Så påverkas ditt håravfall av ohälsa

Håravfall är en av de största rädslorna hos framförallt män, som tyvärr drabbar majoriteten av män någon gång i livet. Forskning visar att håravfall bland annat kan bero på träning, och då specifikt styrketräning. Håravfall kan däremot också ärvas genetiskt och är inte alltid någonting som du kan rå för. I denna artikeln kommer vi titta vidare problemet, och undersöka vad det beror på, och hur det bäst går att undvika. 

Vad är hårlossning & håravfall? 

Håravfall och hårlossning är precis som det låter, alltså att håret slutar att växa. Håravfall kan delvis bero på att ökad känslighet för testosteron i hårsäcken, vilket kan göra att hårsäcken går in i involution, alltså en tillbakabildning. Som ett resultat av detta kan hårsäcken få en försämrad förmåga eller uteslutande förmåga att producera hår på vissa delar på framförallt huvudet. När detta sker blir det kala ytor på huvudet, och så småningom slutar håret att växa ut från hårsäcken, vilket gör att du blir skallig och flintig. 

Tack och lov kan håravfall röra sig om någonting tillfälligt, vilket går att påverka genom bland annat ändra stilen på din träning. Även kosten har en stor bidragande faktor på hur kroppen mår, och därefter även hur kroppen presterar. Genom att efterleva en sund livsstil med blandad träning, och även en varierande kost, exempelvis tallriksmodellen som säkerställer att du får i dig de kolhydrater, proteiner och vitaminer som kroppen behöver, gör det enklare för kroppens alla delar att fungera som de ska, däribland hårsäcken. 

Ärftligt håravfall 

I de fall där kost, träning och sömn inte är anledning till håravfall, kan det nämligen vara så att du ärvt ”problemet”. Håravfall kan nämligen överföras genetiskt, och då är det svårt att stoppa det genom att efterleva en sund livsstil. I de fall du ärvt genetisk håravfall kan det i ett första steg vara bra att söka efter hjälp hos en specialiserad klinik när du först börjar notera det. Genom att besöka en klinik i god tid, ökar du din chans genom en hårtransplantation att slippa fortsätta tappa håret, och så småningom bli skallig.

Även fast håravfall är en känslig punkt för många män, är det klokt att söka kontakt med en klinik så fort problemet noteras, det kan nämligen röra sig om enklare saker som brist på vitaminer, eller att din hårbotten inte mår speciellt bra. Allt detta går enklast att ta reda på genom att göra en hälsoundersökning, och kan i vissa fall förhindras i god tid. Observera att håravfall ofta är någonting som kommer med åldern och är helt naturligt, det kan därför bra att i god tid ta reda på vad det beror på, och försöka reda ut saken innan det blivit som värst. 

Hur Hjälper träning mot Håravlossning? 

Håravlossning kan till viss del förhindras genom att leva ett sunt liv som involverar träning, god kost och framförallt återhämtning. För att kroppen ska må som absolut bäst och prestera på top, är det viktigt att endorfiner utsöndras i kroppen, vilket händer när du tränar. Det är även viktigt att tänka på kosten, eftersom en god varierande kost bestående av vitaminer, proteiner och kolhydrater hjälper till att få kroppens hormoner, aminosyror och celler att fungera som de ska. Precis som att återhämtning är viktigt när du tränar för att bygga större, uthålligare och starkare muskler, är även återhämtning central för att kroppen ska fungera på en optimal nivå.

Återhämtning innebär bland annat att du mellan pass låter muskelgrupper som du har tränat inte överansträngas med för kort varsel, men också att du får den sömn du behöver dagligen, vilket ligger mellan 6 till 8 timmar per natt. För dig som lever ett upptaget liv som involverar barn och mycket jobb, kan sömn vara någonting som ofta ofrivilligt kompromissas på, men tänk på att sömn inte går att ta ikapp, och det är därför att få in en rutin som passar vardagen, där du får dina 6-8 timmars sömn per natt, för att kroppen ska kunna återhämta sig och för att du ska må som bäst. 

Sammanfattning 

Sammanfattningsvis är håravfall som drabbar framförallt män, som till vis del går att styra genom att leva ett sunt liv som involverar träning, en god varierande kost, men också återhämtning,. Tyvärr kan däremot håravfall vara ärftligt genetiskt, och således någonting som blir svårare att förhindra genom att leva ett sunt liv. Det kan därför vara bra att vid upptäckt av håravfall att uppsöka en klinisk som kan genomföra ett hälsotest, och se ifall kroppen har brist på proteiner eller vitaminer, som behövs för att hårsäcken ska kunna producera hår. I de fall där det är genetiskt ärftligt kan det vara bra att överväga en hårtransplantation för att tidigt förhindra ett kalt huvud.