Är Tigerbalsam och Liniment farligt? [Guide&Tips]

Under träning kan skador uppstå, vilket kan leda till ömhet i en muskelgrupp som har utsatts för träning eller kanske av misstag har blivit skadad. En populär metod för att rehabilitera skador har länge varit att använda Tigerbalsam eller Liniment. Men en fråga som kan uppstå är huruvida det är farligt att använda dessa produkter och om det rekommenderas att begränsa användningen?

Är Tigerbalsam Farligt?

Det korta svaret är nej. Per definition är Tigerbalsam inte en farlig produkt, men det är en produkt som ska användas varsamt. Tigerbalsam finns i olika varianter, men deras mest populära produkter i sortimentet är Tigerbalsam Vit och Tigerbalsam Röd, som båda har olika egenskaper. Båda salvorna levereras i en glasburk på 19,4 gram med en karakteristisk tiger som logotyp. Notera att oavsett vilken sort du väljer är Tigerbalsam avsedd att användas utvärtes. Om du råkar få Tigerbalsam i munnen bör du omedelbart kontakta sjukhus, läkare eller Giftinformationscentralen.

Tigerbalsam kan oftast köpas på apotek, hälsokostbutiker, gym och naturligtvis även online.

Finns hos Life Europe

Röd Tigerbalsam

Upplevs som värmande på huden.

Finns hos Life Europe

Röd Tigerbalsam

Upplevs som kylande på huden.

Vad gör Tigerbalsam med kroppen?

Både Tigerbalsam Vit och Röd har egenskaper som ökar blodflödet där salvan appliceras, vilket är bra när muskler har råkat ut för en skada eller sträckning. Ett ökat blodflöde har vetenskapliga effekter som kan lindra kroppen snabbare, och därför kan Tigerbalsam hjälpa till att lindra idrottsskador.

Den största skillnaden mellan Tigerbalsam Vit och Röd är att Vit kan ge en känsla av att det smorda området känns nerkylt, medan Tigerbalsam Röd istället gör att det smorda området upplevs varmt.

Om du upplever smärta i kroppen efter träning kan den kylande effekten som Tigerbalsam Vit ger, eller den värmande effekten som Tigerbalsam Röd ger efter att du har smort in dig efter ett träningspass, hjälpa till att motverka skador.

Går det att applicera för mycket?

På glasburkarna rekommenderas en försiktig dosering. Om för mycket salva appliceras kan det berörda området börja krampa, vilket inte är farligt men kan kännas obehagligt. Det är därför viktigt att till en början smörja in muskelgruppen med en liten mängd Tigerbalsam. Hur mycket som behövs beror på hur stort område som ska smörjas, men oftast räcker det med att ta en liten mängd med ett finger från burken.

Om du applicerar för mycket liniment eller Tigerbalsam på kroppen kan du ibland uppleva kramper, illamående, förvirring och yrsel. Eftersom både Tigerbalsam och Liniment innehåller kamfer, eteriska oljor och levomentol kan det i vissa fall orsaka hudirritation. Därför är det alltid klokt att om du inte har tidigare erfarenhet av liniment eller Tigerbalsam, börja med en liten mängd för att se hur din kropp reagerar. Observera att barn är känsligare för kamfer, eteriska oljor och levomentol och bör därför undvika att använda produkterna vid muskelbesvär.

Är Liniment och Tigerbalsam samma sak?

Enkelt uttryckt är liniment generellt ett starkare format av Tigerbalsam, alltså har de oftast samma egenskaper. Liniment är även något som ofta används inom professionell styrketräning vid kraftigare lyft, eftersom den extremt starka mintdoften ger en rusande känsla när den andas in nasalt. Detta jämförs ofta med ”en smäll på kinden”, vilket ger en kick för vissa. Den kylande och värmande effekten på musklerna kan även ge extra kraft inför ett tyngre lyft. Om du vill få en rusande känsla genom att andas in mintdoften nasalt finns det även lukt-ammoniak som är speciellt tillverkad för detta ändamål.

Precis som Tigerbalsam kan liniment oftast köpas på apotek, hälsobutiker och självklart även online.

Finns hos Gymgrossisten

Liniment

Lindrar smärta och ger en skön värme på huden.

Måste jag Använda Tigerbalsam eller Liniment vid Skador?

Självklart behöver du inte använda tigerbalsam eller liniment vid skador. Istället kan du rehabilitera muskler och kroppsdelar genom träning med fokus på återhämtning. Knäna är en kroppsdel som lätt belastas mycket vid träning, vilket kan leda till skador. Vid knäskador är det bättre att träna utan belastning på knäna, där du rehabiliterar och bygger upp styrkan igen, istället för att träna som vanligt med belastning på knäna och försöka överkomma problemet genom att smörja in dig med tigerbalsam eller liniment.

Yngre tjej med smärta i nacken.

Tigerbalsam Farligt under Graviditet?

Du kanske undrar om Tigerbalsam är farligt om du är gravid? På förpackningen står det klart och tydligt att det inte rekommenderas under graviditet eller amning, men hur är det egentligen? Varför ska du inte använda Tigerbalsam när du är gravid?

Tyvärr finns det inte någon speciellt avancerad forskning om Tigerbalsam under graviditeten, och på grund av dess innehåll, som bland annat inkluderar eteriska oljor och kamfer, kan det vara så att tillverkarna hellre väljer att ta det säkra före det osäkra och frånskriver sig ansvaret för att undvika eventuella tvistemål.

Det finns dock flera fall där människor av misstag har använt tigerbalsam under graviditeten eller använt det för smärta i rygg, axlar och nacke utan att fostret tagit skada. Många barnmorskor ser heller inget hinder med att använda tigerbalsam under graviditeten och har till och med använt det själva när de varit gravida.

Du som tidigare använt tigerbalsam och under graviditeten känner dig osäker kan istället använda Ice Power Gel, som enligt uppgifter inte ska vara ”farligt” under graviditeten enligt tillverkarna.

Sammanfattningsvis

Av ovanstående fakta kan man dra slutsatsen att varken Tigerbalsam eller Liniment är farliga i sunda mängder. Båda har egenskaper som ökar blodcirkulationen på det applicerade området, vilket är bra för att läka muskler som tagit stryk under ett träningspass. Om för mycket salva appliceras på ett berört område finns det dock en risk att muskelgruppen kan börja krampa.

Var alltid försiktig och rådfråga gärna apoteket, hälsohandeln eller märket själva om du är orolig. Ett alternativ eller komplement till liniment, om du upplever det som otäckt, kan vara att testa en massagekudde eller massagepistol. Att leva ett hälsosamt liv är viktigt, och det är därför bra att balansera träning med återhämtning och vila. Vid träningsvärk kan tigerbalsam eller liniment dock påskynda processen att återhämta sig och bli pigg och kry snabbare.