Gymmet: Allt du behöver veta

Ifall du är ny till att besöka gymmet, eller i allmänhet bara har funderingar kring hur det fungerar på ett gym, så är du långt ifrån ensam. Tyvärr tenderar gymmet att upplevas som en läskig plats för de som sällan besöker eller för de som för första gången besöker gymmet, men så är alltså inte fallet. Men som nybörjare eller ovan gymrat har du förstås några funderingar, som vi i denna artikeln hoppas på att reda ut åt dig!

När är det Minst folk?

När det är minst folk på gymmet kan förstås skilja sig åt mellan olika städer, men generellt kan man säga att tider som är under arbetstid, men inte under lunchraster tenderar till att vara den tidpunkt där absolut minst människor besöker gymmet.

För dig som ogillar att trängas bland andra på gymmet, eller för dig som gillar att vara så ensam som möjligt på gymmet, kan det därför vara smart att besöka gymmet tidigt på morgonen fram till 10-11 tiden. För att sedan besöka gymmet mellan 14-15:30. Samt därefter försöka besöka gymmet senare på kvällen, när många föredrar att vara med sin familj, eller bara ta det lugnt i soffan hemma, det vill säga efter klockan 20:00.

Vad ska man ha för Skor?

Ifall du känner viss osäkerhet när det kommer till valet av skor på gymmet så är du långt ifrån ensam! En viktigt tumregel oavsett vilken typ av skor du väljer att gå för är att de ska vara rena, och inte ha använts utomhus. Det brukar vara populärt att använda ett par sneakers eller converse, skor med platt sula, av olika former, men även att gå runt i bara strumpor.

Detta väljer du helt själv, och vid osäkerhet är det bara att dubbelkolla med någon ansvarig som jobbar på gymmet. Vissa som håller på med tyngdlyftning kan däremot söka sig bort från traditionella sneakers och väljer istället att satsa på ett par skor som är avsedda för tyngdlyftning. Dessa nischade skor för tyngdlyftning tenderar ofta till att vara mer stabiliserande, så att du enklare kan stå stadigt och riskfritt vid tyngre lyft där balansen är en central del.

Vad ska man Äta Innan Träning?

Vad du ska äta för något innan du går för att träna kan skilja sig åt, delvis beroende på vad du har för målsättning, men också vad din kropp kräver från dig inför ett träningspass. Ifall du besöker gymmet för att springa på ett löpband eller konditionsträna på en stakmaskin eller motionscykel kan du uppleva att det är jobbigt att äta någonting innan, eftersom det kan ge dig håll under träningen.

För dig som går till gymmet för att styrketräna kan det däremot vara lägligt att äta en måltid enligt tallriksmodellen, men som har huvudfokus på energi, det vill säga kolhydrater, och proteiner, det vill säga kött, linser och bönor.

Det är däremot populärt att äta en proteinbar eller proteinshake innan passet, eftersom det innehåller proteiner vilket är viktigt för dig som styrketränar, men också är delvis mättande och energigivande.

Vad ska man Äta Efter Träning?

Ofta behöver du efter ett gympass, oavsett om du tränar cardio eller styrketränar, någonting efteråt som ger kroppen energi så att den får chans att återhämta sig ordentligt. Det brukar därför vara populärt att äta en måltid efter gympasset om du inte gjort det innan, och annars kan det vara bra att få i sig en proteinbar, proteindryck, någon frukt eller ett mellanmål såsom en portion gröt, smörgås eller skål yoghurt.

Hur Länge ska man Träna på Gymmet?

Hur länge du ska träna på gymmet är också individuellt, men i regel ska du minst vara där och aktivt träna i 30 minuter. För dig som konditionstränar är 30 minuter pulshöjande cardio viktigt, eftersom det är vad kroppen i regel behöver. För dig som däremot styrketränar kan längre pass än 30 minuter vara nödvändigt, eftersom att du mellan övningarna ofta vilar för att återhämta styrka inför nästa repetition.

Det kan därför vara klokt att planera ditt träningspass innan du går till gymmet för att träna, oftast genom ett träningsschema, så att du inte har en massa dötid och slösar massa tid på att vila när du tränar, utan istället vet vad du ska göra och presterar på topp när du väl är där.