Är det Bra att Äta Ägg? [Analys]

Ägg relaterat till kost inom träning är ingenting ovanligt, det är mycket vanligt att många som tränar gärna äter ett par ägg om dagen. Men varför har ägg blivit så pass stereotypiskt för träning och hälsa? Innehåller ägg någonting extra som utmärker sig som gör det till en sådan pass favoriserad del av kosten? I denna artikeln täcker vi allting du behöver veta om ägg kopplat till träning och hälsa.

Vad Innehåller Ägg? (Näringsvärde)

Ägg är en restprodukt från en höna som avstöts från livmodern ifall det inte blir befruktat av en tupp. Med det sagt är ägg något som hade kunnat bli ett liv ifall det blev befruktat, men som annars inte hade haft någon chans för utveckling. Det är alltså ägg som inte har blivit befruktade som vi konsumerar och äter.

Tittar vi på ett medelstort ägg kan vi se följande näringsinnehåll:
Äggets vikt (Medelstort): 55 gram utan skal
Kalorier: 78
Protein: 7 gram
Fett: 5 gram
Kolhydrater: Ytterst få

Hur Många Kalorier i Äggvitan?

För personer som går på diet är det inte ovanligt att endast delar av ägget konsumeras, där äggulan plockas bort, och självklart finns det en anledning till det. Äggvitan innehåller endast cirka 15 kalorier varav 4 gram består protein.

Det går därför snabbt att dra slutsatsen att den absolut största mängd kalorier på ett medelstort ägg finns i äggulan, och inte äggvitan, vilket förklarar varför äggulan sorteras bort av vissa som väljer att gå på en kalorisnål diet eller vill få i sig mer volym av maten. Eftersom äggulan innehåller flest kalorier kan man utesluta den och addera fler äggvitor för samma totala kaloriintag men med en större volym på maten. Känns det för miljöovänligt att slänga en gula så kan man spara de gulor man väljer bort, till att göra bearnaisesås till exempel.

Men eftersom att ett helt medelstort ägg utan skal innehåller cirka 78 kalorier, är det inte farligt att äta mycket ägg, eftersom att en portion overnight oats med tillsatt proteinpulver enkelt kan innehålla 385 kalorier, vilket är ett populärt alternativ till frukost, kan du istället göra en omelett där nästan hela 5 ägg kan ätas för motsvarande mängd kalorier.

Är Äggulan på ett Ägg Nyttigt?

Äggulan kan vi baserat på ovanstående information dra slutsatsen är den del av ägget som innehåller absolut mest kalorier, närmare bestämt cirka 60 kalorier, på ett medelstort ägg. Äggulan är däremot den del av ägget som är mest innehållsrikt på bland annat E och D-vitaminer, Zink, B12 och en del andra mikronutrienter som finns i vitaminer och mineraler.

Hela ägget innehåller även de nio essentiella aminosyror kroppen behöver som den själv inte kan tillverka, utan behöver få i sig genom dieten. Därför är ägg ett mycket bra livsmedel som är innehållsrikt på mycket som kroppen behöver, och det är därför väldigt bra att äta ägg i sin kost, för att se till att vi kompletterande får i oss allting vi behöver.

Sammanfattning

Sammanfattningsvis går det att dra slutsatsen att ägg är någonting bra att få i sig som komplement i dieten eftersom det är innehållsrikt på mineraler och vitaminer, samt essentiella aminosyror kroppen behöver få i sig genom diet. Ägg är även någonting som enkelt kan tillagas i olika former, kokt, stekt och även i ugn och mikro, för att få klart. Det går även bra att äta ägg kalla, eller varma, vilket gör det smidigt att koka upp ett gäng och förvara i kylskåpet, och äta som ett mellanmål ifall du skulle bli hungrig. Ägget passar väldigt bra att ha med sig på resande fot, ät som mellanmål på tåget eller bussen på väg mot jobb/skola eftersom det är viktigt att äta med jämna mellanrum.