Vad är ett Hälsosamt Liv – [Diskussion&Sammanställning]

Det förvånar nog ingen att det är sunt att leva ett hälsosamt liv, med en vardag präglad av hälsosamma aktiviteter, rörelse, god kost men också prioriterad sömn och återhämtning. För många är ett hälsosamt liv något som endast går att uppnå när du har tiden att prioritera aktiva hälsosamma val och inte har så mycket annat för dig, men faktum är att trots jobb och andra distraktioner i din vardag, har du ingen ursäkt till att inte leva ett sunt hälsosamt liv. I denna artikeln går vi igenom vad ett hälsosamt liv kan innebära, samt hur du aktivt i vardagen ska tänka för att enklare och mer autonomt leva ett hälsosammare liv.

Vad är ett Hälsosamt Liv?

Du kanske först och främst funderar över vad vi, på Fitness365, menar när vi pratar om ett hälsosamt liv, därför presenterar vi lite kort några av de viktigaste aspekterna här nedan:

Träning

Att prioritera träning är en förutsättning för att leva ett hälsosamt liv. Träning i sin renaste form är självaste grunden till att du ska leva ett sunt hälsosamt liv menar vi. Träning behöver inte uteslutande menas med att du ska besöka gymmet och köra tyngdlyftning varje dag, utan det kan vara att du i vardagen gör aktiva val som att exempelvis gå eller cykla till jobbet, sätta dig på en motionscykel eller tar en power walk när du kommer hem.

Det viktigaste är att du varje dag tränar minst 30 minuter där kroppen får högre puls, vilket du i många fall får när du tar en impulsiv promenad. Att träna så att pulsen går upp men att du fortfarande inte flåsar eller är för andfådd om du skulle prata samtidigt, som vid en intensiv promenad eller power walk, kallas för lågintensiv cardio. Är du nyfiken på cardio har vi sammanställt en artikel här: Vad är Cardio? Är det Bra att Träna Cardio?

Återhämtning

Vare sig du tränar eller inte behöver kroppen få återhämta sig från dagen, extra viktigt är detta ifall du tränar där du bryter ner kroppens muskler, som efteråt behöver vila och återhämta sig för att växa starkare. Återhämtning kan ske i den mening att du sitter och stimulerar hjärnan med någonting lugnande och frånkopplande från vardagens stress, men i sin renaste form innebär det att hjärnan och kroppen får vila genom att du sover ordentligt.

Sömn är oerhört viktigt för att leva ett hälsosamt liv, och är definitivt någonting som många glömmer bort att prioritera. Sömn är någonting som du inte kan ta ikapp genom att sova längre på helgerna, utan din kropp behöver 6-8 timmars sömn varje natt. Det är därför viktigt att bygga upp en kvällsrutin som passar din vardag, för att du varje natt ska kunna få dina 6-8 timmars sömn. Läs här om hur du återhämtar dig snabbare från träningsvärk.

Välj Rätt Kost

Att välja rätt kost och att aktivt i vardagen vara medveten om vad du stoppar in i din kropp är ännu en fundamental grundsten för en hälsosammare livsstil. Att äta husmanskost, där du i regel får i dig mat portionerat enligt tallriksmodellen som innehåller protein, fibrer, vitaminer och kolhydrater bland annat är en bra modell att utgå ifrån för att vara säker på att du får i dig rätt typ av mat.

Mat är för många ett stressmoment och i vardagen kan det vara svårt att alltid se till att du får i dig ”rätt” typ av mat. Detta beror delvis på att vardagen erbjuder oförutsedda händelser som kan göra att du glömmer äta lunch, glömmer matlådan hemma, eller på grund av sociala aspekter anser att det är lägligare att äta lunch ute med arbetskamraterna på jobbet, än att ta med sin egna matlåda.

Men förutom att se till att du prioriterar en hälsosam kost där du får i dig näring, vitaminer, proteiner och fibrer, är det även viktigt att tänka på att det är Viktigt att Äta med Jämna Mellanrum, speciellt för dig som tränar hårt varje dag. Detta innebär att du som har ett träningsschema som ofta kräver att du äter mer kalorier per dag än genomsnittet för att bygga muskler, men framförallt för att riskera att inte tappa muskler, kan det vara klokt att strukturera upp dagsintaget av kalorier i form av måltider som du äter med jämna mellanrum.

Förutom att alltså dela upp dagsintaget av kalorier och mat i den mer traditionella uppsättningen där frukost, lunch och middag täcker in detta, kan det vara bra att mellan dessa tre huvudmåltider få i sig mindre mellanmål vilket gör att du får energi jämt fördelat under dagen, men också att du slipper äta så pass mycket som din kropp behöver under 3 huvudmåltider varje dag.

Stabilt Psyke

Att ha ett stabilt psyke är viktigt för att du i din vardag ska ha ett hälsosamt liv. Detta innebär att du aktivt jobbar för att vara mindre stressad, orolig, rädd, disträ, frånvarande eller någonting annat som i din vardag dränerar energi ofrivilligt. För dig som tränar med aktiva mål är det viktigt med ett stabilt psyke för att säkerställa att du följer din plan för att uppnå ditt mål, vilket bland annat innebär en enorm egenvilja som har tid och orken att bland annat prioritera punkterna ovan gällande träning, återhämtning och kosten.

Att ha ett stabilt psyke är viktigt för dig oavsett om du har träningsmål eller inte, och vad det gör är att det frigör din hjärna att fokusera på vad du tycker är väsentligt att lägga ner tid på. Att få ett stabilt psyke finns det inget facit för, men för många brukar det hjälpa att kunna prata av sig och ventilera tankar och idéer med någon personen känner sig trygg med, vilket oftast är en bra kompis, en arbetskollega eller familj. Det är viktigt med en aktiv livsstil.

En del av ett hälsosamt liv

Målinriktad

I vardagen behöver vi alla någon form av kick eller bekräftelse på att oavsett vad vi gör, bli erkänd eller uppmärksammad på ett eller annat sätt. Det kan därför vara klokt för dig att vara målinriktad och jobba för ett större mål med flera delmål, som du successivt under resans gång uppnår då och då.

För dig som tränar kan ett stort mål vara att i bänkpress klara av 100 kg, och där du veckovis höjer vikten på stången med 5kg i taget. Varje vecka som du klarar av att höja vikten är ett delmål på vägen till ditt stora mål: att klara 100kg bänkpress. Glöm inte bort att hitta kicken i delmålen också, och inte bara i det slutgiltliga målet.

Genom att klara av delmål får du bekräftat att din gymresa går framåt, och att du successivt vecka efter vecka blir starkare och starkare. Varför skulle det inte uppmärksammas?!

Slutsats

Sammanfattningsvis går det att säga att du för att leva ett hälsosammare liv, aktivt i vardagen behöver tänka på vad du gör. Till en början kan det krävas att du lägger ner mer tid på att aktivt tänka ut dina val, men med tidens gång kommer dessa valen framöver falla dig helt naturligt.

Att anpassa sin livsstil där du ser till att prioritera rätt kost, sömn, återhämtning, träning och psyke kommer hjälpa dig att få ett hälsosamt liv.

t?a=1125702532&as=1588450390&t=1&tk=1&i=1