När du eller din blir partner blir gravid kommer det naturligt en rad olika frågor som berör vardagen. Allt kan genast bli ett orosmoment, och vad som tidigare var självklart kan det bli osäkerhet kring. Att vara gravid och träna kan däremot ha sina fördelar, men precis som mycket annat finns det även nackdelar att ta hänsyn till. I denna artikeln går vi igenom allting du kan tänkas behöva veta om träning under graviditeten.
Skadas fostret vid träning under graviditeten?
Det snabba och korta svaret på frågan är nej, att träna skadar normalt sett inte fostret eller barnet i magen.
Vi på Fitness365 rekommenderar däremot alltid att du som har frågor kring graviditeten och träning bör konsultera med din barnmorska.
Barnet är en del av dig som gravid, och därför kommer du naturligt att uppleva träningen något svårare som skalas upp gradvis varje vecka in i graviditeten. Till en början kan det fungera alldeles utmärkt att vara ute och löpträna, medans det 4 veckor senare upplevs helt omöjligt.
Det är viktigt att du inte låter träningen styra din graviditet, utan din kropp fungerar oftast alldeles utmärkt som vägledning genom träning, ifall någonting känns fel ska du omedelbart avbryta träningsmomentet. Så länge träningen känns bra och inte som ett hinder du plågar dig igenom, ska det inte vara några konstigheter.
Går det Bra att Springa Under Graviditeten?
I regel går det oftast bra till en början att springa, utan att det blir speciellt utmanande. Det kan därefter desto längre i graviditeten du kommer bli allt svårare att klara av en springrunda rent prestationsmässigt. Det är däremot inte farligt att löpträna som gravid, och att löpträna framkallar heller inte en för tidig födsel, eller missfall, vilket är ett vanligt påstående som är fel.
Att konditionsträna är ett mycket bra sätt att förhålla sig till under graviditeten, eftersom det delvis kan framkalla positiv energi vilket för dig som är gravid kan vara trevligt ibland, men det är också ett sunt sätt att kontrollera de naturliga extra-kilona som kroppen lägger på sig – vilket är fullt normalt.
Är det Farligt att Styrketräna Under Graviditeten?
Att styrketräna under graviditeten är inte det heller farligt för dig eller fostret. Det är däremot extra viktigt att vara uppmärksam under graviditeten om du tränar med lösa vikter. Moment som bänkpress där du ligger ner på rygg är ofta en vanlig övning som många överskattar sin förmåga, se därför alltid till att ha en gympartner alternativt att någon är i närheten när dessa övningar tränas, så att du snabbt kan få hjälp om någonting skulle gå fel.
Under graviditeten kan hormoner svänga dagligen, vilket kan göra att du en dag på gymmet känner dig otroligt starkt och redo för vikter, medans du en annan dag inte alls känner dig speciellt motiverad eller stark. Därför är det extra viktigt att känna efter hur dagsformen är, och vad du klarar av vid det träningstillfället, och inte uteslutande gå efter ”vad du brukar lyfta”.
Är Konditionsträning Bra under Graviditeten?
Konditionsträning är i regel väldigt bra under graviditeten, och likt löpning som är en sorts konditionsträning, är det ett effektivt sätt att kontrollera viktuppgång och de extra kilona som ligger kvar efter födseln.
Att gå upp i vikt under graviditeten är ingenting konstigt, eftersom att ett barn växer inuti dig. Det är däremot vanligt att några graviditetskilon stannar kvar efter födseln, och dessa kan gå att träna bort under och efter födseln, där konditionsträning är ett mycket effektivt sätt.
Populära maskiner under graviditeten som tränar din kondition är motionscykel, löp/gåband, trapp/stegmaskin, stakning samt crosstrainer.
Kost&Återhämtning vid Träning under Graviditeten
Att låta kroppen återhämta sig är extra viktigt under graviditeten, därför är det viktigt att låta kroppen vila ut ordentligt efter träningspass utan att utsättas för onödigt mycket påfrestning.
Det är även viktigt att kroppen får i sig de vitaminer, mineraler, aminosyror samt energi som den behöver efter ett träningspass. Glöm inte bort att du som gravid i regel ska äta något mer än om du inte vore gravid, därför är det extra viktigt att inte glömma bort att äta någonting efter ett träningspass, såsom en frukt eller en smörgås, samt en ordentlig måltid någon timme senare.
Att efter ett träningspass återställa vätskebalansen får inte heller glömmas bort. Se därför till att under träningspasset dricka vatten, men även efteråt dricka vatten, och vid behov någon brustablett som hjälper till att återställa salter och vitaminer som du under träningspasset svettas ut.
Sammanfattning
Att träna under graviditeten är inte farligt och påskyndar inte födseln eller ökar risken för missfall. Det är dock viktigt att du konsulterar med din barnmorska vad som är lämpligast för dig under graviditeten när det kommer till träningsrutiner. Att efter ett träningspass låta kroppen återhämta sig med sömn samt kost är även en oerhört viktig del av träningen som gravid vilket inte ska glömmas bort.