Därför är det Viktigt att Duscha efter Gymmet

Att gymma, motionera och röra på sig i vardagen är viktigt för att ta hand om sitt välmående på bästa möjliga sätt. Att däremot även efter träningspasset ta hand om sin kropp är även det oerhört viktigt, inte bara gäller det att återhämta kroppen och musklerna, utan även att ta hand om sin kropp genom att bland annat tvätta sig och duscha. I denna artikeln kommer vi gå igenom varför det är viktigt att duscha efter gymmet.

Vad händer när vi tränar och rör på oss?

När vi tränar och rör på oss mår kroppen mycket bra, det frigör bland annat hormoner i kroppen och tillsammans med en balanserad kost hjälper träningen till att bygga upp ett solitt immunförsvar, producera celler, hormoner samt vitaminer kroppen behöver. Vad som däremot också händer när vi tränar och rör på oss är att kroppen blir varm. När kroppen blir varm blir dess naturliga reflex att kyla ner kroppen så att innertemperaturen inte överstiger 36-37,8 grader celsius (den normala kroppstemperaturen, vilket kan skilja sig åt något från person till person), vilket den gör genom att börja producera svett.

Att svettas är således en naturlig reaktion kroppen har, vilket gör att kroppen när den börjar övertrassera kroppens naturliga innertemperatur, vilket den allmänna uppfattningen är 37 grader celsius, börjar att svettas. I kroppens svett återfinns bland annat en stor mängd vatten men också saltkristaller, det sistnämnda är vad som kan orsaka problem, ifall du efter ett gympass inte tar hand om kroppen och tvättar den ren, i det långa loppet.

Varför kan Svett vara farligt för Hygienen?

Svett är per definition inte farligt, utan någonting helt naturligt, därför ska det inte heller vara någonting som du behöver oroa dig över, än heller skämmas över, när du vistas på ett gym. Att svettas är bra, men det är därför också viktigt att tänka på vätskebalansen i samband med att du svettas, eftersom stora mängder vatten, salter och mineraler försvinner från kroppen, vilket behövs för att vi ska fungera som vanligt och må bra.

Saltkristaller som däremot torkas in på kroppen kan däremot blockera porer på huden, vilket i den längre loppet kan göra att kroppen inte får andas ordentligt, och en instängd lukt eller odör kan bildas. Svett innehåller också en hel del restprodukter från kroppen, vilket när det torkas in på kroppens hud, kan lukta illa.

Svett som ligger kvar i hårbotten och torkas in kan även orsaka mjäll, eftersom det inte tillåter hårbotten att andas ordentligt. Mjäll är ingenting farligt, men kan uppfattas otrevligt, eftersom det egentligen är hudlagringar på kroppen som blir torra och ramlar av. Att därför tvätta sig efter träning och tvätta bort saltkristaller och andra restprodukter som återfinns i ditt svett, är därför viktigt för att kroppen inte ska lukta illa i den långa loppet.

Att låta smuts gro in i kroppen under en längre tid kan även vara farligt, eftersom partiklar bildas i smuts och döda hudavlagringar vilket kan göra att du luktar illa, men också får en infektion av de partiklar som bildas, om du skulle råka få ett öppet sår.

Hygien Hanteras Bäst med Sunt Förnuft

Att duscha efter ett träningspass är ingenting annat än sun förnuft. Att duscha av kroppen och därmed även kroppens svett, är ingenting ovanligt efter ett träningspass. Vi på Fitness365 rekommenderar därför alltid att du efter ett träningspass alltid duschar av kroppen åtminstone, för att rensa bort svetkristaller som lätt gror in i kroppen efteråt, ifall det inte torkas bort.

Att däremot tvätta håret varje dag, eller efter varje träningspass, är däremot en individuell fråga. Många duschar inte håret med schampoo oftare än var tredje eller var fjärde dag, vilket inte har påvisat skapat några problem för kroppens hygien. Men att däremot duscha kroppen varje eller varannan dag, är inte mer än naturligt i dagen samhälle.

Sammanfattning

För att binda ihop artikeln bäst, är det viktigt att duscha och tvätta av kroppen från saltkristaller och andra restprodukter som återfinns i svett, vilket gror in och torkar på kroppen, ifall det inte torkas bort efter ett träningspass. Att låta svett gro in i på kroppen är per definition inte farligt, men kan göra det svårt för kroppen att andas, och kan vid längre perioder göra att de ingrodda partiklar och bakterierna orsakar en infektion, ifall kroppen skulle få ett öppet sår. Vår rekommendation på Fitness365 är således att duscha av kroppen åtminstone varannan dag, och att duscha håret åtminstone var tredje dag, även fast detta kan vara individuellt.

Finns på Lifebutiken.se

Tvål Cherry Blossom

En tvål för alla hudtyper som dessutom är 100% vegansk och nedbrytbar.

Finns på Lifebutiken.se

Tvålbar Sea Mineral

Handgjord tvålbar som fuktar och mjukgör din hud, med en doft av citron för att stärka sinnet.