Om Protein: Allting du Behöver veta!

Det är inte sällan i träning och gymsammanhang som samtalsämnet är om protein, och inte heller är det speciellt konstigt. Protein är nämligen kroppens byggstenar, det är tack vare proteinet som vi får i oss de essentiella aminosyror kroppen behöver för att fungera, men det är också tack vare proteinet som kroppen klarar av att bygga muskler större och starkare. Men till protein kommer såklart många olika frågeställningar, någonting som vi redogör för i denna artikeln.

Hur Mycket Protein per Dag?

En naturlig fråga är hur mycket protein som behövs per dag. I regel så behöver kroppen 10-20% av kaloriintaget som proteiner varje dag enligt livsmedelsverket. För en person som är fysiskt aktiv är dock behovet högre, där en rekommenderad mängd om 1,6-1,8 gram protein multiplicerat med din kroppsvikt, alltså skulle en person som tränar för muskler och väger 70kg behöva få i sig mellan 112-126 gram protein varje dag.

Du behöver inte vara rädd att få ett underskott av proteiner, så att du drabbas av proteinbrist, eftersom att det finns i mer eller mindre allting vi äter under en vardaglig basis, men huvudsakligen i proteinrika källor såsom rött kött, fisk, kyckling, mjölkprodukter samt ägg. Dessa proteinkällor håller dessutom en hög kvalité och en bra fördelning av de 20 aminosyror kroppen behöver, varav 9 stycken är essentiella.

Kan jag Äta för Mycket Protein?

Faktum är att det faktiskt är svårt att få i sig för mycket protein genom en vanlig kost. Detta beror till största del av att protein är oerhört mättande, och att få sig tillräckligt med protein för dig som styrketränar kan i vissa fall till och med vara svårt, med en naturlig kost utan kosttillskott såsom proteinpulver eller proteinbars.

Men ponera att du äter för mycket protein, vad händer då? Faktiskt ingenting speciellt, kroppen kommer att ta det protein som den behöver, och resterande kommer agera som energi och energireserv. Du kan alltså inte ”drabbas” av något genom att äta för mycket protein, så länge din kost balanseras och ger dig övriga mineraler och vitaminer som den behöver. Att äta balanserat behöver inte vara konstigare eller svårare än att du äter enligt tallriksmodellen.

Hur Mycket Protein i Kyckling?

Kyckling är ett av de mest populära alternativ för dig som gymmar och medvetet tänker på protein. Kyckling har länge varit en favorit bland folk som styrketränar tillsammans med någon kolhydratskälla såsom ris, men också någon grönsak som innehåller vitaminer, exempelvis broccoli.

Tittar vi närmare på kyckling kan vi se att näringsvärdet per 100 gram består av 21 gram protein, följ av 100 kalorier. Detta gör att kyckling är någonting som du kan äta mycket av, utan att vara orolig att du får i dig för mycket kalorier, men ändå säkerställer att du får i dig tillräckligt med protein.

Hur Mycket Protein i Ägg?

Kanske undrar du ifall det är bra att äta ägg? Ägg är precis som kyckling ett mycket populärt alternativ bland folk som prioriterar träning och vill säkerställa att de får i sig den mängd byggstenar som behövs. Oftast äts ägg till frukost, men det är även populärt som ett mellanmål innan eller efter gymmet för lite extra energi. Ägget som energi och proteinkälla går att dela upp i två delar, nämligen äggulan och äggvitan.

I ett medelstort ägg som väger cirka 55 gram utan skal innehåller 7 gram protein, varav äggvitan består av 4 gram protein. Det är däremot i äggulan som de allra flesta kalorier av ägget finns, och det är därför många som går på diet föredrar att endast äta äggvitan eftersom den innehåller mest protein, men minst kalorier.

Mer om Protein och Varför Vi Behöver Protein

Precis som nämnt återfinns 20 aminosyror som kroppen behöver, varav 9 stycken är essentiella, alltså att kroppen inte kan producera dessa själva, utan behöver hjälp genom kosten. Protein är även kroppens byggstenar och hjälper till med muskelvävnad, alltså att vi får större och starkare muskler när vi tränar.

För att kroppens immunförsvar ska fungera som det ska, samt att hormoner och enzymer ska produceras behövs även protein. Det går alltså inte att förbise att protein är någonting extremt viktigt för vår kropp, vare sig vi tränar eller inte.

Sammanfattning

Sammanfattningsvis om protein går det att dra slutsatsen att det är någonting som kroppen behöver för att fungera normalt. Protein behövs inte bara för att bygga muskler, utan även för att inre system som immunförsvaret ska fungera, samt att enzymer och hormoner produceras. Hur mycket protein du behöver få i dig per dag varierar beroende på vilka behov och vilken målsättning du har med din träning, men att äta för mycket protein kan du inte göra, så för dig som tränar aktivt är det bättre med för mycket protein än för lite.