Skulle det vara så att du får ont i kroppen när du tränar, så behöver det nödvändigtvis inte vara farligt. Det kan röra sig om att du är öm i muskler och leder, men det kan också innebära att du genomför en övning fel. I denna artikeln diskuterar vi saken vidare och reder ut de flesta frågeställningar som har med träning och varför du får ont i kroppen att göra.
Varför Ont i kroppen?
Varför du får ont i kroppen vid träning kan bero på flera olika saker. Kroppens naturliga reaktion när någonting gör ont är att det som har skett har varit skadligt, därför kan det vara oroväckande för dig att uppleva ett obehag såsom ont i kroppen eller specifika muskelgrupper antingen i samband med träning, eller efteråt.
Men varför du får ont i kroppen kan faktiskt bero på flera olika saker, och nedan kommer några vanliga anledningar:
Träningsvärk
Någonting som ofta kan bidra till att du får ont i kroppen vid träning, kan vara ifall du har träningsvärk.
Träningsvärk innebär att kroppens muskler sväller, vilket är vanligt förekommande efter att muskler har belastats, vilket är väldigt vanligt efter ett hårdare träningspass. Detta kan göra att du blir öm i ett muskelparti, och till viss del kan du uppleva ett obehag, men notera att träningsvärk inte är farligt på något vis. Normalt sett så kvarstår träningsvärk i ungefär 2 dagar och försvinner därefter, även fast de i vissa fall kan pågå längre än så. När det kommer till styrketräning brukar många ironiskt nog vilja ha träningsvärk, eftersom det är ett bevis på att du prestera mycket väl under träningspasset.
Genomför Övningar Fel
Det här kanske är ett av de största problemet på gymmet, och inte nödvändigtvis bara hos nybörjare, utan även de som varit på gymmet ett tag, nämligen att övningar genomförs fel. Varför en övning genomförs fel kan bero på flera saker, till exempel att du inte riktigt vet hur en övning ska utföras, eller att kroppen kompenserar belastningen på ett onaturligt sätt vid tyngre lyft, som känns bättre där och då, men under tiden bygger upp för en skada längre fram.
Tyvärr är scenariot där du omedvetet, men ibland även medvetet, kompenserar med andra muskler under en övning som egentligen inte ska användas, för att det känns enklare, mycket vanligt på gymmet, och det är även av den anledning som så många åker på en träningsskada förr eller senare.
Det är därför väldigt viktigt att säkerställa när du gör en övning att du utför den korrekt enligt konstens alla former. Skulle du vara osäker kan du med säkerhet fråga någon på gymmet ifall de tycker ditt lyft ser bra ut, eller ifall någonting faller onaturligt i deras ögon. Kom ihåg att det är bättre att träna med lättare vikter, men där övningen utförs korrekt, istället för att gå på tyngre vikter, men där du utformar övningen fel.
Låter Inte Kroppen Återhämta sig
Ett väldigt vanligt mönster som vi på Fitness365 ofta får höra från kunder som eftersöker personlig hjälp är att de känner sig helt slut i kroppen och knappt orkar prestera på topp varje gång de kommer till gymmet. En vanlig bidragande faktor till det tenderar till att vara att dessa klienter sällan låter ett muskelparti återhämta sig helt. För någon som börjat gå till gymmet allt oftare men ändå är en nybörjare brukar biceps och armar vara ett stort fokusområde, och givetvis är det ingenting fel med det heller. Däremot så brukar dessa personen sällan låta muskelgruppen återhämta sig ordentligt, det vill säga att flertalet passet i rad består av tunga biceps och arm övningar, vilket i långa loppet gör att musklerna bryts ner, men aldrig riktigt får återhämta sig. Detta kan till en början medföra träningsvärk, men senare kan det medföra att dessa personer får ”ont” i musklerna, som om träningsvärken aldrig riktigt släpper. Det är därför väldigt viktigt att delvis prestera på topp när du är på gymmet, men också att äta rätt och låta kroppen återhämta sig helt, eftersom det annars inte kommer växa några muskler.
Svaga Stabiliseringsmuskler
Klena stabiliseringsmuskler hänger ihop med att du utformar övningar fel. Detta kan innebära att du egentligen inte orkar att stabilisera en fristående vikt med tänkt kroppsdel, och istället använder andra kroppsdelar för att kompensera omedvetet. Ett vanligt drabbat muskelområde är axeln och mer specifikt ledkapseln vars namn är rotatorcuff. I takt med att du blir äldre blir denna mer skör, likväl ifall du ramlar och dämpar fallet med en rak arm, eller ifall du lyfter tungt. Det kan därför alltid vara bra att träna upp axelpartier i förebyggande syfte för skador om du har som mål att träna armar och biceps, där axlar lätt ofrivilligt kommer till användning.
Sammanfattning
Sammanfattningsvis kan det finnas en rad olika anledningar till varför du får ont i kroppen vid träning. Ofta beror det på att du från tidigare träningspass har fått träningsvärk, att du genomför övningar fel, inte låter kroppen återhämta sig helt mellan passen, eller att du har svaga stabiliseringsmuskler som ofrivilligt orsakar att du kompenserar ett lyft med andra muskler än den tänkta.