Bästa Snacks att Äta innan Gymmet

Att förbereda sig inför ett gympass är ingenting ovanligt, ofta brukar det att röra sig om att värma upp ordentlig, men en viktig förberedelse kan även vara att äta något snack innan. Hur du ska tänka kring vilket typ av snack du ska äta innan gymmet kan variera, beroende vilken målsättning du har med gymmandet. Oavsett om du tränar för kondition, styrka eller uthållighet är det däremot bra att få i sig någon form av energi innan passet, för att kunna prestera på top. I denna artikeln kommer vi gå diskutera saken vidare, och rekommenderar de snacks som vi finner absolut bäst och populärast att förtära innan ett gympass. 

Varför Äta innan Gymmet? 

Det finns flera positiva effekter av att äta innan gymmet, men den viktigaste är såklart att du får mer energi inför gym eller träningspasset.
Beroende på vad du har för målsättning med gymmet, det vill säga ifall du gymmar för att hålla dig i form, bli starkare, eller ifall du vill få visuellt större muskler, kan ditt snack innan gymmet variera. 

Vissa menar på att det är mindre bra att äta innan gymmet, eftersom de kan få håll, det vill säga att det kniper till i magen vid träning. Så kan det givetvis vara, och det är därför bra att planera sin mellanmål och snack innan gymmet lagom, så att du inte drabbas av håll. Att få håll är ingenting farligt, men kan upplevas obehagligt eller som ett störningsmoment under tränandet, och det är primärt därför som flera hellre avstår från någonting innan gymmet. 

Detta kan klassas som den främsta negativa effekten när det gäller att äta innan gymmet, och det kan då vara klokt, ifall du enkelt drabbas av håll från ett litet snack, att istället äta någonting efteråt eller någon timme innan, så att du får igen energin du gör av med antingen någon timme innan, eller efter gymmet. 

Vad är Bästa Snackset att Äta innan Gymmet? 

Av alla snacks som finns, är det givetvis vissa som givet är bättre än andra. Vad du däremot har för typ av träningspass framför dig kan styra huruvida en snickers bar är bättre än en proteinbar. Nedan listar vi några favoriter, och några som är populära snacks, att äta innan gymmet: 

Proteinbar 

En proteinbar är väldigt populärt att äta innan gymmet. Dessa innehåller en hög dos av protein, sätt till mängden mat, vilket är bra för dig som är ute efter att bygga och få större muskler. Protein är kroppens byggstenar för att kunna återhämta sig från ett träningspass och få en större muskelmassa, och därför en sådan pass central del för de som gymmar med avsikt att få större muskler.

Det är svårt att få i sig för mycket protein så att det blir ”farligt”, men det är ännu svårare att få i sig tillräckligt med protein genom en vanlig diet, utan några kosttillskott, eftersom det kräver en mycket stor och hungrig mage, men också en stor plånbok som kan betala för det.

Därför har det blivit väldigt populärt, och även ekonomiskt, att istället äta kosttillskott eller proteinbars, eftersom de innehåller en koncentrerad dos av protein, som återfinns i en betydligt mindre mängd mat, än om du skulle äta motsvarande genom exempelvis rött kött eller kyckling. En proteinbar är väldigt lätt att få i sig, kommer i ett drös med olika smaker, och är därav ett mycket populärt snack att äta innan gymmet. 

Proteinshake / Proteinpulver 

Både en proteinshake, eller proteinpulver som det också kan vara, uppfyller mer eller mindre samma funktion som en proteinbar. Det är alltså en koncentrerad dos protein som istället för att ätas, förtärs genom dryck. Precis som med proteinbars finns det i ett helt drös olika smaker, och vi är säker att det finns någon smak eller format som passar dig.

Allteftersom att proteinpulver har blivit mer populärt, har även klassiska mejeriprodukter såsom mjölk adderas i den proteinrika hyllan från exempelvis producenter som Arla. Med detta sagt behöver en proteinshake inte bara bestå av pulver och vatten, utan kommer i ett drös av olika variationer. 

Nötter och Frukt

Nötter och frukt är ett mycket bra snack att få sig innan ett träningspass, och ger en explosiv dos av energi som kommer från frukten och dess druvsocker, och nötterna kompletterar med ett högt proteinintag, samt långsamma kolhydrater och rikligt med bra fetter. En kombo av dessa, vilket skulle kunna vara två nävar jordnötter och en banan, ger dig alltså mycket energi som hjälper till under träningen, men också i återhämtningen. Enkelt uttryckt är detta det naturliga sättet att få i sig en proteinshake eller proteinbar. 

PWO / Pre-workout 

En PWO eller pre-workout är ett mycket populärt kosttillskott, oftast rikt på koffein, vitaminer och framförallt beta-alanin. När du tar PWO kan du uppleva en kittlande effekt, detta är någonting som kommer från beta-alaninet, och är således en effekt som snabbt ger dig ett rus och en kick att sätta igång – alltså perfekt inför ett gympass.

Däremot kan kroppen vid regelbundet användare av PWO bli mer och mer resistent, vilket gör att doseringen kan behöva öka för att du ska känna samma rus som vid första gången. Vi rekommenderar aldrig att du överskrider tillverkarens rekommenderade dos, och vi uppmanar hellre till att du tar en paus från PWO, om ruset och kicken skulle försvinna, snarare än att höja dosen, för att senare återuppta kosttillskottet. Var däremot noga med att dubbelkolla vad ditt PWO innehåller ifall du parallellt tar andra kosttillskott såsom vitaminer, eftersom de redan kan finnas i PWO:t. 

Sammanfattning

Sammanfattningsvis kan det vara bra för vissa att äta ett snack innan gymmet, och vi på Fitness365 har observerat våra favoriter samt observerat andras och kommit fram till att en proteinbar, proteinshake, frukt&nötter eller en PWO absolut fungerar bäst för de flesta. Att äta innan gymmet kan dock för vissa ge håll, och därför är det flera fördelar med att äta någonting mindre, innan gymmet så att du får den energi du behöver, i en sund liten mängd mat.

t?a=1097602905&as=1588450390&t=6&tk=1