Rutiner, träning och hälsosam livsstil

Det kan vara svårt att få in en rutin på sin träning eller andra i andra delar av sitt liv. I den här artikeln gå vi igenom lite om hur rutiner, träning och hälsosam livsstil hänger ihop och med några tips hur du skall få till en rutin som fungerar i ditt liv. En ändring behöver inte alltid vara jobbig eller tråkigt att utföra!

Träning och hälsosam livsstil

Hur mår du idag? Du har kanske känt av att du behöver börja röra på dig, av flera anledningar. Kanske känner du som väldigt många gör att det är några kilon för mycket på kroppen, eller att du börjar få ont i leder och muskler. Det är verkligen inget konstigt att gå i tankar om att börja träna på grund av ovanstående påståenden.

Du bör träna och se till att du har en hälsosam livsstil. Träning är viktigt för vår allmänna hälsa och välmående. Det finns många anledningar att träna, men den viktigaste är att det gör oss friskare och gladare. Det finns forskning som visar att en person som tränar lever längre, och det är ganska mycket längre än vad man kan tro, upp till 10 år längre livslängd får du om du börjar motionera lätt.

Vi vet alla hur viktigt det är att ha en hälsosam livsstil. Ju mer aktiva vi är i vardagen, desto bättre mår vi. Vi all vet dessutom hur mycket skillnad det gör för oss när vi mår bra, på riktigt, livet blir mycket enklare och roligare att leva. När vi mår bra på insidan brukar det mer ofta än sällan även synas på utsidan!

Träningen till en vana som du faktiskt tycker om

Det är viktigt att vara medveten om vilka fördelar träning kan ge. Det kan hjälpa dig att gå ner i vikt, förbättra ditt humör och minska risken för vissa sjukdomar och öka din livslängd, men varför tränar du?

För att göra träning till en vana är det viktigt att hitta vad som fungerar för dig och hålla fast vid det. Den här listan kommer att ge några tips om hur du gör träningen till en vana som du faktiskt tycker om.

  1. Se till att du har en plan: Det är viktigt att skapa en plan för dina träningspass och hålla fast vid den under alla stadier av din träningsresa.
  2. Hitta en aktivitet som passar in i din livsstil: Om löpning inte är något som passar in i din livsstil så prova att cykla eller simma istället. Det finns många sätt att träna så att hitta en som passar dig kommer att bidra till att göra det roligare i det långa loppet.
  3. Hitta en träningskompis: Om du kan hitta en vän, kollega eller till och med en familjemedlem som har liknande intressen och som är villig att följa med på din träning, kan det göra det roligare och enklare att få träning som en rutin.

Äta bra och hålla dig i form

Att äta bra och hålla sig i form handlar inte bara om vad du stoppar i munnen, utan också om hur du lever ditt liv. Alla har såklart olika syn på hur en är i form och nyttig, men det alla strävar efter är att må bra och leva längre.

Det är viktigt att sätta upp mål för sig själv och arbeta mot dem. Att sätta upp delmål som du når skapar en starkare självkänsla av att man klarar av allt. Genom att dela upp ett stort mål i flera mindre delmål kan du enklare följa din utveckling och skulle du inte nå ett delmål är det viktigt att analysera varför och försöka ändra sitt sätt för att nå det. Att göra samma sak varje gång kommer aldrig ge ett annat resultat.

Att äta bra behöver inte vara svårt eller dyrt, det finns små förändringar i ditt sätt att äta som du kan ändra utan att det skall påverka plånboken eller tiden i köket allt för hårt. Tiden i köket kan i vissa väl även minska. Bra kost börjar med att göra hälsosamma val hemma. När du handlar mat, köp färskvaror istället för bearbetade livsmedel. Packa lunch till jobbet eller skolan med grönsaker och frukt istället för chips eller kakor. Dra ner på socker genom att välja vatten istället för läsk eller juice när du är törstig.

Rutin som fungerar för dig och ditt schema

Att skapa en rutin tar ca 21 dagar enligt forskarna. 21 dagar går väldigt fort! Tvinga sig själv i 21 dagar för att vana ska bli till rutin kan låta tufft men det är viktigt att tänka på sitt delmål, varför man gör det och vad du kommer få ut av det när du väl når ditt slutmål.

Genom att ändra sitt tankesätt är en fördel för att nå det en vill, vårt sinne är något otroligt starkt och kan få oss att utföra stora saker, man måste bara tro på sig själv! Att bara visualisera det man vill har gett oss ett stort steg mot målet, som nämnt ovan så kommer du alltid få samma resultat om du fortsätter att göra och tänka samma saker hela tiden.

Det är mycket lättare att få en rutin när du inte behöver ändra allt för mycket, är du en morgonmänniska, gör det du behöver för att skapa en ny rutin medan du har som mest energi och som mest villig att arbeta mot ditt mål.

Tillslut kommer din rutin att sitta i ryggmärgen, och utföras utan att du tänker på det. Att gå till gymmet, läsa en bok eller bara att ta en promenad kommer att utföras betydligt enklare efter 21 dagar.

34170