Vad är 5:2 dieten? [Komplett genomgång]

Att välja ett kostschema kan verka svårt, och i många fall framställs det som en ren plåga. Att behöva gå på äppeldieter, vattendieter eller en långvarig fasta är för många någonting som inte är möjligt under längre perioder, och det är just därför 5:2 dieten har blivit så pass populär.

Vad innebär 5:2 dieten?

En smörgås med ett måttband runt sig.

Dieten har blivit populär med goda grunder inom forskning och vetenskapliga tester. Dieten går ut på att äta normalt i 5 dagar i veckan och dra ner kraftigt på kaloriintaget under 2 dagar. Det som delvis gör att dieten är så pass populär som den är, beror till viss del på att din normala kost inte behöver påverkas och inga nya rätter eller ovana inköp behöver göras för att följa dieten.

I det stora hela kan du äta precis som vanligt i 5 dagar i veckan och vara väldigt selektiv med vad du äter under 2 dagar, vilket gör det enkelt att sätta igång och följa dieten. Det normala dagliga kaloriintaget varierar beroende på faktorer som kön, ålder, vikt, ämnesomsättning och längd, men i genomsnitt brukar män behöva ca 2500 kalorier och kvinnor ca 2000 kalorier per dag för att upprätthålla sin vikt.

Med 5:2 dieten finns det två olika skolor. En del menar att man ska fasta helt (med undantag för vatten och eventuella kosttillskott) under de två dagarna, medan den andra skolan förespråkar en kraftig neddragning av kaloriintaget.

Givetvis kommer en person som äter selektivt under de två dagarna att ha en längre viktresa än om man genomför en total fasta, men skillnaden kan bli minimal.

Vad innebär 2 dagars fasta?

Att fasta i två dagar kan uppfattas som mycket, och till en början kan det vara ganska utmanande beroende på vilken typ av fasta du väljer. Den vanligaste metoden är att kraftigt minska kaloriintaget och tillåta att en fjärdedel av det normala dagliga kaloriintaget intas under fastedagarna.

Det betyder att en man under sin fasta i genomsnitt kan inta cirka 625 kalorier per dag, medan en kvinna kan inta cirka 500 kalorier per dag. Det är därför viktigt att noggrant planera vad man ska äta under fastedagarna. Målet under dessa dagar är att äta mat som är mättande men samtidigt har så lågt kaloriintag som möjligt.

Vad du kan äta under dina 2 dagars fasta

För att få i sig så mycket mat som möjligt utan att överskrida kalorimålet är det populärt att äta fisk, bönor, fågel, frukt, rotfrukter och grönsaker. Dessa livsmedel innehåller ofta mycket vatten och fibrer men har samtidigt få kalorier i förhållande till vikt och volym.

Ett exempel är broccoli, som är mycket mättande och innehåller endast 27 kalorier per 100 gram, jämfört med en Snickers-bar som innehåller cirka 500 kalorier per 100 gram. Det betyder att du kan äta 1,8 kg broccoli för att få i dig samma mängd kalorier som en Snickers-bar.

Vad är bra med fastan?

En tjej med förstora byxor som drar ut byxorna från magen.

Människans naturliga beteende sedan flera tusen år tillbaka är inte samma beteende som vi har idag med närhet till mat under dygnets alla timmar. För 1000 år sedan åt sig människan mätt när hon kunde, och ibland kunde det gå flera dagar utan mat.

Alltså är fasta en helt naturlig process, som enligt läkare till och med kan vara bra för vår kropp. Som läsare kanske du undrar varför fasta är bra, bättre mätt än hungrig, eller?

Studier visar att fasta faktiskt gör att kroppen går in i en överlevnadsinställning, vilket gör att fett från kroppen bränns för att ge energi åt kroppen, men även att celler i kroppen repareras och tillfrisknar, vilket kan ge ett bättre immunförsvar och även längre livslängd. Det kraftiga underskottet av mat gör alltså att kroppen istället för att förbränna mat som den vanligtvis får, bränner kroppens fett. Det är när kroppens fett bränns som du även går ner i vikt, vilket kan vara en av anledningarna till att du väljer 5:2 dieten.

Hur ska jag lägga upp fastan?

Hur du ska fördela dina två dagars fasta under veckan är helt upp till dig, och kan vara väldigt individuellt. Till en början brukar det vara enklare att dela upp fastans två dygn, med några vanliga dygn emellan. Detta då två dagars fasta på raken, kan vara för stor omställning till en början. Ett rekommenderat upplägg är att du därför fastar varje tisdag och fredag, det ger dig några dagars paus från fastan, och gör att du lättare klarar av en fasta, utan att besväras till vardags.

Sammanfattning

Sammanfattningsvis innebär 5:2 dieten att du under två dagar i veckan går in i en fasta. Detta innebär att du är extremt kalorisnål och som mest får förtära en fjärdedel av ditt normala dagsintag av kalorier. Fastan är bra för kroppen men kan vara ovant till en början. Därför kan det vara bra att fördela de två dagarnas fasta med några vanliga dagar emellan där du äter som vanligt.

Viktigt att tänka på innan du startar med 5:2 dieten är att kontakt din läkare eller en dietist och rådfråga om det!

Fråga!

Har du provat 5:2 dieten, och hur har det i sådant fall gått för dig?

t?a=1125702547&as=1588450390&t=1&tk=1&i=1

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *