Löparsko: Är det viktigt att välja rätt?

Löpning är oerhört populärt träningssätt för att träna upp kondition och genomföra cardio. Löpning är enligt många ett befriande och enkelt sätt att träna kondition på som går att genomföra vart du än är. Att springa långt eller kort, intervaller eller distans, asfalt eller trail, kan dock ge frågeställningen ifall löparskor är nödvändigt, eller ifall ett par vanliga sneakers fungerar minst lika bra. I denna artikeln reder vi ut saken närmare och besvarar de flesta frågeställningar gällande vikten att springa med en löparsko.

Vad Utmärker en Löparsko?

Vad som primärt utmärker en löparsko, beroende på vilken typ det är, som utmärker sig något extraordinärt är framförallt vikten när det kommer till skon. Tanken med en bra löparsko är att det ska ge dig känslan att springa på moln eller fjädrar, det vill säga att skon ska snarare ha en studsande effekt, än någonting klumpigt som du tvingas springa runt med.

Något som ofta också utmärker en löparsko förutom den tunna vikten, är dens studsiga egenskap vilket gör att varje steg känns som ett skutt. Den lätta vikten som en löparsko ger beror delvis på grund av materialvalet, och designen som ofta tillåter att skon är ”luftande”, det vill säga att luft cirkulerar medans du springer, och att dina fötter och tår inte blir instängda i kondens medans du svettas när du springer.

Finns det Olika typer av Löparskor?

Löparskor är ett brett begrepp som innefattar flera olika typer av skor, avsedda för löpning, men under olika förhållanden. På grund av detta har löparskor avsedda för olika sorters löpning olika egenskaper, som motiverar skon bättre än någon annan beroende på vilken typ av löpning du föredrar, exempelvis löpning på landsväg, i skog, i terräng, eller kanske en mix.

Hur Väljer jag Rätt Löparsko?

Hur du väljer rätt löparsko beror på vilken typ av löpning du helst kommer att genomföra. Vet du på rak arm att du primärt kommer springa på asfalt, är det givet att det är den typen av löparsko som du ska leta efter, skulle du vara ute och springa mycket i skogen eller trail, är det den typen av löparsko du bör söka dig efter.

81oPJ1sqVoL. AC SY695
Löparsko för asfalt
Amazon köp nu
81rA7lWqf8L. AC SX625
Löparsko för trail
Amazon köp nu

Något som däremot är en gemensam nämnare oavsett vilken löpning du föredrar att träna, är att du måste springa korrekt i skon, utan felsteg. Detta är någonting som du kanske redan vet om innan, ifall du är plattfotat exempelvis. Ifall du är osäker, är en bra idé att besöka ett fysiskt försäljningsställe som specialiserar sig på springskor, där du kan få professionell hjälp av anställda, som direkt kan se ifall du behöver en speciell sula i skon, för att mothindra att du kommer springa fel i skon.

Vad som kan hända om du springer med plattfot, är att det enklare blir belastning på kroppen som i det långa loppet kommer att göra att löpning blir ett svårare moment att utöva längre fram. Slitdelar som ofta blir drabbade av att du springer fel, eller använder fel teknik, är att knäna tar stryk i onödan, någonting som ofta kräver långa rehabiliteringsprocesser.

Ifall du på förhand vet att du går konstigt, ostadigt eller av någon anledning vet att du kommer behöva extra hjälp med löpandet, är en sula ett mycket bra komplement i skon, som hjälper till att förhindra att du springer fel och även att du får ont i knät.

Slutsats

Slutsatsen är att det är oerhört viktigt att välja rätt typ av löparsko, men också att du oavsett vilken typ av löparsko föredrar, ser till att du springer ordentligt, utan några felsteg eller med fel teknik, som kan påskynda skador och andra hinder i övriga delar av kroppen såsom knän.

Olika löparskor kan ha utvecklats i syfte att vara bättre för en speciell typ av löpning, såsom löpning på asfalt eller i skog. Se därför till att leta efter rätt typ av sko från början, som bäst passar den stil du kommer att springa.