I denna artikeln går vi igenom de vanligaste köttyperna, vad proteinvärdet är, samt slutligen vilket kött innehåller mest protein. Att träna och leva en aktiv livsstil, gör naturligt att du är i behov av mer protein än en person som inte tränar eller lever en aktiv vardag. Därför är det sunt för dig att inte bara prioritera en sund välbalanserad kost, utan även vilket typ av kött som är den bästa proteinkällan.
Varför är Protein viktigt?
Protein är oerhört viktigt att få i sig, eftersom det agerar kroppens byggstenar. Med detta menas alltså att protein återfinns i vävnadsceller, immunförsvaret, enzymer, hormoner och hade därför inte varit möjligt att klara sig utan. I protein återfinns även hela 20 stycken aminosyror, varav 9 stycken är essentiella och behöver tillsättas direkt från kosten.
Protein är även väldigt mättande, och det är därav svårt för många som tävlar eller aktivt bygger muskler att få i sig tillräckligt genom vanlig husmanskost, därför har supplement och kosttillskott som proteinpulver blivit oerhört populärt, samt ekonomiskt, att komplettera den vanliga kosten med.
Vilket kött innehåller Mest Protein?
Att vara kräsen är ingenting konstigt för dig som tränar hårt, och därför är det relevant att ta reda på vilket kött som innehåller mest protein. Som tidigare nämnt, tenderar det vara svårt att få i sig tillräckligt med protein i den vanliga kosten för dig som behöver extra och mer än normalt, vilket gör att du oavsett kommer behöva komplettera kosten med koncentrerad protein, som proteinpulver. Detta möjliggör att välja kött efter smak, och eliminerar därför inte helt ett kött, bara för att det skulle vara sämre än något annat. Nedan kommer protein listat per 100 gram, för de vanligaste köttyperna.
Kyckling – 27 gram
Kyckling är en mycket populär proteinkälla som är en av de köttyper som innehåller mest protein per 100 gram. Därför är det ett mycket populärt alternativ som proteinkälla, men också på grund av priset jämfört med andra köttyper. Kyckling är dessutom en bra proteinkälla som går att använda till mycket och går att tillaga på flera olika sätt.
Nötkött – 26 gram
Med nötkött menas alltså kött som kommer från kossan. Vissa delar innehåller mer proteiner än andra, men i snitt ger nötkött cirka 26 gram proteiner per 100 gram. Nötkött är likt kycklingen en diversifierad köttyp som går att tillaga en mängd olika rätter på, däribland tacos – den obligatoriska måltiden på fredagar.
Lax – 20 gram
Lax är bra för dig som vill diversifiera dina måltider, få i dig omega 3 och andra fetter som fisk generellt är rikt på. Lax är även en ypperlig proteinkälla för dig som är pesketarian, och med vårt egna recept på Lax och Pesto i ugn, kommer du kunna bjuda gäster, familj och vänner, på en god vardagsrätt utan att begränsa dig och din kost.
Torsk – 18 gram
Likt laxen innehåller torsken en rad med olika fetter som är bra att få i sig. För dig som är pesketarian är torsk ett bra alternativ att alternera mellan.
Tonfisk i olja – 26 gram
Tonfisk är smidigt och relativt billigt, och går att köpa i flerpack i dessa flesta matbutiker. Tack vare förpackningen som är konserverad, blir innehållet ihop pressat vilket gör att det går utmärkt att ta med sig på utflykt, eller som ett extra mellanmål. Tänk dock på att tonfisk i burk med olja, innehåller mer kalorier än tonfisk på burk i vatten.
Tonfisk i vatten – 26 gram
Likt ovan är tonfisken väldigt innehållsrikt på proteiner och är en stor favorit för många som gymmar. Tonfisk i vatten innehåller mindre kalorier än tonfisk i olja, och kan därför vara ett bättre alternativ för dig som räknar kalorier, och vill hålla de nere i kosten.
Fläsk – 27 gram
Fläsk är även det en populär proteinkälla som går att göra flertalet populära rätter med. Fläskfilé, potatis och en klick bearnaise är en storfavorit i många svenska hem – för dig som går på en diet, kan det däremot vara klokt att vara försiktig med såsen – som är väldigt rik på kalorier.
Sammanfattning
Sammanfattningsvis finns det en rad olika proteinkällor som alla innehåller olika mängd protein per 100 gram. De populäraste köttkällorna är Kyckling, Nötkött, Tonfisk, Lax, Torsk och Fläsk bland annat, och med dessa proteinkällor går det att ta fram en rad med olika rätter att njuta av.