Musik: Är det bra att Lyssna på Musik på Gymmet?

För dig som är oerfaren på gymmet kan en frågeställning som om det är bra att lyssna på musik på gymmet i samband med träning komma upp. Detta är en smakpreferens där det kan variera. I denna artikeln kommer vi att diskutera saken vidare, och gå in på djupet huruvida det är bra att lyssna på musik på gymmet. 

Varför Lyssna på Musik på Gymmet? 

Det finns flera anledningar till varför en person väljer att lyssna på musik på gymmet, generellt är det dock en blandad uppfattning av följande: 

Koncentration

En del väljer att lyssna på musik på gymmet av den enkla anledning att de bättre kan koncentrera sig då. Gymmet är en plats där koncentration är central, och precis som att många dricker en NOCCO, PWO eller annat förberedande kosttillskott innehållsrikt på BCCA och koffein vars syfte är att du ska bli mer alert och koncentrerad, kan musik mer eller minder uppfylla samma effekt. 

Isolerande Anledning

En del väljer att lyssna på musik när de är på gymmet för att helt och hållet isolera sig från annat folk som är där. Det kan ha och göra med en rad olika bakomliggande anledningar, såsom att de är blyga, vill vara upptagna och inte ta del av omgivning, eller så är det helt enkelt bara ett effektivt sätt att få en bättre koncentrationsförmåga. 

Prestationshöjande Effekt

Musik är ett mycket mäktigt och kraftfullt medel för att bygga upp olika känslor inom oss. Det är bland annat därför musik är en sådan pass central del i filmer, eftersom att de framkallar känslor av alla sorter autonomt. Ett bra exempel på att musik är ett sådant pass kraftfullt medel som har en enorm påverkan på folk är låten Finlandia – som förbjuds i Finland under delar av det förflutna, eftersom låten var så mäktig och framkallade en kämparande hos folket.

Med detta sagt kan musik i olika genrer vara ett mycket effektivt sätt att bygga upp Styrka, effektivitet och explosivitet under ett träningspass. Vi vet alla hur vi reagerar när vi lyssnar på en bra låt och ett drop, solo eller favoritdel av låten spelas. Det kan därför vara bra att sätta på musik och isolera sig från andra, när du behöver en extra push och ska prestera på top. 

Är det bra att Lyssna på musik med Hörlurar på Gymmet? 

En del gym, faktiskt allra de flesta, tenderar till att spel upp musik i en högtalare. Tanken med detta är att musik ska spelas som alla kan ta del av, ifall du själv inte har utrustningen som krävs för att spela upp musik på gymmet. Detta innebär dock att när du väl är på gymmet måste ha med hörlurar och absolut inte högtalare.

Tanken med hörlurar blir att du själv kan styra musiken när det kommer till val av låt, genre, artist och ljudvolym. Gymmet är ett ställe där, trots den explosivitet som finns, ska visas ömsesidig respekt. Det är av denna anledningen det är viktigt att du lyssnar på musik genom egna hörlurar om du vill styra över musiken själv. 

Vilken Musik är Bäst på Gymmet? 

Vilken musik som är bäst på gymmet är högst individuell, men en gemensam nämnare oavsett vilken genre du i regel brukar lyssna på är att musiken är av den sort där det finns tempo. Att lyssna på musik som du normalt dansar en tryckare till, kanske därav inte är det bästa valet av musik. På gymmet tenderar Genrer som Rock, Pop, House, Electro, Dans, EDC och tungmetall vara bland favoriterna.

Precis som nämnt ovan har alla dessa genrer i regel den gemensamma nämnaren att det är tempo i låtarna, och någonting som kan ge dig extra styrka, energi eller pannben inför och under ett träningspass. Att välja musik är däremot fritt, och är du osäker på vilka låtar som är populära och bra att lyssna på medans du gymmar, finns det flertalet färdiga listor avsedda för träning på Spotify, Soundcloud, YouTube och många andra plattformar. 

Vilken Musik är Bäst för Konditionsträning? 

För olika typer av träningsmoment kan olika genrer av musik vara extra bra. När det kommer till konditionsträning brukar musik som har ett stabilt tempo under hela låtens gång vara extra populärt. Tränar du konditionsträning i form av intervaller kanske du däremot behöver en mer explosiv stil där låten bygger upp till ett drop eller solo, där du får extra energi för att ge järnet en liten sista bit. På Spotify och många andra streamingtjänster kommer du hitta ett brett urval av musiklistor avsedda för olika träningsmoment, som konditionsträning, cardio, intervaller och så vidare. 

Är det Farligt att Lyssna på Musik vid Träning? 

Kanske undrar du ifall det är farligt att lyssna på musik i samband med träning, detta kan förstås spela roll. I ett träningssyfte är det oftast inte farligt att lyssna på musik, så länge du har koll på din omgivning. Eftersom att du med musik i öronen kommer ha svårt att höra vad omgivningen håller på med, är det extra viktigt att hålla kolla på vad som händer genom vibrationer och att se sig omkring.

Att visa ömsesidig respekt på gymmet är en fundamental del för att gymmet är den trevliga plats som det är, och det är därför viktigt att visa hänsyn till andra runt omkring som använder maskiner, vilket kan vara svårt om du lyssnar på musik. Ifall du stör dig på någon som är på gymmet som lyssnar på musik, brukar det enklaste sättet vara att knacka personen på axeln lite försiktigt – tänk på att personen kanske däremot inte vet om vad den har gjort för fel, och det är därför alltid sunt att hålla en god ton, så det inte blir en dålig eller spänd stämning i onödan. 

Sammanfattning 

Sammanfattningsvis kan vi dra slutsatsen av ovan konstanterande fakta att musik på gymmet i de allra flesta fall har en mycket positiv effekt. Musik är ett kraftigt medel för att få extra energi, och kanske är det den extra energin som gör att du orkar med en repetition till på slutet. Väl på gymmet tenderar musik som har tempo att vara en klar favorit, lite beroende på vad du är ute med din träning finns det däremot olika spellistor färdiga på streamingtjänster såsom Spotify, där du kan ta del av redan färdiga spellistor avsedda för ett specifikt träningspass.

Observera dock att du med musik i öronen kan ha svårt att höra vad som sker i din omgivning på gymmet, och det är därför extra viktigt att du är observant och regelbunden har koll på vad som händer runt omkring dig och din träning, så att du inte är ett störning eller orosmoment för de andra som vistas på gymmet. 

Sportproffsen