Undvik Hudbristningar!

I denna artikel tänkte jag att vi skulle gå igenom något som, vad jag tror, de flesta är rädda för att få. Hudbristningar! Det är mer vanligt att en har och får dem än inte, så du behöver verkligen inte skämmas om du skulle ha några eller skulle få!
Det är ganska vanligt att få bristningar när man börjar träna, då nybörjare brukar växa i muskelmassa väldigt snabbt, av samma anledning drabbas många som börjar med steroider i vuxen ålder av hudbristningar, just på grund av att muskelmassan i kroppen växer snabbare än vad huden hinner tänjas.

Varför får vi Hudbristningar?

Väldigt enkelt förklarat kommer bristningarna fram när vår kropp växer snabbare än huden hinner med att tänjas. Till exempel kan du få de vid snabb viktökning eller om du blir gravid, även att gå igenom puberteten kan vara en anledning.
Vissa har tyvärr gener för att lättare kunna få bristningar på sin kropp än andra, och därför behöver det inte uteslutande bero på för hårt tränande.

Visar hudbristningar på en man som flexar.

Ökar du väldigt snabbt i omkrets runt till exempel armarna, oavsett från muskler eller fett, så kan det bli så att huden inte hinner med att anpassa sig till storleken. Det som händer då är att huden strecks ut och dermis, hudens mellanlager, brister.
Det är då bristningarna blir synliga. Det är inte säkert att du känner det när det väl händer.

Mycket vanligt för tjejer att få bristningar runt mage, lår och bröst.
Killar får de oftast på rygg och axlar.
Detta kan vara på grund av hormoner, som får kroppen att växa på vissa ställen, vid puberteten.

Går det att undvika hudbristningar?

En hand som smörjer in sin hud för att återfukta den.

Det absolut viktigaste är att huden är återfuktad! Med en återfuktad hud blir den mer elastisk, vilket såklart hjälper att inte få bristningar när huden blir uttöjd.

Hur får man då en återfuktad hud? Det finns flertal av företag som gör reklam för speciella behandlingar, krämer och oljor som skall hjälpa motverka bristningar. Men det finns inget som visar att de hjälper över huvud taget. Eller ens mer än en vanlig kräm som mjukar upp huden. Det finns också husmorstips som vandrar runt på nätet, som att smörja in sig med kakaosmör, kokosolja och avocadoolja.

Den absolut bästa krämen som skulle kunna hjälpa mest att motverka hudbristningar är en kräm som innehåller retinol eller C-vitamin som hjälper kroppen skapa sitt eget kollagen. Det hjälper körtlarna att utsöndra talg som hjälper dermis hålla sig mjuk, smidig och motverkar bristningar.

I många body lotions återfinns ämnen vars ursprung egentligen kan ifrågasättas huruvida de platsar i en produkt avsedd för kroppen. Att identifiera dessa body lotions kan ibland vara svårt, och för att hitta den bästa body lotion som inte innehar dessa riskämnen kan det vara värt att gå igenom innehållsförteckningen en extra gång innan du plockar med dig en hem.

Retinol återfuktande kräm finns att köpa här.

5 Snabba Tips

  • Smörj kroppen med retinol kräm.
  • Ät mat som innehåller C-Vitamin.
  • Drick mycket vatten så huden har rätt vätskenivå.
  • Undvik direkt solljus för att inte få mer synliga hudbristningar.
  • Öka inte i vikt för snabbt.

Hudbristningar försvinner tyvärr inte

De kommer aldrig att försvinna helt, däremot kommer de med tiden att bli mindre synliga. De kommer få nyansen mer likt huden runtomkring vilket gör de mindre synliga vid första anblicken, och kan ge en del av självförtroendet tillbaka. Undvik att ha nyare bristningar i direkt solljus vilket kan ge de en rödare eller ljusare nyans.

Kort sagt finns det inte mycket att göra för att undvika dem eller att få bort dem. Men det skadar absolut inte att fortsätta smörja och återfukta huden även efter du har fått bristningar. Glöm inte heller att dricka mycket vatten och ha en ordentlig nivå av vätska i kroppen, som också hjälper till att hindra att få dem.

Sammanfattning

Hudbristningar, som är vanliga och ofta orsakade av snabb viktökning, pubertet, steroider och träning. Genetik och hormoner kan också spela en roll. Bristningar uppstår när kroppen växer snabbare än huden hinner med att tänjas. För att undvika bristningar är det viktigt att hålla huden återfuktad. En kräm med retinol eller C-vitamin kan hjälpa till att motverka bristningar genom att hjälpa kroppen att producera kollagen. En body lotion med dessa ämnen är den bästa för att undvika bristningar.

Glöm inte smörja in kroppen, återfukta den!