Populäraste Träningsmaskinerna på Gymmet för Cardio [Lista&Genomgång]

Träningsmaskiner avsedda för cardio, kondition och uthållighet är ett populärt träningsalternativ på gymmet. Dessa maskiner är väldigt effektiva för att få en bättre fysisk i den mening att du effektiv bränner kroppsfett, samt att du får en bättre uthållighet och kondition. Men av alla maskiner på gymmet finns det några som sticker ut extra mycket av olika skäl. Kanske beror det på den enkla anledning att det är någon trend som går, kanske har de historiskt sätt var populära, eller så är det maskiner som erbjuder en träningsform som många upplever extra kul och därför föredrar. I denna artikeln kommer vi gå igenom de populäraste träningsmaskinerna på gymmet för cardio.

Vad är Cardio?

Cardio är egentlig vilken träningsform som helst som under en längre träningstid, i regel 30 minuter minst, håller din puls och hjärtats tempo i en förhöjd nivå. I takt med att hjärtat slår fortare och att pulsen går upp kommer du även att andas tyngre och få svårare att uppehålla samma tempo, det är av den anledningen som det är ett utmärkt sätt att förbättra din kondition och uthållighet och som en bonus är det även den effektivaste träningsformen för att bränna kroppsfett och kalorier.

Är det Bra att Träna Cardio?

En följdfråga på om det är bra att träna cardio blir så klart ifall det är en bra träningsform att träna på gymmet. Naturligt eftersom det är en sådan pass populär träningsform, så nalkas svaret redan där, det vill säga: Ja, Cardio är en bra träningsform. Men varför den är bra beror helt enkelt på att det är den effektivaste formen att bränna fett och kalorier under ett träningspass, eftersom att kroppen aktiveras och får en förhöjd puls och hjärtslag under träningspassets hela gång.

Varför detta är bra beror lite på vad du har för typ av träningsmål, men för dig som bygger muskler innebär mindre kroppsfett att dina muskler syns tydligare, för dig som tränar för att gå ner i vikt innebär det att du enklare bränner onödigt kroppsfett utan att förlora muskler, men i grund och botten eftersom du tränar upp din kondition spelar det egentligen ingen roll vad du har för träningsmål, utan det går rent allmänt att erkänna cardio som en bra träningstyp för alla eftersom det förbättrar din allmänna hälsa.

Vilka är de Populäraste Träningsmaskinerna på Gymmet?

När du tränar cardio på gymmet finns det flertalet olika maskiner som möter kravet för ett träningspass avsett för cardio, alltså en puls och hjärthöjande aktivitet, som i regel varar minst 30 minuter. Men av alla maskiner finns de ett fåtal som vi ser är de populäraste. Nedan kommer en lista på de populäraste träningsmaskinerna avsedda för cardio på gymmet.

Löpband

Det klassiska löpbandet är en favorit för många, eftersom det är en sådan fundamental och basal träningstyp som naturligt faller människan i smaken. Själva maskinen är även relativt enkelt att förstå sig på, där du ställer dig på maskinen, startar och höjer tempot eller hastigheten på bandet genom att trycka på pilknappen som pekar uppåt.

Löpträning på ett löpband är en bra träningsform där du enkelt kommer upp i ett pulshöjande tempo. Trots att det är en populär träningsmaskin har den en baksida om du tränar för ett fysiskt ordentligt träningslopp i det vilda menar vissa, eftersom ett löpband inte till 100% speglar verkligheten där hinder, vind och underlag bland annat kan ge dig andra förutsättningar än på ett löpband. Vill du läsa vidare om det är dåligt att springa på ett löpband kan du göra det här.

Roddmaskin

Roddmaskin är för många en betydligt jobbigare träningsform av cardio där du huvudsakligen aktiverar ben, armar och rygg. Att använda sig av en roddmaskin är ett roligt alternativ att variera mellan ifall du huvudsakligen tränar cardio. Det är ytterst sällan du kommer se någon som uteslutande använder sig av en roddmaskin i 30 minuter i sträck eller mer, eftersom träningsmomentet är så pass fysiskt krävande, utan istället brukar maskinen användas för att värma upp inför ett styrkepass, eller för att varva med mellan övningar eller andra maskiner avsedda för cardio.

Crosstrainer

En crosstrainer är kanske den mest frekvent använda träningsmaskinen för cardio på gymmet, utan tvekan. Inte nog med att det är en rolig träningsform, utan det kan även vara den mest effektiva formen av cardioträningen eftersom du aktivt jobbar med att trampa med bena i motstånd, samt dra och trycka med händerna. Träningsformen aktiverar i stort sett kroppens alla delar, och ganska snabbt inpå kommer du känna hur mjölksyran börjar träda fram. Vill du veta mer om Crosstrainern är en bra maskin har vi skrivit en mer sammanfattande artikel du kan läsa.

Motionscykel

Motionscykel går att likställa med löpbandet på många sätt och vis. Den simulerar en miljö på en stationär plats, som ska återspegla ett verkligt scenario så gott som möjligt, alltså att du är ute och cyklar på landsväg eller i skog. Men likt löpbandet finns det den negativa aspekten, alltså att motionscykeln inte lämpar sig som en förberedelse för ett fysiskt ”ordentlig” cyklingslopp. Men trots det, råder det ingen tvekan om att träningen du får ut av att använda en träningscykel är mycket bra, där du med all säkerhet efter 30 minuters trampande i raskt tempo med ett lagom motstånd, kommer känna mjölksyra i dina båda ben.

Stakmaskin

En stakmaskin är ett roligt alternativ för cardio, som främst används av idrottsmän och kvinnor som under vinterhalvåret aktivt tränar längdskidor eller skridskor på isen. Med det i åtanke ska inte maskinen hindra dig från att testa på, även ifall du inte sysslar med längdskidor eller skridskor. Att staka sig fram är en rolig aktivitet som aktiverar armar, främst dina triceps, ben och till vis del rygg. Likväl som många andra träningsmaskiner avsedda för cardio är det ingen undantag med stakmaskinen när det kommer till mjölksyra!

Sammanfattning

För att sammanfatta artikeln går det att beskriva cardio som ett träningspass som konsekvent är hjärt och pulshöjande under hela träningspasset. Cardio är ett effektivt sätt för dig att träna din kondition, uthållighet men även ett bra sätt att effektivt bli av med kroppsfett och bränna kalorier. Väl på gymmet finns det några olika maskiner att välja bland, men de populäraste träningsmaskinerna på gymmet för cardio är Löpband, Roddmaskin, Crosstrainer, Motionscykeln och Stakmaskinen.

Alla innefattar olika moment som aktiverar olika delar i kroppen olika mycket, vissa maskiner såsom exempelvis Crosstrainer är effektiv för att aktivera flertalet muskelgrupper i kroppen samtidigt. När det kommer till cardio är det viktigt för dig att hitta en maskin som du tycker är rolig att jobba med, eftersom ett träningspass kommer att kräva mycket vilja och energi från dig.