Vad är C-Vitamin? [Genomgång&Tips]

Ett av de absolut mest populära kosttillskott som vi i många fall inte ens tänker på faktiskt är ett tillskott är C-vitamin. Naturligt finns C-vitamin i en varierad kost, där det enklast hittas i grönsaker men framförallt i citrusfrukter. C-vitamin är en basal vitamin som vi har svårt att klara oss utan, men som också är svår att inte få i sig. I denna artikeln går vi igenom lite noggrannare vad C-vitamin är för något, hur ofta du bör äta kost med C-vitamin, och om det är skadligt att få i sig för mycket C-vitamin.

Vad är C-vitamin?

Citrusfrukt c-vitamin

C-vitamin, även känt som vitamin C, är en vattenlöslig vitamin som är nödvändig för människokroppens tillväxt, utveckling och reparation av vävnader. Det är en kraftfull antioxidant, vilket innebär att det hjälper till att skydda celler från skador orsakade av skadliga molekyler kända som fria radikaler.

C-vitamin finns i en mängd olika livsmedel, inklusive citrusfrukter, jordgubbar, kiwi, tomater, broccoli och paprika, liksom i kosttillskott. Det är viktigt att regelbundet konsumera C-vitamin eftersom människokroppen inte kan producera det själv.

Några av de hälsofördelar som är associerade med vitamin C inkluderar att det stödjer immunsystemets funktion, främjar absorptionen av järn från växtbaserade livsmedel och hjälper till att producera kollagen, vilket är viktigt för frisk hud, ben och brosk.

Hur mycket C-vitamin varje dag?

C-vitamin är en viktig näringsämne för vår hälsa och har många fördelar, inklusive att stärka immunsystemet och hjälpa till med kollagenproduktionen. Hur mycket C-vitamin du behöver varje dag kan variera beroende på din ålder, hälsa, graviditet eller amning.

Enligt rekommendationer från Livsmedelsverket behöver en vuxen person cirka 75 milligram C-vitamin varje dag. För personer som röker eller utsätts för passiv rökning ökar behovet något, eftersom rökning kan minska upptaget av C-vitamin. För gravida och ammande kvinnor är behovet också något högre. Vilket genom en kost som följer tallriksmodellen inte blir en större utmaning. C-vitamin är däremot värmekänsligt och vitaminerna kan successivt försvinna ifall maten hålls varm en längre stund.

Fördelar med C-Vitamin

Brustablett C-Vitamin
  • Stödjer immunsystemets funktion.
  • Hjälper till att producera kollagen, viktigt för frisk hud, ben och brosk.
  • Främjar absorptionen av järn från växtbaserade livsmedel.
  • Fungerar som en kraftfull antioxidant och skyddar celler från skador.
  • Kan förbättra hälsan hos personer med bristande intag av C-vitamin.

Hur får jag i mig C-vitamin?

C-vitamin tas naturligt upp genom en varierad kost där vitaminerna främst hittas i grönsaker och citrusfrukter. I de fall där du inte äter en varierad kost som följer tallriksmodellen, och inte heller får för dig att äta en citrusfrukt eller några bär, kan det vara bra att få i sig en C-vitamintablett, någonting som är ytterst vanligt förekommande.

En C-vitamintablett innehåller oftast ämnet askorbinsyra vilket fungerar som en antioxidant för kroppen. I regel innehåller en brustablett cirka 1 gram askorbinsyra, vilket kan översättas till 13 gånger det minimala dagsintaget.

Är det farligt med för mycket C-Vitamin?

Till skillnad från många andra arter, är C-vitamin någonting som vi själva inte kan producera, utan istället behöver hjälp att tillföra i kosten, det finns däremot ingen tydlig korrelation mellan att övertrassera den dagliga minikravet på c-vitamin, men det kan få förödande konsekvenser i de fall du under en längre period inte får i dig tillräckligt med C-vitamin.

Det är bland annat av denna anledning som C-vitamin ofta förekommer i kosttillskott, eftersom det är svårt att få i sig för mycket. Även fast C-vitamin inte är ett snack, tillhör det definitivt en vitamin som återfinns i snack som är bra att äta innan gymmet, då vitaminen vårdar och förstärker hud, brosk och muskler.
Med detta sagt är det inte alltid nödvändigt att ta kosttillskott såsom C-vitamin vilket i majoriteten av fall uteslutande fokuserar på vitamin C, om du till exempel vanligtvis annars tar proteinpulver, som oftast har C-vitamin i sig.

Är det farligt att inte få i sig tillräckligt C-Vitamin?

Även fast det är ovanligt, så kan det förekomma att du får i dig otillräckligt med C-vitamin. I dessa fall beror det oftast på att du under en längre period inte har fått i dig grönsaker, citrusfrukter eller några typer av bär, vilket idag är oerhört ovanligt eftersom alla råvaror är såpass tillgängliga i vårt vardagliga liv och kost.

Konsekvensen av att inte få i sig tillräckligt med C-vitamin under en längre period kan vara att du drabbas av trötthet, svaghet och irritation. I ytterst sällsynta fall kan du även drabbas av inflammation i tandköttet, bli extra känslig för inflammationer och försämrad sårläkning.

Hur komplettera kosten vid underskott?

Ifall du skulle drabbas av underskott av C-vitamin vid något enstaka fall på grund av att du under dagen inte ätit någonting som har C-vitamin i sig, behöver du inte vidta några åtgärder, då du snabbt kommer snappa upp C-vitaminer när du går tillbaka till en mer mångsidig kost.

Skulle du däremot aktivt göra val där du väljer bort grönsaker, citrusfrukter och bär kan det vara klokt att komplettera kosten med brustabletter som är rikt på C-vitamin, ofta känt som C-vitamintabletter. Tabletterna finns i en mängd olika smaker, och löses upp inom några sekunder i vatten. En tablett innehåller betydligt mer än vad du behöver få i dig under en dag, vilket det inte finns något vetenskapligt stöd för skulle vara skadligt.

Vart kan jag köpa C-vitamin?

Brustabletter kräver inget recept från en läkare för att hämta ut, och således går de oftast att köpa direkt i någon dagligvaruhandel såsom Ica, Coop eller Hemköp. Oftast finns de även att köpa på Apotek och andra hälsolivsbutiker, men även gym.

Men förutom att köpa i någon fysisk butik går de även att köpa hem online, precis som mycket annat.
Nedan kommer några rekommendationer från oss på Fitness365, till dig:

WeightWorld C-Vitamin Tabletter med nyponpulver. Storpack som räcker i 60 dagar.

61+sSd4HkcL. AC SX679
Amazon köp nu

German Vitamin C i enkla brustabletter som smakar syrlig citron! Enkelt att dricka för de inte vill att svälja tabletter.

71zP0KWLUpL. AC SY879
Amazon köp nu

Vitamins Kids Barn kan också behöva tillskott för vitaminer. Rådfråga er läkare först.

71M3Vi8rtCL. AC SY879
Amazon köp nu