Är det Farligt att äta Kosttillskott? [Genomgång&Tips]

I ett land som Sverige där sol är en bristvara större delar av året är det vanligt att äta kosttillskott som exempelvis D-vitamin. Det är däremot populärt att äta mer än bara D-vitaminer som kosttillskott, och med alla olika tabletter som finns uppstår kanske naturligt frågan huruvida det är farligt att äta fler än bara ett kosttillskott vardagligen. Du kan vara lugnt, i denna artikeln täcker vi allting som du bör veta.

Vad är kosttillskott?

Kosttillskott är helt enkelt ett tillskott i din vardag med koncentrerat preparat av exempelvis D-vitamin, magnesium, eller C-vitaminer. Under delar av året, eller kanske till och med varje dag under året, kan det vara bra att få i sig ett tillskott av något preparat, ifall din diet inte tillåter dig att naturligt konsumera dessa vitaminer och tillskott.

Varför äta Kosttillskott?

Det kan finnas många anledningar till varför det är bra att vardagligen äta kosttillskott. En vanlig förekommande anledning kan vara att din vardagliga kost inte gör att du får i dig dessa vitaminer naturligt, vilket gör att din kropp har ett underliggande underskott vilket kan påverka din vardag, men även ditt liv långsiktigt. D-vitamin är exempelvis ett av de mest vanliga förekommande kosttillskotten som brukas runt om, och i Sverige är det inte heller speciellt konstigt, när solen majoriteten av året inte lyser många timmar med sin närvaro. D-vitaminbrist kan orsaka deformationer i skeletten, eftersom dess frånvaro orsakar urkalkning av skelettet, vilket kan orsaka muskelsvaghet, huvudvärk eller värk i skelettet.

Livsmedelsverket menar på att 2-3 vändor i solen bararmad upp till 15 minuter 2-3 gånger i veckan gör att du får i dig den naturliga mängden D-vitaminer som kroppen behöver. Det kan dessutom av denna stunden lagras i kroppen och delvis täcka D-vitaminbehovet som finns under delar av vinterhalvåret, men är kanske inte alltid tillräckligt.

Kan jag äta får mycket kosttillskott?

Varje kosttillskott har en rekommenderad dos som inte ska övertrasseras enligt rekommendationer, dessa rekommendationer finner du på burken som köps i butik. Oftast är det inte farligt att ta mer än den rekommenderade dosen, men tabletterna kan oftast innehålla laxerande medel, vilket kan orsaka att du blir lös i magen och ofta behöver besöka toaletten. Det är därför alltid rekommenderat att följa produktens dagliga dagsintagsrekommendation, om inte en läkare har föreslagit någonting annat för specifikt dig.

Vad händer om jag har ett underskott av vitaminer i kroppen?

Vad som händer ifall du skulle ha ett underskott av vitaminer i kroppen kan variera från person till person, men som beskrivet ovan kan D-vitaminbrist göra att du får ont i skelettet, eller upplever en viss svaghet du tidigare kanske inte har upplevt.

Brist på magnesium kan göra att du får kramper i kroppen, hämmad tillväxt eller störningar i hjärtfunktionen. Lyckligtvis är magnesium någonting som vi naturligt får i oss varje dag genom exemeplvis fisk, kött eller grönsaker. Men på grund av de allvarliga symptom som magnesiumbrist kan ge, rekommenderar vi att alltid ha en burk med magnesiumtabletter hemma. Precis som mycket annat, tenderar ett dagsintag mer än vad som behövs för din kropp att ge symptom som lös i magen, och ingenting allvarligare än så. Bästa magnesium är såklart den naturliga, men magnesiumtillskott har inga påvisade negativa effekter, vare sig det gäller magnesium i tablettform eller kapsel med vätska.

Vad finns det för olika Kosttillskott?

Listan kan göras väldigt lång, men nedan har vi sammanställt de vanligaste kosttillskotten som kan vara bra att alltid ha hemma.

61QZ 6i0jeL. AC SX679
Amazon köp nu
71o47Q2VEuS. AC SX300 SY300 QL70 ML2
Amazon köp nu
51zQYl7WJqL. AC SY879
Amazon köp nu
81uK0D23yrL. AC SX300 SY300 QL70 ML2
Amazon köp nu
31mzIFYWA1L. AC
Amazon köp nu
61bsM8GoGWL. AC SX679
Amazon köp nu

Slutsats & Sammanfattning

Sammanfattningsvis kan vi konstatera att det inte är farligt att äta kosttillskott. Det är däremot inte rekommenderat att vara beroende av kosttillskott, utan det kan ses som ett extra komplement till din vardag, men som inte ska utesluta att du äter normal kost. En normal tallrik som följer tallriksmodellen gör att du får i dig de vitaminer du behöver, förutom några få såsom exempelvis D-vitamin som det kan vara brist av i Sverige under vinterhalvåret när solen står i gömmorna.