Är det Bra att Träna Boxning? [Genomgång&Övningar]

Boxning kan anses vara ett våldsamt moment inom träning, men faktum är att förutom att stå i ringen och möta en motståndare, så det en väldigt bra träningsform med många noga utvalda moment som ständigt tränas och förbättras. Skulle vi tänka bort alla hårda matcher där en möter motståndare, är det faktiskt ett utmärkt träningsmoment, som är jobbigare än vad du tror. I denna artikeln går vi igenom fokusområden inom boxning, och hur du kan använda boxningen som ett perfekt cardiopass för din träning.

Hur tränar man boxning?

Boxning är en grym sport som i grund och botten går ut på att du som individ håller dig uthållig, stark, balanserad och fokuserad under flertalet ronder, och ständigt försöker få in fler träffar på motståndaren än vad den får på dig. Därför kan man dela upp boxningen i flera moment som är bra att öva upp, oavsett om du ämnar att stå i ringen, eller bara personligen utvecklas på flera plan.

Balans

Boxningens naturliga jargong gör att du måste vara vass på att hålla balansen, med det menas inte att du klarar av att stå på dina ben, utan att du kontrollerat kan föra kroppen som du vill, utan att ramla omkull helt. Genom att undvika att bli boxad i huvudet, kräver det stor fokus och förmåga att balansera för att överlista motståndarens nästa drag.

Kondition

Fotarbete är någonting vi ser som är oerhört viktigt inom boxning, helt enkelt att du konstant rör på dig och aldrig står stilla. Ifall du är en rörande måltavla, och inte en som är helt stilla, blir det naturligare svårare att träffa dig. Det är därför fysiskt krävande i form av kondition att tappert hålla ut under en boxningsfight.

Uthållighet

En rond går ut på att du och motståndaren under tre minuters effektiv tid står och utmanar varandra. Under dessa tre minuter ska du vara fokuserad och klara av att prestera på absolut topp hela tiden. Det är därför viktigt att vara extremt fysiskt uthållig, men även mentalt, eftersom det kan vara svårare än vad du tror att prestera på topp i sånna intensiva intervaller som du står inför.

Stark

Det gäller även att du har den styrka och teknik som krävs för att landa rätt slag. Detta gör att styrka är en central del av boxningen tillsammans med kondition, och tillsammans när båda är på topp, blir du genast ett hot för din motståndare.

Hur kan jag träna boxning?

Genom att öva upp alla dessa moment blir du alltmer förberedd på vad boxning egentligen innebär. Bakom varje match är tusentals timmar av övning som i stundens hetta ger färdighet när de professionella går in i ringen. Det är därför viktigt att öva på alla boxningars delar och moment, eftersom det är när färdigheterna tillsammans slås ihop som du kan prestera på topp.

Hopprep

Hopprep är en utmärkt övning som är en boxares bästa vän, att hoppa hopprep är en övning som sätter uthålligheten på test, men även att du håller dig 100% fokuserad, eftersom det efter en stund blir oerhört jobbigt, och där minsta lilla felhopp gör att du måste börja om igen. Att hoppa hopprep är vi alla vana med från barnsben, men i vuxen ålder kan det vara jobbigare än vad du först anar. Se därför till att öva detta noggrant då det 10 minuter in i passet är mycket pannben och ren vilja som får dig att fortsätta.

Löpning

Löpningen tillhör också favoriten hos professionella boxare eftersom det förbättrar din kondition och fysiska uthållighet, ytterligare ett centralt moment i ringen. Kondition är inte bara bra för boxning, utan generellt ett mycket bra träningsmoment som effektivt förbättrar din kondition och hälsa.

Boxningssäck

Boxningssäck är förstås ett viktigt moment för att öva dina slag. Men att stå och mata korrekta utslag är väldigt utmanande, har du en sparringpartner är det även bra ifall ni har handskar som kan ta emot smällarna från partnern, där du istället övar på att få in träffar med precision på ett rörande objekt. Faktum är faktiskt att rå slagkraft är inte vad som är viktigast i ringen, utan att du följer med och slår igenom slaget med hela kroppen, en teknik som för den ovana kan ta tid att bemästra.

Övningar med Kroppen i Fokus

Centralt är även övningar där du har kroppen i fokus, och nödvändigtvis inte använder några maskiner eller redskap, utan istället kroppens vikt. Övningar för detta kan exempelvis vara armhävningar som fokuserar på bröst och till viss del triceps, räckhäv (pull-ups) som aktiverar de dragande musklerna i axlar och rygg, dips som fokuserar på bröst, sit-ups som har sitt huvudfokus på magen och bålen, samt knäböj vilket förstärker benens uthållighet.

Hur du Kommer Igång med Boxning

För att genomföra flertalet av de övningar och tips som vi har skrivit om i denna artikeln kan du behöva ha åtkomst till ett gym som redan har den utrustning som krävs, annars kan det vara en klok investering att satsa på att köpa hem, eftersom det inte kräver speciellt mycket plats, och kan vara ett kul moment som du till och från väljer att fokusera på. Vi har därför valt ut ett par nödvändiga accessoarer och utrustningar för att enkelt komma igång med boxningen, hemma.

Ett par boxningshandskar som även passar bra till nybörjare.

Amazon köp nu
41v81zyHrEL. AC

Boxningssäck är aldrig fel att ha upphängd i taket.

Amazon köp nu
51FGGfTpE6L. AC SX679

Hopprep är ett otroligt bra redskap att ha i sitt hem.

Amazon köp nu
61urFHt+h3L. AC SY879