Hur tvättar man träningskläder?

För att dina träningskläder ska hålla så länge som möjligt är det viktigt att du behandlar dem väl. Det innefattar bland annat att tvätta kläderna på ett skonsamt sätt. Olika material kräver olika behandling varför tvättanvisningen alltid bör följas. Det går alltså inte att tillämpa samma typ av metod vid tvätt av bomull som vid polyester. Träningskläder är allt som oftast producerade av polyester tack vare dess multifunktionalitet. Polyester transporterar effektivt bort fukt från huden vilket gör att plagget upplevs som torrare än t.ex. bomull. Vid tvätt av kläder producerade av polyester är det viktigt att tänka på följande:

  • Sträva alltid efter att tvätta kläderna i så låga temperaturer som möjligt. Höga temperaturer tenderar att bryta ner fibrerna och på så vis skada tyget.
  • Centrifugera på så låga varvtal som möjligt. På så vis håller sig storleken längre.
  • Undvik även sköljmedel. Sköljmedel kan göra så att svettlukt fastnar i träningskläderna samtidigt som strech-fibrerna kan bli slappa jämfört med utan sköljmedel.
  • För att minimera slitaget på plagget så bör träningskläder vändas ut och in vid tvätt.
  • Om tid finns – lufttorka alltid dina träningskläder.

Bortsett från ovanstående punkter bör du tvätta dina träningskläder så snart de är använda. Om du lämnar dem i en tvättkorg alternativt otvättade i någon annan gömma blir lukten betydligt svårare att få bort än om du tvättar dem med en gång. Så se till att latmasken kryper ur dig!

Vilket tvättmedel ska jag använda vid tvätt av träningskläder?

I regel funkar samtliga tvättmedel vid tvätt av träningskläder. Däremot bör du vara vaksam vid dosering av tvättmedel. För lite tvättmedel kan innebära kläderna inte blir rena medan en konsekvens av överdosering kan bli irriterad hud eftersom allt tvättmedel inte sköljs ur. Precis som mycket annat här i livet gäller det att experimentera sig fram för att hitta en bra dos tvättmedel. Ett tips här är att på ett ungefär tvätta lika mycket varje gång. På så vis blir det enklare att dra slutsatser kring mänd. Du bör också undvika klorhaltiga rengöringsmedel vid tvätt av polyester. Tvättmedel i pulverform tenderar också att fastna i fibrerna. Av den anledningen rekommenderar vi dig att alltid använda tvättmedel i flytande form.

Du kan också välja ett miljövänligt tvättmedel – exempelvis detta som dessutom passar för handtvätt. Att skydda miljön är förstås viktigt, och miljövänliga tvättmedel är dessutom skonsamma mot kläderna.

Vilka grader tvättar man träningskläder i?

Som sagt, träningskläder bör tvättas på så låga gradantal som möjligt. Eftersom olika märken tillverkar sina plagg i olika mixar av material bör du alltid kolla tvättrådslappen. Ett generellt tvättråd när det kommer till träningskläder är att aldrig någonsin tvätta plagget i mer än 40°.

Tvätta kalsonger

Kalsonger tvättas i regel på 40°. Däremot är 40° inte tillräckligt varmt för att döda alla bakterier. Av den anledningen rekommenderar vi dig att tvätta dina kalsonger på 60°. På så sätt säkerställer du att dina kalsonger blir rena, och att alla bakterierna försvinner. Av den anledningen kan det vara bra att köpa träningskalsonger som inte är producerade i 100% polyester. Ett bra alternativ till kalsonger producerade i polyester är kalsonger producerade i syntetisk bambu. Klicka här för mer information om kalsonger och dess funktionalitet.


Kan man tvätta kalsonger och strumpor tillsammans?

Ja! Kalsonger och strumpor funkar utmärkt att tvätta tillsammans. Däremot kan det vara smart att sortera efter färg för att undvika missfärgning. Dock kan det vara fördelaktigt att sortera din tvätt av underkläder av andra anledningar. Genom att inte blanda tvätten minskar du sannolikheten att bakterierna sprider sig. Så, i syfte att maximera livslängden på dina plagg – sortera din tvätt!

Hur tvättar man strumpor?

Strumpor tvättar du precis på samma sätt som kalsonger. Det ingår i kategorin underkläder och den gemensamma nämnaren där är tvätt på 60°. På så sätt säkerställer du att alla bakterier dör.