Hjälper Tigerbalsam & Liniment vid Idrottsskador?

Hur kan du påskynda rehabiliteringsprocessen, och hjälper tigerbalsam och liniment vid idrottsskador? När du tränar mycket, kommer det inte som en nyhet att du ofta tenderar till att tänja på gränserna. Kanske orkar du den sista kilometern, de extra 10 kilona, eller ytterligare 2 längor i simbassängen, du som är en vinnarskalle eller du som lagt ner oändligt med tid på träning har nog märkt att du handskas med denna tanke varje pass, och någon gång bestämmer du dig för att testa. Men vad händer och vad innebär det när du råkat ut för en idrottsskada? I denna artikeln går vi igenom allting du behöver veta.

Hur Uppkommer en Idrottsskada?

De allra flesta idrottsskador är oundvikliga och uppkommer övertid när du tränar, det kan därför vara bra att parallellt med hård träning rehabilitera musklerna med enklare övningar som stärker muskeln. Men i regel uppkommer idrottsskador av att du belastar och överanstränger en kroppsdel för mycket vilket leder till slitage och fragilare muskler.

Det finns olika typer av idrottsskador men de allra flesta grundar sig i:

Muskelbristning

Tyvärr är muskelbristningar oundvikliga och uppkommer för dig som tränar aktivt. En muskelbristning innebär i praktiken att muskeln efter hårt påfrestande eller vid en plötslig rörelse får muskelfibrer att gå av eller skadas. När detta har skett får du ofta väldigt ont i den drabbade muskeln, som känns öm att använda efteråt, ibland resulterar även muskelbristningar i en intern blödning i muskeln vilket gör att du kan få ett blåmärke.

Bäst för att återhämta sig från en muskelbristning gör du med genom att rehabilitera muskeln, det vill säga att du använder muskeln på ett varsamt sätt där den inte belastas. Detta är bra eftersom det skapar ett blodflöde i muskeln vilket enligt forskning läker en muskel snabbare vid skada. Här kan även lätt massage utifrån med hjälp av liniment eller tigerbalsam hjälpa till att påskynda återhämtningen.

Tennisarmbåge

Trots namnet är tennisarmbåge inte något som du bara kan få om du tränar tennis, utan även ifall du tränar tyngdlyftning, baseball och golf. Tennisarmbåge innebär att du har skadat eller överansträngt de muskelfästen som sitter vid armbågen. Ofta är detta någonting som känns övertid, men kan även i enstaka fall komma plötsligt. Likt muskelbristning är det lika viktigt här att fortsätta använda armbågen på ett lätt sätt så att den inte överansträngs, utan istället med babysteg så att du efter tid återhämtat dig från skadan. Precis som med muskelbristning är ett klokt sätt även att få en lätt massage med liniment eller tigerbalsam för att öka blodflödet i armbågen och armen, vilket har en påskyndad lindrande effekt.

Ländryggsbesvär

Absolut en av de vanligt förekommande skadorna för dig som håller på med tyngdlyftning är ländryggsbesvär. Det grundar sig i att lederna till en början låser sig följt av musklerna, vilket kan orsaka en lokal smärta vid ländryggen, där smärtan upplevs värre varje gång ryggen rör sig, vilket tyvärr i vardagen är oundvikligt.

Generellt beror denna skadan på enformig träning som repeteras ofta, men det kan även orsakas av att du vid tyngre lyft har svaga stabiliseringsmuskler, eller kanske att bålen är undertränad, som gör att du kompromissar ett lyft och använder fel muskler oundvikligt. Här är det bäst att vila och inte överanstränga ryggen, och det kan vara skönt att få det berörda området inmasserat med liniment eller tigerbalsam för att öka blodflödet och lindra besväret snabbare.

Varför är Liniment och Tigerbalsam bra vid Idrottsskador?

Som vi har berört ovan fungerar liniment och tigerbalsam bra för dig som har råkat ut för en idrottsskada eftersom båda salvorna har en kylande och värmande effekt vilket ökar blodflödet på det insmorda området. Det är dock viktigt att du parallellt med att du smörjer in dig med tigerbalsam eller liniment också rehabiliterar muskelgruppen genom rehabiliteringsövningar som tränar muskeln, men inte belastar. Genom att kombinera både dessa delar, kommer du med säkerhet påskynda processen att åter igen vara i form, än om du inte hade gjort något av de.

Med dessa fördelar kan du förstås undra om Tigerbalsam och Liniment är Farligt? Eftersom båda innehåller oljor som kamfer, eteriska oljor och levomentol kan det vara så att du får en reaktion på huden efter det har applicerats, då det kan vara oljor din hud är känslig emot. Vid för mycket applicering kan även muskler krampa, och du kan uppleva yrsel samt bli illamående. Vid olycka där du råkar få i dig tigerbalsam eller liniment oralt skall du direkt söka upp vård hos läkare eller giftinformationscentralen.

Tigerbalsam – en favorit bland fotbollsspelare

Tigerbalsam är en mycket populär produkt bland fotbollsspelare när det kommer till att undvika skador. Denna kraftfulla salva har använts under lång tid för sina medicinska egenskaper och förmågan att lindra smärta och främja läkning. När fotbollsspelare använder tigerbalsam före träning eller match applicerar de den vanligtvis på de områden som är mest benägna att skadas, som muskler, leder och senor.

Genom att massera in salvan i huden, upplever spelarna en mild värmande effekt som hjälper till att förbereda musklerna för aktivitet. Förutom att användas före träning eller match, kan tigerbalsam även vara till nytta efteråt. Genom att applicera salvan på eventuella ömma eller skadade områden kan spelare dra nytta av dess smärtlindrande egenskaper och främja snabbare återhämtning. Idag använder många allsvenska spelare tigerbalsam återkommande.

Sammanfattning

Slutligen går det att dra slutsatsen att liniment och tigerbalsam absolut kan hjälpa till att återhämta kroppen vid idrottsskador. Med egenskaper av att kyla ner det berörda området, för att sedan ge illusionen av värme, tillsammans med funktionen att öka blodflödet på det insmorda området, är det definitivt någonting bra att använda vid rehabilitering och återhämtning från idrottsskador. Se dock till att använda både produkterna varsamt, då det kan ha förödande effekter om du råkar få i dig det oralt, och ge en obehaglig effekt såsom kramper, yrsel och illamående i de fall du överanvänder salvorna när du smörjer in dig.