Viktigt att Äta med Jämna Mellanrum [Diskussion&Tips]

Att prestera som bäst på gymmet, bli ett bättre jag och lyckas få en kroppstransformation där muskler blir större och du blir starkare kräver att du äter mycket mat, en av anledningarna varför det är viktigt att äta. Faktum är, att de allra starkaste männen och kvinnor som bland annat tävlar i klasser som Strongman, kan tycka att träningen inte alls är det jobbigaste, utan kosten, och att konstant gå mätt och få i sig tillräckligt med kalorier för att musklerna ska få den energi de behöver. Den klassiska strategin att äta 3 mål om dagen, är i detta fallet inte alls optimalt alls, utan det är istället bättre och viktigt att äta med jämna mellanrum. I denna artikeln diskuterar vi varför det är viktigt att äta med jämna mellanrum, och hur du kan lägga upp din kost och fördelning av kalorier för att enklast klara av ditt kalorimål. 

Hur Mycket Kalorier per Dag

Hur mycket kalorier du ska få i dig per dag varierar, delvis vad du har för metabolism, hur din ämnesomsättning är, samt ifall du är mer aktiv jämfört med ”medianet”. Förutsatt att du tränar kommer du behöva äta mer kalorier än om du inte hade tränat, helt enkelt på grund av att du gör dig av med betydligt mer energi och kalorier när du tränar, som du måste få igen genom kosten, om ditt huvudsakliga mål med att gå till gymmet inte är att gå ner i vikt och kroppsfett.

Ämnar du för att gå ner i kroppsfett är kaloriunderskott någonting bra, eftersom att kroppen inte får i sig tillräckligt med kalorier genom kosten, och då istället börjar ta bränsle och energi från kroppens fettreserver, således går du ner i vikt och ”bränner fett”.

Hur Lägger jag Upp mina Måltider?

Ifall det är så att du kommer behöva fler kalorier än vad du normalt är van vid, är en god idé att du strategiskt placerar ut kaloriintaget genom dagen, och inte äter allting uppdelat under frukost, lunch och middag, utan istället ser till att klämma in några mellanmål mellan de tre huvudmåltiderna.

Det kan även vara så att du har svårt att få i dig mat direkt på morgonen när du vaknar, och det går därför givetvis bra att äta någonting mindre hemma, och på väg till gymmet/kontoret/skolan ser till att få i dig någonting mer innan det är dags att äta lunch.

Genom att placera ut kaloriintaget under dagen, blir det enklare för dig att få i dig maten, eftersom att magsäcken inte blir proppmätt på en gång som håller i sig, utan istället får mat lite då och då utportionerat, vilket lurar magsäcken och inte gör den proppmätt direkt under en måltid.

Hur ska jag Fördela Kalorierna i min Kost?

Kalorier finns i allting vi äter, och det finns även så kallade ”bra” och ”dåliga” kalorier. Med detta menas att gedigen mat, såsom hushållskost som består av tallriksmodellens olika segment indelat i grönsaker, proteiner och kolhydrater är bra kalorier där du får i dig bra vitaminer, fetter, proteiner och kolhydrater som kroppen behöver. Med dåliga kalorier menas mat som är extremt kaloririkt, men ger en liten mängd mat. Ett klassiskt exempel på detta är godis och andra sötsaker, som innehåller oerhört mycket energi, i en mindre mängd mat.

Tyngdlyftare och personer som tävlar i Strongman som skrivet ovan, kan däremot äta ungefär 4-5 gånger så mycket under en dag som en vanlig person, och således blir det oerhört svårt för dessa personer att uppnå den kvot kalorier per dag, genom att äta sig igenom husmanskost, och kan därför behöva komplettera kosten med sötsaker för att säkra sig i mål. Observera dock att de absolut inte utesluter en hederlig husmanskost, utan istället kompletterar den med kaloririk mat, och inte tvärtom.

Sammanfattning

Sammanfattningsvis kan vi konstatera att en gedigen kost bestående av vanlig husmanskost och annan ordentlig mat är ett bra sätt att få i sig de kalorier du behöver. Skulle din diet eller träning kräva att du äter betydligt mer kalorier än vad som är normalt, kan det vara en bra idé att komplettera kosten med kaloririkt matinnehåll såsom godis eller andra söta drycker, för att säkra att du når ditt kalorimål.

Det är även klokt för dig som har ett högt kalorimål per dag, att successivt sprida ut dina måltider under dagen, där du äter lite fast ofta under dagen med jämna mellanrum. Detta gör att du inte behöver gå hungrig, och inte heller blir obehagligt mätt genom att äta en stor del av ditt kaloriintag under en måltid, exempelvis lunch eller middag.