det är så populärt beror på flera faktorer, men oftast grundar det sig i att det ligger i människans natur att träna distanslöpning, antingen av fri vilja eller för att överleva. Det är också en av de absolut enklaste träningsformerna eftersom endast du själv behöver delta. Att springa kräver egentligen varken skor, även om det rekommenderas, eller något specifikt mål. Att springa är alltså en av de absolut enklaste träningsformerna på många sätt, men också en av de svåraste eftersom din kondition inte naturligt kan klara av att springa längre distanser utan träning.

Hur långt ska jag springa?

Löpning med himmel som bakrund.

Hur långt varje träningspass ska vara i distans är högst individuellt, och egentligen handlar inte att springa nödvändigtvis om hastighet, utan snarare hastighet kombinerat med distans. Att gå ut och springa i 20 km/h är säkert något som många hade klarat av på en kortare sträcka, men för att klara av att springa 5 km eller 10 km utan att pausa krävs det träning. Det är här det svåra kommer in, och där konsekvent träning är avgörande för att du ska nå ditt mål.

En oskriven regel när det kommer till konditionsträning är i alla fall att den bör vara pulshöjande i minst 30 minuter. Detta innebär alltså att en vanlig människa med bra förutsättningar inte kan nöja sig med att promenera i 30 minuter utan behöver anstränga sig mer för att hålla pulsen uppe konstant under hela tiden.

Om du är ny till löpning kan det vara bra att börja med en kombination av löpning och gång, till exempel att springa 3-5 km, vilket bör ta dig cirka 30 minuter, beroende på din utgångspunkt.

Är det viktigt med rätt skor för löpning?

Löpning finns i många olika former, både på asfalt, i skogen och i andra miljöer där du kanske tvingas springa genom vatten eller på en olympisk arena. Det finns därför olika typer av löpskor som passar för olika träningsformer. Den vanligaste typen av löpning kallas oftast ”asfaltslöpning”, vilket innebär att du springer på gatorna eller på grusvägar. För denna typ av löpning finns det speciella skor som oftast är väldigt lätta och har material som låter fötterna andas. Ett exempel på en sådan sko är Asics Gel-Cumulus, som är en utmärkt löpsko för asfaltslöpning.

Finns på CDON.com

Asics Gel-Cumulus

Fungerar perfekt för löpning på asfalt. Självklart funkar den för all typ av löpning och till vardags också!

En annan anledning till varför rätt skor, och en korrekt sula, är så nödvändiga för din träning är att felaktiga steg kan orsaka skador på både fötter och knän. Det kan innebära en lång rehabiliteringsprocess för att återhämta dig helt. Detta är särskilt viktigt att tänka på när du börjar bli äldre, 30 år och uppåt, eftersom kroppen då tar längre tid på sig att återhämta sig från skador jämfört med när du var yngre. Vi rekommenderar därför att du investerar i ett par ordentliga löparskor för att förhindra alla typer av skador som kan uppstå när du väl börjar träna löpning regelbundet.

Bör jag träna intervaller när jag springer?

Intervallträning kan vara ett mycket effektivt och bra sätt att träna löpning för att förbättra din kondition. Intervallträning innebär att du varvar med att springa snabbt och jogga. Detta kombinerat orkar du sällan göra under längre sträckor, och målet med intervallträning är att du ska bli helt utmattad i kroppen, med den välkända ”blodsmaken” i munnen.

Ett bra och enkelt sätt att träna intervaller på är att springa snabbt i två tredjedelar av sträckan och jogga i en tredjedel, för att sedan upprepa så länge du orkar eller under en bestämd sträcka. Om du är ute på gatan och springer kan du exempelvis använda dig av lyktstolpar för att hålla koll på när du ska springa snabbt och när du sedan ska jogga, och på så sätt få väldigt precisa mått.

Sammanfattning

I korthet kan löpning beskrivas som ett av de mest populära och enkla sätten att träna för att förbättra din kondition. Det är alltid bra att försöka förbättra din kondition, eftersom den även gör dig mer uthållig på gymmet, där du kanske föredrar att lyfta tyngre vikter.

Kondition är även vetenskapligt bevisat som något som främjar hjärnans kapacitet och förmåga, vilket är något som alla gynnas av. Dessutom mår din kropp bättre av att vara i bättre kondition, och under tiden du tränar frigörs energi och enzymer i kroppen som ger en härlig känsla.

En tanke på “Är Löpning ett bra Träningspass? [Diskussion&Tips]

Kommentarer är stängda.