Ta en Paus från Träningen? Är det bra?

För många kan det bli alldeles för mycket att komma igång med träning och elitsatsa på en och samma gång. Detta är inte ovanligt, och trender tenderar till att vara extra populär speciellt efter nyår när nya mål och åtagandet för det kommande året brukar träda kraft. Men hur är det egentligen när träningen blir för mycket? Kan det vara bra att ta en paus från träningen? I denna artikeln svarar vi vidare på frågan, och tipsar om hur du kan tänka när träningen blir för mycket.

Varför Ta en Paus från Träningen?

Att ta en paus från träningen är det många som ofrivilligt, men även frivilligt tar. Kanske beror det på att du alldeles för intensivt har hållit på med träningen en period, och efter ett tag känner att du inte alls är motiverad till att gå till gymmet. Detta är ingenting ovanligt, och precis som mycket annat i livet kan vi få perioder när vi inte orkar med någonting speciellt.

Även fast träningen för många är ett effektivt sätt att avreagera sig, kan det för vissa bli för jobbigt. Istället för att helt ge upp med träningen och låta din mål bli ouppnådda, kan det vara sundare att tänka annorlunda kring träning, och hitta ett nytt sätt som bättre passar dig. För vissa kan även en paus vara nödvändigt, där du byter träningsform helt för att sedan återgå till det gamla vanliga. Vissa menar även på att de under dessa förhållanden kommer tillbaka till den gamla träningsformen och presterar ännu bättre än tidigare, efter en stundande paus eller skifte av träningsform.

Vad du kan göra när träningen blir för mycket

Det finns några tips som du kan applicera när du upplever att träningen blir för mycket, som förhoppningsvis bryter det negativa mönstret eller associationen som du har till träning där och då till någonting positivt istället, och nedan har vi listat några användbara tips:

Byt träningsform

Ifall du skulle hamna i en svacka där din ordinarie träningsform börjar bli en börda, kan det vara klokt att byta träningsform under en period. Det skulle alltså kunna vara att för dig som går till gymmet och fokuserar på tyngdlyftning, istället börjar med konditionsträning och cardio, eller tvärtom. Att byta träningsform kan helt enkelt få dig att upptäcka en ny sida av träning och hälsa, som du istället där och då tycker är roligare. Kanske kan detta även hjälpa dig att efter en tid hitta tillbaka till din tidigare träningsform och målsättning.

Bryt mönstret –> Skapa nya Rutiner

Det kan också vara en god idé att bryta mönstret och skaffa nya rutiner gällande träningen. Ifall du tidigare har gymmat på morgonen kan det vara en bra idé att istället börja gymma under dagen eller på kvällen. Det viktiga här är alltså inte att du kopplas ifrån vad du tidigare har gjort på gymmet träningsmässigt, utan istället när du infinner dig på gymmet. Kanske har du kommit in i en hektisk period på jobbet, där du på morgonen inte kan prioritera träningen och därav känner dig omotiverad att få igenom ett träningspass.

Ta en Paus från Gymmet helt

För dig som testat ovan förslag men ändå känner dig omotiverad kan en sista utväg vara att ta en paus från gymmet under en kort period, och istället prioritera träningsformer utanför gymmet. Det skulle alltså kunna vara att du tar intensiva träningspromenader, en löprunda, eller om vädret tillåter varför inte en cykelrunda. Kanske är det gymmet som där och då skapar för mycket press på dig, som istället för dig att hitta glädje i träningen utanför dessa lokaler.

Fokusera på ditt mål

För dig som har tydliga mål och kommer in i en svacka kan ett bra, men för vissa svårt, alternativ vara att se fördelarna med att fortsätta träna på gymmet som vanligt. Genom att gå dit och träna som du brukar kommer du snabbare att nå dina mål, vare sig det gäller uthållighet, kondition, styrka eller visuella förändringar. Målet med din träning kan alltså vinna över psyket där och då.

Sammanfattning

Det är helt normalt att ibland infinna sig i en svacka kopplat till träning, och känna att det kan passa med en paus från träningen. Det kan då vara bra att försöka bryta det klassiska mönstret genom att ändra de normala förhållningssätten till träning i hopp om att därefter få ny energi och motivation att fortsätta på gymmet. Det bästa när någon sådant händer är att prova sig fram och hitta en lösning som får dig att oavsett få in den vardagliga träningen, men som där och då nödvändigtvis inte behöver vara på just gymmet.

t?a=1587384527&as=1588450390&t=1&tk=1&i=1