Är det dåligt att springa på Löpband?

En evig diskussion om jämförelsen mellan att springa ute på gatan, eller att springa på löpband, har pågått länge. I mångas ögon är löpband någonting som är bra för kardio, men inte någonting som kan mätas med samma distans ute på landets gator. Detta kanske får dig att fråga om löpband överhuvudtaget är bra, och ifall det är någonting som är värt att satsa på, om du vill avancera inom distanslöpning.

Vad skiljer löpband från att springa utomhus?

Vad som egentligen skiljer löpband från att springa utomhus är helt enkelt den naturliga variation som du får när du springer utomhus, som löpband ofta tenderar till att sakna. Med detta menas alltså, att när du springer utomhus springer du på platt terräng, uppförsbackar, nedförsbackar, och kanske skuttar dig förbi ett hinder – någonting som de allra flesta löpband inte har kapaciteten ännu att simulera.

Många menar alltså på, att en lika lång sträcka på löpband som utomhus, inte alls är lika jobbigt, vilket till viss del kan vara sant.

Hur ska jag träna på löpband?

Eftersom avsaknaden att simulera verkliga terrängen på löpband ofta är ett problem, är det inte ett framgångsrecept att försöka öva distans på löpband, eftersom att det helt enkelt inte ger ett verkligt utfall. Det går däremot alldeles utmärkt att träna intervaller, alltså att du springer snabbt, blandat med normalt tempo, och givetvis uppvärmning och pulshöjande träning.

Generellt när det kommer till vilken typ av löpband du ska välja på gymmet, om det finns flera att välja på, brukar det bästa löpbandet oftast vara det enklaste. Det finns varianter där du kan ställa in lutningen på bandet, vilket kan vara bra, men vi rekommenderar ändå att keep it simple, och se träningspasset som ett extra moment i din löpträning.