Knäböj – 5 anledningar till att göra dem

Bland många olika gymövningar är knäböj förmodligen den svåraste att bemästra. Vem som helst med normal rörlighet skulle kunna huka sig och stå upp igen, men knäböj är mycket mer än så. Om du tycker att knäböj är svåra att utföra, finns det ändå många anledningar till varför du bör fortsätta försöka. Det finns minst 5 skäl till varför du bör fortsätta träna och behärska dina squats, som de även också kallas. Dessutom kommer vi att ge dig en sammanfattning av tips om hur du utför denna rörelse korrekt och varför det är viktigt.


knäböj

5 fördelar med knäböj

Knäböj är en viktig del av träningen i många sporter. Exempelvis använder utförsåkare, fotbollsspelare, hockeyspelare och höjdhoppare övningen som en del av sin skadeförebyggande träning.

Här är en sammanfattning av 5 skäl till varför knäböj är en av de bästa övningarna du kan inkludera i din träningsrutin:

1. Du får mer fart och flexibilitet

Genom att böja och sträcka benmusklerna smörjs dina ledartiklar, senor och ligament mer effektivt. Detta kommer att öka din flexibilitet och förbättra din benstyrka, vilket i sin tur kan hjälpa dig att öka din hastighet och hoppförmåga.

2. Du får mer uthållighet

Även om du kanske inte inser det, så hjälper knäböj till att stärka ditt hjärta och dina lungor. Denna övning kan förbättra din uthållighet och ge dig bättre kondition över tid. Du kommer att märka att du inte blir lika trött så snabbt och att din kropp kan hantera fysisk ansträngning mer effektivt.

3. De kan förhindra knäskador

Knäböj bidrar inte bara till ledsmörjning, utan också till att stärka dina knäledsband och andra strukturer i leden. Det är därför som knäböj är en lämplig övning för att förebygga knäskador, särskilt bland elitidrottare.

4. Förbättrar ditt skeletts hälsa

Knäböj är en utmärkt övning även för äldre personer, även om de lider av benskörhet. Genom att använda rätt teknik och lämplig vikt kan man förbättra skelettets hälsa och öka benmineraliseringen. Det är också ett effektivt sätt att stimulera skelettet att ta upp mer kalcium.

5. Bidrar till att omvandla din kropp

De estetiska skälen är också viktiga. Genom att regelbundet göra knäböj kan du bygga tonade benmuskler och förbättra din figur. Knäböj är också en utmärkt kardiovaskulär träning som påskyndar ämnesomsättningen när du bygger större benmuskler. Därför kan det också hjälpa till att uppnå viktminskning om det är ditt mål.


Tänk på din teknik när du utför knäböj

Tänk på att en dålig teknik och/eller att välja en olämplig vikt kan leda till skador på dina leder (höft, knän och fotleder) och rygg, istället för att främja din hälsa och välbefinnande. Dina knän bär vikten från resten av kroppen, och om du utför knäböj på fel sätt kan det skapa för mycket tryck och slitage på knäna. Dessutom, om din rygg inte är rak och bäckenet lutar bakåt, ökar risken för ryggproblem

Så, förutom att utföra knäböj regelbundet, tänk på din teknik och följ dessa enkla tips när du utför denna övning:
• Håll ryggen rak
• Håll knäna över dina tår
• Förhindra att knäna kollapsar inåt
• Se till att dina hälar alltid har kontakt med golvet
• Håll huvudet i en neutralt läge
• Kontrollera rörelsen när du sänker och stiger upp igen


Tänk på att äta ordentligt om du vill att dina muskler ska växa. Protein är en viktig byggsten för musklerna, så det är viktigt att få tillräckligt med protein för att stödja muskeltillväxten. En allmän rekommendation är att äta mellan 1,2 och 2,0 gram protein per kilo kroppsvikt per dag, beroende på träningsnivå och mål. Det är också viktigt att få i sig tillräckligt med kalorier och andra näringsämnen för att stödja muskeltillväxt och återhämtning efter träning. Så se till att äta en balanserad kost och inkludera proteinrika livsmedel som magert kött, fisk, fjäderfä, ägg, mejeriprodukter, baljväxter och nötter i din diet

t?a=1137607492&as=1588450390&t=6&tk=1