Tävla i Bodybuilding[Martin Kjellström] 

Vill du börja tävla i bodybuilding och bli en seriös kroppsbyggare? Inom alla sporter krävs det något alldeles extra för att kunna tävla på en professionell och seriös nivå.
Det som däremot skiljer bodybuilding från t.ex. ishockey är att du har en god chans att lyckas i sporten även om du inte började träna som riktigt ung.
Även om träning är väldigt bra för alla, så ska kroppen växa färdigt innan den utsätts en så extremt hård belastningen som bodybuilding innebär. Risken för bestående skador är stora om du inte växt färdigt eller lärt känna din kropp tillräckligt. 

Bodybuilding Svensk
Den enda svensken som stått på Olympia scenen.

Skillnad mellan ‘vanlig träning’ och bodybuilding

Första gångerna jag började lyfta vikter fick jag genast en känsla av kontroll och styrka, såväl fysisk som mental. Men att gå på gym och styrketräna är absolut inte i närheten av att vara en bodybuilder – Kanske är det en hård jämförelse, men det är ungefär som att dra parallellen mellan att spela i korpen eller allsvenskan. 

Som professionell kroppsbyggare lägger man hela dygnet på att tänka träning, mat, vila, återhämtning och planera nya pass. Eftersom allt kretsar kring träningen, ger det en stor tillfredsställelse att bygga och kunna skulptera sin kropp till det yttersta.

Vad krävs fysiskt och mentalt för att tävla?

Du måste verkligen älska att pressa och plåga dig fysiskt och mentalt för att hela tiden komma 1 mm längre en vad du i princip kan med din kropp. Allt som i normala fall känns omöjligt är möjligt för en person som är en bodybuilder. 

Man testar fram nya metoder och varje dag skall nya rekord slås.

För att kunna tävla på den nivån jag gjorde under min karriär krävs det att du avstår mycket i livet, nöjen, utekvällar och även sociala tillställningar. Att bygga den fysiken tar lång tid, och för att du inte ska börja må psykiskt dåligt under processen måste du ha en genuin vilja med såväl delmål som slutmål.  För att nå världseliten krävs det 5-6 styrkepass per vecka samt mängder med kardiovaskulär träning. 

Ta hjälp av en personlig tränare

Jag rekommenderar verkligen att ta hjälp av en personlig tränare alldeles oavsett om du har för mål att tävla professionellt, “bara” gå ner i vikt, må bättre fysiskt och mentalt eller förbättra konditionen. Du kommer behöva någon som stöttar och pushar dig när du möter hinder längst vägen. Har du mål att bli professionell bodybuilder är det ännu viktigare eftersom du då kan överlämna vissa delar av kost- och träningsupplägg till en person som jobbar med -, och lever för -, att hjälpa dig passera hinder, övervinna rädslor och fira delmål med. 

Det är nämligen på gränsen till omänskligt arbete som måste göras när man utövar bodybuilding. Under decennier.

Jag har lämnat det livet för att istället ägna mig åt att hjälpa män och kvinnor att komma i bra form, må bra och känna en stolthet över sin kropp och sin fysik. Det är något speciellt med att höra historier från föräldrar som orkar leka och spela boll med sina barn igen. 

Över 70% av Sveriges invånare är överviktiga. Det i kombination med ett dåligt mentalt mående över att man helt enkelt “är fast” i en kropp man inte trivs i. 

Att få hjälpa människor förändra sin livsstil och må bra både fysiskt och mentalt är för mig ett privilegie.