Konsten att Träna inför Vandring [Tips&Genomgång]

Att vandra är en avslappnande men även krävande utmaning som blir ett alltmer populärt alternativ under semestern eller långhelgen. Vare sig du väljer att vandra i Sverige, eller utomlands, är vandring ett fysiskt krävande moment, som kan vara jobbigare än vad du anar. Ifall du vandrar för första gången är dagsvandring eller kortare leder starkt att rekommendera, och i denna artikeln kommer vi att gå in djupare på hur du bäst förbereder dig för att vandra i naturen.

Hur långt ska du vandra?

Att vandra olika vandringsleder i Sverige är ett oerhört populärt alternativ för dig som vill prova på vandring för första gången. Längst med hela vårt avlånga land finns det vandringsleder som ger dig natursköna inslag, blandat med landsväg och allt möjligt du kan tänka dig.

Ifall du är ny till vandring, men kanske anser dig vara en relativt fysiskt aktiv person, rekommenderar vi ändå att du till en början introducerar dig själv till vandring genom att gå leder över dagen, exempelvis ute i Tyresö strax utanför Stockholm, där flertalet olika rutter finns att välja på, som är olika distanser men ska gå att genomföra över dagen.

Men förutom den fysiska utmaningen i form av sträcka, finns det betydligt fler faktorer att tänka på innan du begär dig ut, såsom massäck och övrig packning.

Vad ska du packa när du vandrar?

man 6800728 1280

När du vandrar är packning ett stort moment som tål att planeras för långt i förväg i vissa fall. Leder som sträcker sig under flera dagar kan vara fysiskt krävande i form av sträcka, men den massäck och övriga tillbehör som du tar med dig kan komma att väga flera extra kilon som du initialt inte räknar med, vi rekommenderar alltid därför att välja rätt typ av mat när det kommer till energikälla, men också när det kommer till vikt.

Ifall du packar med dig mat som behöver tillagas i stekpanna eller kastrull, brukar ett stormkök vara ett populärt alternativ att ta med sig. Förutom stekpannan och stormköket kommer du även behöva ha med dig bestick, kåsor, någon form av papptallrik, sittunderlag, eventuell sovsäck, tält, sittdynor, kläder och förstås din massäck för vandringsleden. Allt som allt kan din packning för en längre sträcka komma att väga bra över 25kg, vilket är oerhört tungt att gå och bära på under längre sträckor, speciellt i tuffare miljöer såsom skog, berg och rullgrus.

Hur du bäst förbereder dig för vandring

Det finns flera olika sätt att förbereda sig för vandring, där kortare vandringsleder med packning är ett bra sätt att träna upp toleransen för att bära tyngre ryggsäckar under en längre period, även ifall det bara är under dagen. Det kommer även att ge dig en bättre inblick på vad du kan tänkas behöva när du är ute och vandrar längre sträckor, såsom ett extra par strumpor exempelvis.

Det är förstås också bra att besöka gymmet och träna upp din styrka i allmänhet, men även att öva upp så att dina muskler blir mer uthålliga. Detta gör du enklast genom att genomföra träningspass där du gör fler repetitioner, men med lägre vikter. Genom att göra detta blir dina muskler mer uthålliga, och inte lika explosiva som om du tränar färre repetitioner men med högre vikter.

Det kan även vara bra att promenera längre sträckor som kardiopass, fast med packning, viktbälte eller lösa vikter, för att successivt introducera kroppen till att gå med tyngre lass, än när du själv rör dig fritt.

Sammanfattning

Sammanfattningsvis kan vi säga att vandring är ett oerhört roligt och fysiskt krävande moment som blir alltmer populärt. Vandring är magiskt, och den naturnära upplevelsen som den erbjuder gör oftast att vandring blir ett återkommande moment under semestern eller långhelger, där tid för det finns.

Men att bara packa en ryggsäck och ge sig ut på en vandringsled är inte att rekommendera ifall du tidigare inte har någon erfarenhet av vandring, utan vi rekommenderar därför att du successivt ökar distansen och vikten på din packning, genom att gå vandringsleder över dagen till att börja med, men även att parallellt besöka gymmet och träna upp din styrka och kardio, vilket kommer gynna dig under längre vandringsleder!