Gå ner i Vikt: Allt du Behöver Veta!

Att gå ner i vikt har länge varit centralt för den som vill komma i bättre form, göra sig av med de extra kilona, eller för den som vill förlora kroppsfett och allmänt få en bättre hälsa! Men till viktminskning kommer en rad olika frågor och funderingar. Hur snabbt kan man gå ner i vikt? Vad ska jag äta för att gå ner i vikt? Hur många kalorier för att gå ner i vikt? I denna artikel hoppas vi kunna besvara de flesta frågeställningar kopplat till hur du bäst gå ner i vikt.

Vad ska man Äta för att gå ner i Vikt?

Det finns olika teorier om vad du ska och inte ska äta för att gå ner i vikt. I grund och botten handlar det om hur många kalorier du stoppar i dig per dag för att gå ner i vikt. Ifall du går på ”deff” och styrketränar kan det däremot vara bra att undvika vissa typer av energikällor såsom vitt bröd, adderat socker vilket finns i såser eller kolhydrater proppat med fetter såsom chips, helt enkelt eftersom det är energikällor proppat med kalorier, där det istället går att ersätta dieten med mer proteiner såsom kött eller varför inte grönsaker proppat med vitaminer.

Med detta sagt är det bra att undvika snabba kolhydrater, alltså exempelvis vitt bröd, socker, majs på burk och vit pasta. I grund och botten för att gå ner i vikt krävs det att du ligger på ett kaloriunderskott där du gör dig av med mer kalorier än vad du stoppar i dig. Detta kommer resultera i att kroppen behöver ta energi från kroppens fettreserv för att få tillräckligt med energi, vilket gör att kroppen börjar förbränna sitt egna kroppsfett vilket resulterar i att du går ner i vikt.

Hur Snabbt kan man gå ner i vikt?

I teorin om du ligger på ett kaloriunderskott varje dag, innebär det att du förlorar vikt varje dag. Ifall du planerar att banta och gå ner i vikt är det dock bättre ifall du fokuserar på att äta rätt och träna, och stämma av detta veckovis. Genom att väga dig veckovis får du en bättre överblick hur det går med träning och bantandet.

Det finns extrema fall där total fasta med bara vatten har ägt rum, där det har uppnått viktminskningar om 1-2kg per dag. Detta är dock extremt osunt och bör konsulteras med en läkare innan det påbörjas, eftersom det kan slita mer på kroppen än vad du först tror.

Hur ska man Äta för att Gå Ner i Vikt?

Vår varmaste rekommendation för dig som bestämmer dig för att gå ner i vikt, utan några extremare åtgärder, är att äta sunt och gå efter tallriksmodellen, men där du istället ersätter 2/5 kolhydrater med 1/5 kolhydrater och istället ökar intaget av proteiner med 1/5 ifall du tränar mycket styrketräning eller cardio, och 1/5 på grönsaker ifall du tränar lagom någon gång i veckan.

Det är vetenskapligt och matematiskt bevisat att ett kaloriunderskott varje dag gör att du tappar vikt. Är du därför ute efter att på ett sunt sätt gå ner i vikt vidta åtgärder som att byta ut potatis, ris, pasta och smörgåsar mot mer grönsaker, istället för att fasta och banta radiakalt.

Om du ändå gillar att äta precis som vanligt och känner att det går bra att fasta delvis någon gång i veckan borde du tittare närmare på vad 5:2 dieten är. Den tillåter dig nämligen att äta precis som vanligt 5 dagar i veckan, och dra ner kraftigt på kaloriintaget 2 dagar i veckan. Vid denna dieten är det endast möjligt att väga sig veckovis och inte varje dag för att upptäcka viktskillnader.

Hur kan man Gå Ner i Vikt?

Det finns flera sätt för att gå ner i vikt, men de allra vanligaste innefattar att du tränar i kombination med att äta rätt.

Genom att röra på dig mer och träna styrketräning i kombination med cardio kan du vara säker på att du kommer komma i bättre form genom att äta rätt och det kroppen behöver. Det vill säga inte chips, godis eller annat som innehåller mycket kalorier sätt till mängden mat.

Det andra sättet är att du lever och tränar precis som vanligt, men kraftigt drar ner på kaloriintaget genom att exempelvis byta ut kolhydrater mot protein eller vitaminer som ofta finns i grönsaker.

Båda dessa sätten är beprövade och ”säkra”, som garanterar dig att gå ner i vikt på ett sunt och hälsosamt sätt.

Sammanfattning

Det finns flera sätt att gå ner i vikt, men det som vi rekommenderar på Fitness365 är att du är medveten om vad du äter och kombinerar detta med träning. Detta är det absolut sundaste sättet att bli av med onödig vikt, och gör inte heller att du behöver göra några speciella uppoffringar i din vardag.
Att gå ner i vikt ska inte upplevas som en plåga där du inte får äta vissa saker. Istället ska det ses som någonting hälsosamt där du anammar ett hälsosammare levnadssätt att förhålla dig till.

t?a=1137607349&as=1588450390&t=6&tk=1