Vad är Pre Workout PWO?

På gymmet har du med all säkerhet stött på någonting som kallas för pre workout, PWO eller PW. PWO, alltså pre-workout har som syfte att vara ett prestationshöjande tillskott som du använder precis innan du går fram till din första maskin och är redo för ett träningspass. PWO är ett relativt nytt kosttillskott som bara de senaste åren har blivit populärt. I denna artikeln går vi ner på djupet vad PWO är för någonting, och hur olika PWO kan skiljas sig åt.

Varför används Pre Workout, PWO?

Pre-workout används huvudsakligen i prestationshöjande syfte. Med detta menas alltså att du i samband med att du tar pre-workout får energi och ett tillskott i kroppen som gör att du kan prestera bättre på gymmet. Med PWO finns det däremot olika inriktningar som vi kommer berätta vidare om i denna artikeln, nämligen för fokus, uthållighet och ökat blodflöde i musklerna. Med det ökade intresset för PWO finns det pulver som är utvecklat så du tar del av alla tre goda egenskaper.

I vilket Syfte är PWO bra?

Med den prestationshöjande egenskapen kan PWO vara bra för dig som behöver en extra kick under träningspasset. PWO finns som specifikt är framtaget inom tre kategorier:

Uthållighet

För dig som är ute efter uthållighet är det primärt PWO som är innehållsrikt på Beta-alanin och citrullinmalat som du ska leta efter. I ett pass där du tränar uthållighet såsom motionscykel, löpning eller styrketräning med lägre vikter fast fler repitioner kan du dock komma att märka av att du oftast orkar att hålla på längre, men att mjölksyra är någonting som får dig att pausa. Beta-alanin är en aminosyra som ökar innehållet av karnosin i musklerna, och karnosinets bidrar bland annat med att hålla mjölksyran borta från musklerna och ökar därmed din uthållighet vid ett träningspass där du är ute efter uthålligheten.

Fokus

Det kommer kanske inte som en nyhet att koffein och BCAA är kosttillskott som hjälper till med att fokusera bättre. Ifall du har huvudet någon annanstans och behöver hitta fokus inför ett träningspass är det alltså PWO med fokus på koffein och BCAA som du ska leta efter. Det är bland annat av denna anledning som träningsdrycker som NOCCO och Celsius har blivit populära, eftersom de innehåller koffein, BCCA och dessutom är kalorisnåla eller helt och hållet sockerfria.

Ökat Blodflöde

Ökat blodflöde tenderar till att vara en favorit för de som gymmar för större muskler. Det är nämligen när det blir ett ökat blodflöde i i musklerna som de blir större, blodådrorna blir tydliga och det heliga stadiet, oftast känt som ”pump”, tillkommer. För dig som är ute efter pump är således PWO som är innehållsrikt på L-arginin helt rätt. L-arginin är även de en aminosyra, vars huvudsakliga uppgift är att öka mängden kväveoxid i blodet, och det är när detta sker som blodflödet i ådrorna ökar, och det gyllene stadiet om pump förekommer.

Är det Farligt att Använda PWO?

Något som vi i Sverige är vana vid är ordet ”lagom”, och det är faktiskt helt rätt val av ord när det kommer till pre-workout. Vi på Fitness365 rekommenderar aldrig att du överskrider tillverkarens rekommenderade dos när det kommer till PWO. Detta är i synnerhet extra viktigt att tänka på, eftersom att kroppen efter kontinuerligt användande av PWO bygger upp en resistens. Detta innebär alltså att du högst troligen kommer känna en starkare effekt av PWO när du som ovan använder det, och vid desto fler tillfällen du använder PWO i rad, kommer du successivt att känna av kicken du normalt brukar få betydligt mindre.

Precis som med alla andra kosttillskott kan det ha en negativ konsekvens på kroppen generellt med bi-verkningar som diarré ifall du använder mer än tillverkarens rekommenderade mängd.

Eftersom att all PWO är innehållsrikt på koffein ska du heller av den anledningen inte använda mer än tillverkarens rekommenderade dos, eftersom det kan, om än extremt osannolikt, påverka hjärtat och framkalla hjärtklappning, eftersom koffein naturligt har den effekten.

Vad är Bra att Veta om PWO kopplat till Sömn?

Det är bra att känna till de egenskaper som PWO erbjuder, nämligen att du blir mer fokuserad, uthållig och får pump. Baserat på detta lämpar sig PWO bäst att ta inför en träningspass, men inte heller hur sent som helst och nära inpå att du ska lägga dig, eftersom kicken som du får kan sitta i några timmar, vilket kan göra det svårt att somna. Det ideala är således att kombinera PWO med hård fysisk träning senast 5 timmar innan du planerar att gå att lägga dig, för att säkerställa att kicken hunnit gå ur kroppen.

Vilket PWO är Bäst?

Att veta vilket PWO som är bäst för dig, gör du bäst genom att undersöka vad i din träning du främst vill fokusera på: Pump, Fokus, Uthållighet eller kanske en mix av allihopa? Nedan har vi listat några favoriter här på Fitness365, vi anser att alla som vill prova på PWO bör köpa hem och testa!

En PWO som är utan stimulans(beta-alanin) men som hjälper dig få en sjuk pump!

71qkrr2wS3L. AC SX679
Amazon köp nu

En PWO som är baserat på växter och rötter. Ett grymt alternativ för den som vill testa en mer naturlig PWO.

61gr90lBj2L. AC SX522
Amazon köp nu

En dunder PWO fulladdad med Beta-Alanin för er som verkligen gillar stimulansen!

71tAJWc7I L. AC SX522
Amazon köp nu