Hur du ska Träna vid Ont i Kroppen

Att ha ont i kroppen är ingenting ovanligt, faktum är att vi alla till och från har ont i kroppen periodvis, vilket kan bero på en mängd olika anledningar. Men att träna när du har ont i kroppen behöver inte alltid något positivt, och inte heller någonting negativt. Men för att veta hur du ska träna vid ont i kroppen, kan det först vara bra att ta reda på vad smärtan grundar sig i. I denna artikeln går vi igenom hur du ska träna vid ont i kroppen.

Lokalisera smärtan

Det första du behöver tänka på innan du ger dig vidare för att träna om du har ont i kroppen, är att tänka efter och ta reda på varför du har ont i kroppen. Kanske beror det på att du tidigare under veckan har varit på gymmet, maxat och gett järnet och därefter har fått träningsvärk?

Kan det vara så att du med för korta mellanrum tränar samma muskelgrupp? Eller kan det helt enkelt vara så att du fått ont i kroppen för att du har genomfört en övning fel? Beroende på vilken typ av smärta du har, ska du ta det extra varsamt på gymmet. Nedan listar vi vanliga typer av orsaker till varför du kan få ont i kroppen vid träning, och hur du i sådant fall bör tänka när du tränar.

Träningsvärk

Om du har träningsvärk beror det oftast på att musklerna har svält efter ett intensivt träningspass. När du har träningsvärk kan det göra ont att använda muskelområdet, men låt inte det hindra dig från att besöka gymmet. Eftersom du kanske däremot är något stel är det förstås extra viktigt att värma upp kroppen och musklerna ordentligt, se därför till att innan ett träningspass värma upp med 10 minuter cardio minst, vilket vi rekommenderar att du gör på en motionscykel, löpband eller varför inte en crosstrainer?

Stel

Om det är så att du är stel i kroppen är det oerhört viktigt att du till en början värmer upp ordentligt och stretchar. Genom att stretcha tänjer du på kroppens muskler, vilket gör att de blir mer flexibla. Ifall det är så att du är stel kan det vara så att du inte klarar av att genomföra en övning helt korrekt, vilket kan göra att du belastar kroppen fel och drabbas av en träningsskada. Se därför alltid till att inte maximera på gymmet ifall du är stel i kroppen, utan istället parallellt med att du tränar även stretchar, och utökar muskelns flexibilitet.

Skada i Muskeln

Ifall du har en skada i muskeln är det oerhört viktigt att du tränar upp muskeln varsamt. Det klokaste är att genom långsam rehabilitering återhämta muskeln för att återfå dess fulla styrka och funktionalitet.
Att belasta en skadad muskel med tunga vikter, kommer endast att förvärra muskelskadan, och är någonting som du absolut inte får göra.

Hur kan du Förbereda kroppen vid träning om den gör ont?

När du har lokaliserat vart skadan sitter, och varför det gör ont, kan det vara bra att innan gymmet vidta några åtgärder. Förutom att värma upp ordentligt, kan det vara bra att mjuka upp kroppen på egen hand genom att exempelvis öka blodflödet med applicerat tigerbalsam på det skadade muskelområdet, men också att massera muskelgruppen lite försiktigt för att lätta på spänningar och öka blodflödet.

Träna inte om det känns onaturligt ont

Vi rekommenderar däremot inte att du tränar om din kropp gör onaturligt ont. Ifall du regelbundet tränar och upplever att kroppen gör för ont är det bättre att ta det lugnt under en vecka, och se om värken lägger sig, för att därefter känna hur det känns och återgå till de vanliga rutinerna på gymmet.

Ifall du är stel i kroppen och inte regelbundet tränar, men ändå känner att kroppen gör ont, är det dags att börja rehabilitera kroppen och musklerna genom att ta baby-steg på gymmet där du fokuserar på musklernas område, ser till att du genomför övningar korrekt, och inte fokuserar på att ta så mycket vikt som möjligt.

Sammanfattning

Sammanfattningsvis är det helt okej att fortsätta gå till gymmet, lite beroende på varför din kropp gör ont. Att träna med lägre vikter och inte belasta, men ändå fortsätta träna muskler, är det bästa sättet att återgå till din normala form.
Se till att ta det lugnt och metodiskt, och att noga känna efter hur det känns när du väl är på gymmet och har ont i kroppen.

t?a=1098486463&as=1588450390&t=6&tk=1