Är Jordnötter Nyttigt? [Genomgång]

Det är välkänt att chips, glass och godis är lördagsgodis som inte är bra för din kropp. Samtliga tre godsaker innehåller oerhört mycket socker, dåliga fetter och framförallt kalorier. Som alternativ till chips finns nötter, men är verkligen jordnötter så nyttigt som en kan tro? En av de absolut vanligaste nötterna är jordnöten, som är både billig men också väldigt god. I denna artikeln går vi igenom på djupet och analyserar allting du behöver känna till om jordnöten, dess egenskaper och svara på frågan – Är jordnötter nyttigt?

Jordnötter

Jordnötter är en klassiker när det kommer till nötter, även fast det egentligen är en baljväxt. Oftast går jordnötter att köpa billigt, och går att få så lågt som 30kr/kg i vardagliga matbutiker. I en påse nötblandning finns det allting jordnötter, och jordnötter i påse kommer oftast saltade, även fast de i ovanliga fall kommer osaltade. Näringsvärdet för jordnötter ser ut som följande:
Per 100 gram
Kalorier: 568 kalorier
Proteiner: 25,6 gram
Kolhydrater: 29 gram
Fett: 43 gram
Vatten: 6 gram
Aska: 2,2 gram

Som vi kan se av näringsvärdena innehåller jordnötter ett helt drös med kalorier, och det är till och med mer kalorier i jordnötter än motsvarande mängd Marabou mjölkchoklad. Med det sagt, är jordnötter långt ifrån nyttigt. Däremot innehåller jordnötter en stor mängd protein, och mängden är till och med mer än vad som går att hitta i kyckling och nötfärs, som har 22 gram protein per 100 gram.

Vi kan även se att det inte är snålt med kolhydraterna, men i detta fallet är kolhydraterna långsamma och inte snabba, vilket innebär att energin du får av att äta jordnötter ligger basalt i kroppen en längre stund, och kickar inte in direkt, likt en Marabou mjölkchoklad, som ger dig energi snabbt på en gång, och sen faller bort.

Fetter finns det även gott om i jordnötter, men det är bra fetter för kroppen, och tillsammans med vatten, aska och salt (som oftast finns på köpta jordnötter) får du i dig bra med sälta och essentiella aminosyror vilket kroppen behöver för att fungera och prestera normalt.

Baserat av ovanstående fakta kan vi dra slutsatsen att jordnöten innehåller väldigt mycket kalorier, men är packad med annat bra innehåll såsom hållbar och långvarig energi, hög dos av protein, bra fetter för kroppen och oftast även salt som är bra i måttliga mängder.

När ska jag äta Jordnötter?

Egenskaper som jordnötter har är delvis på grund av att den är proppad med protein, att den är väldigt mättande. Det går därför sällan att äta mycket jordnötter på en och samma gång, eftersom att du snabbt blir mätt, men också väldigt törstig på grund av saltet som är adderat.
Jordnötter är däremot ett utmärkt mellanmål eller ett bra snack att komplettera med innan du går till gymmet, just på grund av att de är sprängda med långsamma kolhydrater som ger dig energi under passet.

Skulle du vara ute och vandra är även en så kallad ”fjällenblandning” ett utmärkt snack att äta längst med rutten, för att successivt fylla på med energi. Kom dock ihåg att saltade jordnötter oftast gör att du blir törstig, så se till att ha vatten nära till hands för att släcka den akuta törsten som kan komma! En fjällenblandning kan du göra med jordnötter, några rutor choklad och russin. Det är ett bra snack som både ger dig energi snabbt (choklad och russin), men som även hänger kvar i kroppen ett tag tack vare jordnötterna. Blanda ihop detta med 2/5 jordnötter, 2/5 choklad och 1/5 russin.

Jordnöt

Vart kommer jordnötter ifrån?

Jordnöten härstammar från Paraguay, men produceras absolut mest i Indien och Kina idag, och exporteras största del från USA och Argentina, och det är oftast härifrån Svenska matvarubutiker får sina nötter ifrån.

Sammanfattning

Sammanfattningsvis går det att säga att jordnöten är ett utmärkt snack att äta när du behöver hållbar energi som snabbt inte försvinner ur kroppen. Det är även ett utmärkt snack eller mellanmål innan du går till gymmet på grund av energin, men också den höga proteinhalt som finns, vilket alla som bygger muskler gärna äter mycket av.