Vad kostar det att springa på löpband?

En av de mest vanliga maskiner som införskaffas till hemmet förutom en cykelmaskin, brukar vara ett löpband. Dessa brukar oftast vara otympliga, och finns även med ett drös av olika funktioner, men trots detta brukar det oftast vara maskiner som efter invigningen brukar samla damm. Men ponera att du faktiskt använder ett löpband som det är avsett, under exempelvis vinterhalvåret, så kan det komma att kosta dig en mindre förmögenhet. Hur mycket drar ett löpband och finns det egentligen bättre alternativ som är lämpligare?

Hur mycket kostar el för ett löpband?

Hur mycket el ett löpband använder är individuellt och beror på motorstorlek på den motor som just ditt löpband har. Men vanligtvis brukar motorn ha en kraft om cirka 2-5 hästkrafter, och i detta exemplet kommer vi ta en motor på 3 hästkrafter att jämföra med.

I regel är en hästkraft cirka 750 watt, detta innebär att driva 3 hästkrafter ger en effekt om 2250 watt.
Om du då använder löpbandet under 1 timme, förbrukas ungefär 2,25 kilowatttimmar.
I vinter tas skräckexempel om 10 kronor per kilowattimme, alltså hade det kostat dig under vinterns absolut mörkaste tid cirka 22,5 kronor att springa på löpbandet under en timme.

Skulle du därför springa 1 timme om dagen, under en månad, kan vi snabbt komma fram till att löpbandet, förutom inköpskostnaden och eventuella reparationer, kostar dig cirka 675 kronor, om en kilowattimme skulle kosta 10kr. Så glöm inte att se över ditt elavtal.

Är ett löpband värt det?

Ovan är ett skräckexempel på där elpriserna har skenat iväg ordentligt, vilket många experter varnar oss för.
Det skulle därför vara mer klokt, att investera en bestämd summa pengar, på ett gymkort, där kostnaderna går att förutse. Förutom att det kan bli billigare med ett månadskort på gymmet, så har du även per automatik tillgång till fler maskiner, vikter och expertis, än löpbandet du har hemma.

Frågan blir således högst individuell den med, men eftersom ett löpband brukar vara en maskin som tar upp mycket plats, och oftast används frekvent under de första månaderna när det har inhandlats, och därefter allt oftare står oanvänt, rekommenderar vi verkligen att du först provar på löpband på gymmet, och inte spontanköper ett, för att sen upptäcka att det inte var någonting för dig.

Keep it simple

Ett vanligt uttryck som går att applicera på mycket, är ”keep it simple”, och brukar oftast ha innebörden att inte krångla till det för sig i onödan. I detta fallet går det att keep it simple genom att undvika att köpa hem ett löpband, och istället begagna det på gymmet. Men det går förstås också alldeles utmärkt att nyttja den fria natur och de vägar vi har, och avancera och träna löpning där istället.