Hur Ofta Ska du Gå till Gymmet? [Diskussion]

Att skaffa ett medlemskap hos ditt närmsta gym är första steget för att helt ta kontroll över din kropp och börja lyfta vikter och bli ett bättre du. I början är det inte alls ovanligt att du direkt känner ett sug att springa till gymmet, kanske till och med fler än en gång per dag. Men hur ofta ska du egentligen gå till gymmet? Är det bra att träna för ofta? I denna artikeln diskuterar vi ämnet vidare och berör några punkter som kan göra det enklare för dig att planera dina träningspass för veckan som nybörjare.

Varför Skaffa ett Gymkort?

Anledningen till varför du ska skaffa ett gymkort, kan bero på flera anledningar, och det är inte heller helt självklart varför alla skaffar ett gymkort. Anledningen till att många däremot skaffar ett gymkort är för att komma i bättre form, vare sig det gäller att tappa vikt och förlora kroppsfett, eller ifall det handlar om att gå upp i vikt och bygga större och starkare muskler.

En del modernare gym har även börjat bygga till loungegrupper där det erbjuds förtäring av både dryck och enklare mat, vilket gör att vissa kanske skaffar gymkort på grund av den sociala aspekten – Kanske för att träffa vänner på gymmet, komma ut en sväng, eller bara är ute efter miljöombytet.

Oavsett vad din anledning är, går det utan tvekan att göra en förändring av din kropp när du är på gymmet, och första steget för att bli ett bättre du, är ibland att skaffa ett gymkort.

Hur Ofta ska Jag besöka Gymmet?

Hur ofta du ska besöka gymmet beror på flera olika anledningar. Alla har individuella mål som anpassas utifrån egna kriterier och behov, och beroende på vad du har för målsättning vilken kan bero på tid, eller konkret att få större muskler, kan din tid på gymmet komma att variera jämfört med någon annan. Nedan listar vi några anledningar som spelar in hur ofta du borde besöka gymmet.

Genetik

Genetik, eller ärvda anlag i DNAt kan göra att du har enklare för att bygga muskler, men också svårare. Skulle du därför besöka gymmet i syfte att bygga större muskler, kan det vara så att du behöver lägga in mer tid än någon annan, om du har sämre genetik. Tyvärr är detta ärftligt, vilket gör att vissa naturligt har enklare att bygga större visuella muskler än andra. Däremot går det att påverka hur snabbt resultatet blir genom att bland annat äta en kontrollerad diet, vila och återhämta sig ordentligt, och att du faktiskt inför varje träningspasset ger järnet och pressar kroppen till max.

Tid

Det går tyvärr inte att bortse ifrån att vissa har ett mer hektiskt schema än någon annan, vilket kan göra det svårt att regelbundet under samma tid och förutsättningar besöka gymmet. Det sägs att det egentligen inte finns brist på tid, utan istället endast fel prioriteringar, och det är förstås till vis del sant. Att ligga kvar 1 timme längre i sängen på morgonen, att hellre se en film, eller att ta en nap under dagen, före att gå till gymmet är en prioriteringsfråga. Däremot, kan vi inte bortse ifrån livet, som ibland ger en oförutsedda händelser, som kan ställa till det tidsmässigt att tajma in gymmet varje dag. Det kan därför vara bra att fråga sig själv hur mycket du verkligen vill gå till gymmet, och från början sätta en rimlig nivå, som faktiskt är uppnåelig.

Individuell målsättning

Beroende på vad du har för målsättning och syfte med din träning, kan utfallet, det vill säga hur ofta du kan komma att behöva besöka gymmet, spela stor roll. Om du har som mål att träna kondition och springa 1 mil i veckan på löpband, och klarar av att göra det på två tillfällen, har du nått ditt mål genom att besöka gymmet två gånger. En annan som har som målsättning att bli tydligt större i kroppen och bygga muskler, kommer behöva prioritera att gå till gymmet betydligt oftare, längre, och prestera hårdare, för att nå resultatet med visuella förändringar månad efter månad.

Skador

Skulle det vara så att du blir för trött i kroppen eller får skador, är det inte speciellt klokt att besöka gymmet och träna den muskelgruppen, ifall du inte hinner med att vila och återhämta dig ordentligt. Skador kan därför spela in hur ofta du kan komma att ha möjlighet att besöka gymmet, och det är även viktigt att låta kroppen återhämta sig ordentligt från en skada, för att inte orsaka fler komplikationer som kan bli både värre och svårare att återhämta sig helt ifrån.

Återhämtning

Oavsett ifall du har som ambition att besöka gymmet varje dag, eller varannan dag, är det oerhört viktigt för kroppen att hinna återhämta sig ordentligt. Väldigt viktigt med vilodagar inplanerad. Se därför till att varva mellan olika muskelgrupper och inte träna samma muskelgrupp med samma övningar varje träningspass, eftersom att du enbart bryter ner musklerna då, och inte låter de återhämta sig och bli starkare. Det är även viktigt att efter ett träningspass ge kroppen den energi den behöver, i form av mat, för att orka återhämta sig, men också att inte kompromissa med sömn. All tre ting, det vill säga träning, kost och sömn, hänger ihop, och för att du ska nå det absolut bästa resultatet behöver samtliga tre delar fokuseras på och inte låta något uteslutas.