Vad är Cardio? Är det Bra att Träna Cardio? [Genomgång]

Inom träning och hälsa har du med all säkerhet hört talas om begreppet cardio. Cardio är alltså en träningsform där du aktivt under en tid, i regel minst 30 minuter, håller igång kroppen med högre hjärtslag och puls. Träningsformen kan således genomföras genom en hel rad av olika övningar, individuellt anpassade efter din förmåga och önskan. Men är det bra att träna cardio? Eller varför har det annars blivit såpass populärt som det är? I denna artikeln diskuterar vi ämnet vidare och reder ut saken.

Vad är Cardio?

Som nämnt innebär cardio att du är fysiskt aktiv i regel minst 30 minuter där du aktiverar kroppen och får högre hjärtslag och puls. Denna intensiva typ av träning är alltså att likställa med att träna kondition, vilket även är direktöversättningen, men även uthållighet och styrka till viss del.

Cardio kan tillämpas på olika sätt, antingen att du uteslutande tränar cardio intensivt, eller att du i samband med styrketräning tränar cardio lugnare. Oavsett vilken träningsform du väljer att föredra, går det alltid att peta ner cardio i din träningsrotation, eller som ett komplement till redan bestämda träningspass.

Intensiv Cardio

Intensiv cardio innebär att du under ett träningspass, som oftast varar allt ifrån 45 minuter till 90 minuter, men som absolut minst 30 minuter, tränar intensivt med kroppens kondition. Detta går att göra på flera olika sätt, och beroende på hur bra, eller sämre, din kondition är, går det att anpassa ett intensivt träningspass cardio så att det blir lagom för dig.

Ett exempel på hur ett intensivt cardiopass ser ut är att du under ett löppass tränar intervaller. Intervaller består av moment där du delvis av passet ger järnet och springer en bestämd sträcka så fort du bara kan, för att sedan varva ner genom att jogga. På en löpbana i en stadium skulle det alltså kunna vara att du springer 1 varv (400 meter) så snabbt du kan, och varvar ner ett varv (400 meter) genom att jogga och under passets gång varvar, alltså intervaller.

Det skulle även kunna innebära att du på gymmet varvar mellan att använda en crosstrainer och ett löpband. Låt säga att du under 10 minuter ger järnet på crosstrainern, för att sedan byta till löpbandet där du joggar eller går i ett raskt tempo, för att bibehålla en hög puls, under 3 minuter, för att sedan byta tillbaka till crosstrainern och sedan repetera detta moment.

Intensiv cardio kan å andra sidan också innebära att du tränar löpning under 40 minuter, eller att du enbart använder crosstrainern i 60 minuter. Det hela handlar alltså om att ständigt under passets gång vara andfådd och ha ett högre hjärtslag och puls.

Kille använder en motionscykel

Lågintensiv Cardio

Lågintensiv cardio innebär att du under ett träningspass håller igång kroppen aktivt, men inte tar i så pass mycket att du blir andfådd om du skulle gå och prata samtidigt. Detta skulle till exempel kunna vara att du går intensivt på ett gångband, använder en motionscykel, eller i ett lugnare tempo använder en crosstrainer.

Lågintensiv cardio använder du bäst innan ett gediget styrkepass, eller efteråt när du är klar med styrkepasset. Anledningen till att lågintensivt cardio bäst lämpar sig som komplement till styrketräning är att de till skillnad från intensiv cardio inte är speciellt energikrävande, och inte heller bryter ner eller sliter på muskelgrupper. Alltså fungerar det som ett utmärkt komplement till din huvudsakliga träning eller för dig som har en rehabiliteringsskada som du övertid successivt ska bygga upp.

Finns hos Gymgrossisten.com

Ultimate Recovery Complex

Ultimate Recovery är berikad med Optipep, L-leucin och Kreatin för att förbättra prestationen vid intensiv och explosiv träning som styrketräning och sprint. Det perfekta tillskottet för att snabbt återhämta sig och maximera resultaten efter träning!

Finns hos Gymgrossisten.com

Venom 2 Heating Massage Belt Leg

Oavsett om du är en idrottare som återhämtar dig efter en intensiv träning eller om du upplever bensmärta eller obehag, erbjuder denna uppvärmande massagebälte en praktisk och effektiv lösning för dina behov av muskelavlastning.

Vad är skillnad på Lågintensiv Cardio och Intensiv Cardio?

Den stora skillnaden är att lågintensiv cardio är mer skonsam mot kroppen och kräver inte heller lika mycket energi för att genomföra som ett intensivt cardioträningspass. Därför lämpar sig lågintensiv cardio bäst för dig som kompletterar din styrketräning med cardio, eller för dig som återhämtar dig från en muskelskada.

Ett träningspass som innefattar intensiv cardio innebär att kroppen hålls igång där du under hela passets gång är andfådd och använder mycket energi. Det skulle därför bli svårt att i samband med styrketräning komplettera med ett intensivt träningspass avsett för cardio, eftersom det inte skulle finnas mycket energi kvar, men också att musklerna kommer få det betydligt svårare att återhämta sig, vilket kan göra att du får en negativ effekt av din träning, alltså att du enbart bryter ner muskler men inte låter de återhämta sig ordentligt.

Skillnaden går även att hårdra där ett intensivt cardiopass innebär att du bränner mer kroppsfett och kalorier, alltså ett effektivare sätt att träna för att gå ner i kroppsvikt, men där kroppens muskler enklare slits och senare kan orsaka komplikationer på kroppen slitdelar såsom knän och leder.

Med detta sagt är inte någon typ egentligen bättre än den andra, beroende på vad du har för mål med din träning. Det kan därför vara bra att blanda båda typerna av cardioträning, men även blanda in styrketräning, för att få ett hållbart tränande där du får lite av allting och där konditionen förbättras, men även muskler blir större, samtidigt som du låter kroppen återhämta sig.

Vilka Träningsmaskiner är bra för Cardio?

träningsmaskiner på gymmet

När det kommer till olika träningsmaskiner som är bra för cardio, är vissa bättre än andra, beroende på om du är ute efter ett låg eller högintensivt träningspass. Vi har sammanställt en lista på de bästa träningsmaskinerna för Cardio, där vi grundligt går igenom fördelarna med de mest populära och använda maskinerna på gymmet.

I regel när det talas om cardio är det främst den högintensiva varianten som menas, och till detta kan maskiner såsom Roddmaskin, Stakmaskin, Löpband, Crosstrainer och Motionscykel vara väldigt effektiva. Observera dock att flera av dessa maskiner även går att använda i ett lugnare tempo, vilket gör att de fungerar utmärkt till lågintensiva cardiopass.

Hur ofta Ska du Träna Cardio?

Vi på Fitness365 rekommenderar alltid att klämma in åtminstone ett träningspass cardio i veckan, även ifall du uteslutande tränar styrka främst. Detta eftersom att cardio hjälper till att stärka dina organ och muskler såsom hjärtat, vilket gör att du i längden klarar av att prestera bättre, hårdare och längre på gymmet. Viktochkost är en grym inspiration för den som försöker gå ner i vikt.

För dig som enbart tränar cardio rekommenderar vi att du åtminstone går igenom 3 pass i veckan, detta är standard för dig som tränar veckovis, men inte lägger ner allt för mycket tid på det.

För dig som tränar styrketräning är det bra att som nämnt ovan klämma in åtminstone ett pass i veckan som involverar ett högintensivt cardiopass. Många som styrketränar på ett hög nivå, väljer att under någon dag klämma in två träningspass på samma dag, där det ena passet innefattar styrka, och det andra cardio, så att de inte går miste om några gains.

Bara för att intensiva cardiopass oftast är det som menas, betyder det inte att lågintensiva cardiopass ska glömmas bort. Dessa är relativt lätta att klämma in efter varje ordinarie träningspass, genom att du exempelvis promenerar på ett löpband, eller cyklar på en motionscykel i ett lugnt tempo, 15-30 minuter efteråt.

Är det Bra att Träna Cardio för Kroppen?

Cardio i båda dess träningsformer innehåller fysiska moment som förbättrar den allmänna hälsan och uthålligheten, det går därför att konstatera att Cardio är en mycket bra träningsform som gynnar kroppen både kort och långsiktigt.

Träning frigör endorfiner och hormoner, vilket för många ger ett positivt rus vilket är en tydlig positiv effekt som inte bara gynnar kroppen, utan även ditt psyke. Den långsiktiga fördelen med Cardio är muskeluppbyggnaden vilket förbättrar uthållighet och styrka vilket är ett effektivt sätt att hålla kroppen i bra form livet ut så länge det upprätthålls.

Självklart kan Cardio, precis som alla andra träningsformer, bidra till att muskler inte bara byggs upp utan även slits. Däremot tenderar Cardio att vara en mindre slitsam träningsform eftersom att flera muskelpartier samtidigt jobbar ihop, och inte uteslutande en muskel.

Ett bra sätt att förhindra muskelslitningar och muskelbelastning på ett centralt område kan vara att variera dina träningsmoment. Det går till exempel bra att kombinera löpning eller spinning (cykel) med simning eller varför inte ett intensivt pass på en stakningmaskin.

Sammanfattning

Cardio är en träningsform där kroppen aktivt hålls igång i minst 30 minuter med högre hjärtslag och puls. Det är en intensiv typ av träning som förbättrar kondition, uthållighet och styrka. Cardio kan utövas genom en rad olika övningar som anpassas efter individens förmåga och önskan. Det kan göras intensivt eller lugnt i samband med styrketräning. Intensiv cardio tränar kroppens kondition genom intervaller eller längre pass med högt hjärtslag och puls. Lågintensiv cardio är mer skonsam mot kroppen och kräver inte lika mycket energi. Det fungerar som ett utmärkt komplement till styrketräning och är lämpligt för personer som vill komplettera sin huvudsakliga träning eller som har rehabiliteringsskador som de övertid vill bygga upp.

t?a=1627248103&as=1588450390&t=1&tk=1&i=1

En tanke på “Vad är Cardio? Är det Bra att Träna Cardio? [Genomgång]

Kommentarer är stängda.