Motionscykel: Är det Bra att Använda?

Att använda en motionscykel, även känt som en träningscykel eller spinningcykel, är ett populärt alternativ för att träna cardio, kondition, uthållighet och effektivt bränna fett. Precis som att löpband ifrågasätts ifall de verkligen är bra att använda, är det många som tvivlar på motionscyklar och ifall det går att likställa med att vara ute och cykla på landets vägar och stigar. I denna artikeln kommer vi gå ner djupare och forska i ifall det är bra att använda en motionscykel.

Vad är en Motionscykel?

En motionscykel finns garanterat på varenda gym runt om i landet, det är helt enkelt en stationär cykel som simulerar att vara ute och cykla, fast istället på en och samma plats, där du ofta beroende på maskinens inställningar manuellt kan ställa in olika program och motstånd i cykeln.

Motionscykeln är ett populärt alternativ för många på gymmet som vill värma upp och bli varm i kroppen innan de börjar med sitt ordinarie träningspass, men också för de som effektivt vil bränna fett och kalorier under ett träningspass. Många gym erbjuder ofta spinningpass, alltså cykelpass på en motionscykel, där syftet går ut på att ta ut kroppen helt och ge järnet på motionscykeln inomhus i grupp med andra under en instruktörs ledarskap.

Vad är Fördelarna med en Motionscykel?

Det finns många fördelar med att använda en motionscykel, eftersom att den är stationär och används på ett och samma ställe. Med tanke på detta, möjliggör ett träningspass på en motionscykel att du samtidigt sitter och kollar på tv, mobilen, eller passar på att svara några jobbmails samtidigt. En motionscykel har ofta även flera inställningar, som beroende på modell kan vara olika avancerade. På de allra flest motionscyklar kan du ställa in motståndet manuellt, alltså hur ”tungt” det ska vara att cykla. Mer avancerade motionscyklar kan erbjuda datorstyrda program som simulerar uppförsbackar i olika lutningar, cykling på landsväg, och nerförsbackar, allting i ett och samma program där det ända du behöver fokusera på är att trampa igenom programmet tills det är slut.

Den stora fördelen med en motionscykel är således helt klart att du kan påbörja och avbryta passet precis när du känner för det, och behöver inte heller ta hänsyn till väder, tid eller någonting annat, utan motionscykeln är alltid redo för ett pass. Men förutom de positiva aspekterna finns det givetvis några negativa också, menar vissa.

Vad är Nackdelarna med en Motionscykel?

Många menar på att nackdelarna med en motionscykel är precis de nackdelar som finns med ett löpband, nämligen att trots simulationer som ska spegla verkligheten till så stor del som möjligt, så erbjuder den naturliga cyklingen oförutsedda händelser, som inte går att simulera lika väl på en cykel, som exempelvis väder och vind.

Således bör träningspass på en motionscykel ses som någonting som är effektivt och bra för dig som tränar kondition och uthållighet, för dig som vill bränna fett och gå ner i vikt, eller för dig som gillar att cykla men vill göra det i bekväma miljöer, men det bör inte ses som ett träningspass som går att likställa med ett motsvarande träningspass på en riktig cykel ute på landsvägar eller i naturen. Med det sagt, är en motionscykel inte alls någonting dåligt att hoppa på och träna, eftersom det är en effektiv maskin för att träna benmuskler, uthållighet och kondition.

Bästa Motionscykeln Hemma?

Eftersom att en motionscykel är stationär är det en av de vanligare träningsmaskiner som folk faktiskt köper hem, och inte uteslutande begagnar på gymmet. Hur du ska välja när du ska köpa hem en motionscykel varierar, eftersom det finns olika avancerade grader på vilken motionscykel som passar dig bäst. Nedan har vi valt ut två stycken, varav en lite billigare modell, och en lite mer avancerad med högre prislapp.

Finns hos Sportproffsen.se

Gymstick GB 4.0

Den kompakta motionscykeln är portabel och kan enkelt flyttas mellan rum för att ge dig friheten att träna var du vill.

Finns hos Sportproffsen.se

Gymstick GB 4.0

Spinningcykel med svänghjulteknologi vilket ger dig en autentisk cykel upplevelse som om du vore utomhus.

Slutsats

Baserat på ovanstående går det att dra slutsatsen att det inte alls är dåligt att träna på en motionscykel, utan att det är ett effektivt och enkelt sätt att träna kondition, uthållighet, cardio och effektivt bränna kalorier och fett på kroppen. En motionscykel bör däremot inte uteslutande användas för att förbereda dig för ett klassiskt gammalt hederligt cykellopp, utan bör i sådant fall användas som ett komplement till din träning i dina förberedelser.