Är det viktigt med Personligt Rekord-lyft?[Diskussion]

Det är det absolut! Ett Personligt Rekord-lyft på gymmet, eller i andra aspekter, kan verkligen visa att man har utvecklats och det hårda arbetet man lagt ner bär frukt. Det kan även fungera som en stor motivation att ha nått ett mål i sin resa. Finns det några negativa sidor med att genomföra personliga rekord-lyft på gymmet? Det skall vi gå igenom i den här artikeln.

Vad är ett PR?

Ett Personlig-Rekord, även kallat PR och även PB, fast då den engelska varianten(Personal Best), är när du kör 1 repetition i en övning på så mycket vikt som möjligt. Ett vanligt sätt att kunna följa sin utveckling och används tyvärr väldigt vanligt i kretsar där endast vikten på stången betyder mest.

Hur ofta ska du göra ett Personligt Rekord försök?

Det finns olika skolor inom detta ämne, och självklart beror det till stor del på vad och varför du tränar. Kör du på gymmet 3 gånger i veckan för att underhålla kroppen och förbättra din hälsa finns det egentligen inte en enda anledning till att utföra dessa PR försök. Det kan utföras runt 1 till 2 gånger per år för att endast se om din träning ger resultat.

Tränar du för tyngdlyftning där hela momentet i tävlingar är baserat på 1 repetition så är det så klart fördelaktigt att även träna på lägre repetitioner och träna väldigt nära sitt PR, och som betyder att du behöver pressa den gränsen betydligt oftare.

Att försöka höja sitt PR 1 gång i veckan eller månaden är inte bra, förutom riskerna att skada sig, så finns det ingen anledning att försöka då det kan hämma din utvecklig på gymmet. Det är bättre att lägga tid på att träna hårt och ordentligt. För att förstärka sitt egna ego är ingen bra anledning till att testa på PR.

Risker med PR?

Det finns ju så klart en del risker med att försöka lyfta så mycket vikt som möjligt. För det första, som är mest vanligt, är att lyftet inte utförs korrekt, alltså med rätt form och utförande. Om du tillexempel ska försöka dig på ett nytt Personligt Rekord på marklyft så är det väldigt viktigt att formen finns för det, att du klarar hålla ryggen rak och inte böjer den under lyftet. Om så är fallet att du känner att du inte kommer klara att hålla formen hela vägen så är det bättre att avsluta lyftet och antingen sänka vikten eller försöka igen efter några månaders träning.

Det andra som är värt att tänka på är att leder tar stryk av tunga lyft, varför många bodybuilders inte gör övningar som marklyft är just för att ration mellan progression och risk är för hög. Tunga vikter komprimerar leder och ryggraden som i vissa fall kan ge skador för resten av livet. Se därför till att ha rätt tillbehör till gymmet som hjälper till att stadga och skydda dig.

Slutsats

Så för att sammanfatta det hela kring Personligt Rekord-lyft så kan det som sagt agera som en morot för vissa och kan ge andra skador. Det är viktigt att tänka på vad ditt slutmål är med din träning och inte använda Personligt Rekord-lyft för att kunna skryta om det bland kompisar. Ett lyft utan korrekt form räknas ändå inte som ett lyft, så lämna egot innan du går in på gymmet, som vi tidigare konstaterat i annan artikel är det inte någon som fokuserar på just din träning.

Att ha det som en morot finns det många fördelar med. Förutom vågen och ett måttband som håller koll på din utveckling kan dem inte mäta styrka, så ett PR då och då är det inget fel med för att mäta att din styrka också utvecklas. Sätta upp delmål som man klarar av motiverar till att träna hårdare och smartare.