Vikten av att planera din måltid! [Tips&Genomgång]

När du är fysiskt aktiv och är medveten om din träning, är dina måltider någonting som inte, tillsammans med återhämtning och sömn, som får glömmas bort. Vad som händer när du tränar på makronivå är att du bryter ner kroppens muskler, som genom energi och återhämtning sen byggs upp starkare. Det kan därför vara viktigare än vad du tror att äta rätt, och planera dina måltider.

Varför planera måltider?

Det kanske låter barnsligt, men att planera dina måltider är faktiskt viktigare än vad du tror. När du är konsekvent med din träning, gäller det också att kosten behandlas på samma sätt, och där du inte får ta någon ”vilodag”, om inte din diet tillåter det. Vad detta egentligen menas med, är att du i så lång utsträckning som möjligt ska laga eller äta nyttig mat, vilket ibland kan vara svårt att hinna med i din vardag av flera anledningar. Under de dagar när du kommer hem sent från gymmet, eller jobbet, är det däremot viktigt att du inte väljer att köpa med dig en pizza eller kebabrulle hem, utan istället har en planerad måltid som du antingen kan sätta igång med, eller som redan är förberedd.

Hur kan jag planera mina måltider?

Det finns flera sätt att preparera och förbereda dig för veckans veckoutmaningen, bland annat genom att under helgen laga storkok av exempelvis kyckling och ris, som du successivt under veckan bara kan värma på och enkelt få i dig. Om du däremot är lite mer kreativt lagd, eller bara helt enkelt uppskattar mat, kan du ta hjälp med en varierad, men även hälsosam kost, med rätter anpassade för alla kockars förmåga genom att beställa hem en matkasse.

Varför välja en matkasse?

Det finns flera matkassar att abonnera på som alla erbjuder någonting som lockar just dig. Fördelen med en matkasse, är att du i flera kan välja hur pass avancerad matlagningen ska vara, vilken typ av mat du ska få i dig, samt för hur många personer maten ska räcka till.

Att aktivt göra medvetna val i din diet när du tränar är en förutsättning för att maximera dina fysiska resultat.
Genom att beställa hem en matkasse, kan du i allra de flesta fallen, vara säker på att tallriksmodellen, som innehåller den basala fördelning av fibrer, energi och proteiner som du behöver på en basal nivå under dagen, som givetvis bäst kan kompletteras med proteindrycker.

En matkasse kan även hjälpa till att vidga dina vyer när det kommer till matlagning i hemmet, någonting som ibland kan vara förvånansvärt svårt att komma till insikt med. Mat ska vara roligt och gott, och att träna hårt på gymmet ska inte uteslutande betyda att din diet ska bestå av proteinshakes, kyckling, ris, BCCA eller andra kosttillskott, utan det finns faktiskt varierad kost som du utan problem kan äta och ändå uppnå önskade resultat.

Tidseffektivisera

Genom att beställa hem en matkasse, får du maten direkt hem till dörren, och behöver inte heller tänka på att handla i en fysisk butik, något som kan vara svårt, men också tidskrävande, om du är ute efter varierande maträtter under veckan som ska tillagas hemma. Man behöver då inte heller försöka hitta någon inspiration om vilka maträtter man ska tillaga eftersom matkassarna redan bestämt åt dig vad du ska äta.

Sammanfattning

Som en aktiv person som konsekvent tänker på träning och resultat, spelar dieten en stor roll. Men bara för att nå önskade resultat, betyder inte att du ska få äta gott, om än hälsosamt. En matkasse kan vara ett bra sätt för dig att få i dig de fibrer, mineraler, proteiner och kolhydrater som din kropp behöver, på ett varierande och hälsosamt sätt.