Hur Du Blir Av Med Semesterkilona [Tips&Guide]

Nu när augusti är slut och september står näst på tur med hösten, är det för många som verkligheten börjar igen efter att ha varit iväg på semester och njutit av ledigheten. Du är inte ensam att fått några semesterkilon. Något vanligt förekommande under semestern är just att unna sig det lilla extra, som kan vara ett extra glas på kvällen, eller en extra glass under dagen. Semester brukar ofta betyda att det normala schemat skjuts undan och de normala rutiner som du har i ditt liv, kanske setts på paus, och därmed även din vardagliga träning. Det är därför dags för nya tag i september och dags att bli av med de extra kilona som kan ha uppkommit under semestern!

Semesterkilon

Det är viktigt att komma i form

Det är av flera anledningar viktigt att komma i form, inte minst att du själv blir mer fysiskt uthållande, men också att din vardag inte blir lika ansträngande. Fakta och forskning visar även tydliga bevis att du själv mår betydligt bättre av 40 minuters pulshöjande, där enzymer och hormoner frigörs i kroppen och hjärnan vilket bidrar till din kreativitet och tankeförmåga. Detta är någonting som gynnar alla, inte minst studenter som är i behov av detta under sina studietimmar, utan även du som anställd eller som jobbar där idéer, eller där du förväntas vara alert, ingår i dina arbetsuppgifter.

Tre enkla övningar för att komma igång med träningen och bli av med semesterkilona

Att komma igång med träningen igen efter semesters latheter kan vara en skrämmande tanke. ”Ånej, inte gå till gymmet nu, jag har redan så mycket som det är efter semestern”, kanske är detta något som du tänkt fler än bara 1 gång? I detta tillfället är prioritering viktigt, för det kommer alltid finnas tid att klämma in minst 40 minuters pulshöjande aktiviteter i din vardag, där träning kanske måste gå före att se ett avsnitt på Netflix. Men vad du ska göra för att bygga upp motivationen kan förstås göra det hela mycket enklare, och kanske är det inte nödvändigt att springa iväg till gymmet 60 minuter varje dag efter semestern. Vi har därför sammanställt tre vardagliga träningsmoment som du enkelt kan utföra direkt från hemmet.

1. Löpning

Löpning är ett populärt alternativ för att komma igång med träning och framförallt kardion som förbättrar din kondition men också effektivt förbränner fett. Löpning kan däremot vara ett träningsmoment som lätt kan göra dig besviken, eftersom att uthålligheten som övas upp kanske inte är lika bra som du först tänkt dig. Det kan därför vara bra att starta löpning med lugna steg och istället för att ha distans som mål, anpassa sina mål efter tid. Alltså skulle ett mål kunna vara att du ska vara ute och springa så länge du kan, men där pauser där du går är okej, under förslagsvis 45 minuter.

2. Motionscykel

Motionscykel

Ett annat effektivt sätt att förbättra din kondition men också kardion är med en motionscykel. Att veta vilken motionscykel som är bäst i test kan vara knepigt och det finns förstås flera guider för detta. Men när cykeln väl är på plats är det ett utmärkt sätt att börja träna bekvämt, eftersom du kan göra detta direkt i hemmet, eller på gymmet om du hellre föredrar det.

Med en motionscykel beroende på modell har du möjlighet att sätta upp flera olika utmaningar i passet, såsom längre uppförsbackar, eller vilken växel du cyklar på. På motionscykeln är det även ett utmärkt tillfälle att passa på att bränna av en episod av valfritt program på Netflix, eller varför inte bara lyssna på en bra podcast och trampa på?

3. Hopprep

Hopprep är ett klassiskt moment som tränar upp psyke, fokus, kroppens korrelation men även kondition. Det är ett ultimat sett att ta kontroll över kroppen eftersom hopprep till stor del handlar att tajming. Vad du kanske minns som ett enkelt och roligt moment som mindre, kan visa sig vara någonting helt annorlunda i äldre dagar. Se därför till att försöka hoppa hopprep i intervaller, där du hoppar i lugnt tempo i 1 minut, följt av 2 minuters intensiv hoppning, eftersom att det tenderar till att vara jobbigare än vad du initialt tror.