Attefallshus för Extragymmet

Attefallshus är en bostadstyp som har blivit ett alltmer populärt alternativ för villaägare, och radhusägare som har möjlighet till ett bygglovsfritt extra hus på sin tomt. Ett attefallshus har bestämmelser om hur det ska byggas, vilken storlek det får vara, men också hur nära det får stå angränsande grannar. Det enklaste sättet är att bygga ett nyckelfärdigt attefallshus som lyft på plats på din tomt.

 Men förutom att använda ett attefallshus, eller studiohus som det också kan heta, som ett extra boende går det alldeles utmärkt att bygga, för att kunna investera i ett hemmagym, som är separat från huvudhuset, där du i lugn och ro kan genomföra seriösa träningspass utan att tänka på att vara tystlåten.

Vilka regler är bra att veta om?

Det finns några allmänna bestämmelser om hur ett attefallshus får byggas på din tomt, och en del av dessa kan vara bra att ha extra koll på, eftersom att det kan sätta käppar i hjulen på ditt tänkta framtida gym.

Max 30m2

Ett attefallshus, eller studiohus, får byggas som ett komplement till din huvudbostad utan bygglov, men totalarean får max vara 30m2. Sedan Mars 2020 bestämdes att den tidigare begränsningen på 25m2 istället blev 30m2, i syfte att öka bostäder och tillgängligheten för utomstående att hyra in sig.

Max 4 meter högt

Enligt bestämmelser om tillbyggnationer får nockhöjden på ett attefallshus max vara 4 meter. Det innebär alltså att ett attefallshus som byggs i suterräng kan gå från 6 meters höjd ända ner till 2 meters höjd, mätt från marken i den sluttande backen, men att nockhöjden, alltså medianhöjden från marken, max är 4m.

Inget bygglov behövs

Attefallshus som är under 30m2, med en nockhöjd på max 4 meter, behöver inte ansöka om bygglov för att sätta upp studiohuset. Du har däremot skyldighet att informera kommunen om tillbyggnaden, och skulle huset stå närmare än 4,5 meter från närmsta angränsande tomt, behöver du först fråga om tillstånd.

Närmsta berörda granne kan i vissa fall vara samfälligheter, andra bostadsrättsföreningar, kommunen eller förstås din närmsta villagrannar. Se därför alltid till att skriftligt få godkännande av berörda parter, för att tryggt och säkert gå vidare med ditt bygge och framtida drömgym.

Det går även alldeles utmärkt att bygga en altan anslutande till attefallshuset vilket är båda enkelt och förhöjer standarden. Tänk däremot på att den kan finnas lokala regler för hur stor altanen får vara, men i regel är det godkänt att bygga en altan som inte är längre ifrån än 3,6 meter från husväggen utan att ansöka om bygglov hos kommunen.

Källa: Attefallshus regler på Attefallshusspecialisten.se

Utrusta gymmet

Kettlebells

Med det generösa utrymmet om max 30m2 går det alldeles utmärkt att inreda attefallshuset med maskiner och diverse fria vikter. Attefallshus har även godkännande att bygga in ett fullt funktionerande kök och våtrum såsom badrum med dusch och toalett.

Se därför till att noggrant spana in de maskiner du anser att du är i behov av, och det är inte heller en dum idé att innan mäta upp hur mycket plats respektive maskin behöver, innan du ger dig an och börjar bygga ett attefallshus och beställa hem maskiner för flera tiotusentals kronor.

Ett attefallshus som är byggt i suterräng går alldeles utmärkt att utrusta med en källare, med en generös takhöjd om iallafall 2,2 meter, vilket gör det möjligt att dela upp gymmet på två plan, där fria vikter förslagsvis utrustas på nedervåningen och där maskiner utrustas på marknivå.

Använd året om

Eftersom att attefallshus oftast byggs som en tillbyggnad avsedd som ett extra boende, som antingen hyrs ut eller nyttjas av någon annan i hushållet, går det utan några som helst problem att bygga studiohuset välisolerad, vilket gör det möjligt för dig att nyttja det extra rummet, eller ditt alldeles egna gym, under årets alla dagar, även de kalla eller de varma.

Genom att utrusta attefallshuset med luftvärmepump går det utmärkt att använda funktionen för att värma upp gymmet under de kalla vintermånaderna, eller som en kylig AC under de korta, men ändå hutlöst varma sommarveckorna.

Träning nära hemmet

Med ett attefallshus som är utrustat med ett gym på tomten, har du inga ursäkter att inte besöka gymmet. Med den extrema närheten till gymmet, oavsett tid eller dag, finns det inga hinder för dig att ta dig ut på tomten, och köra igenom ett ordentligt träningspass.
När du är isolerad i ditt egna hemmagym är det inte heller helt omöjligt att du faktiskt zoonar ut helt och glömmer bort din omgivning, eftersom du antagligen är ensam, vilket gör att du i lugn och ro kan genomföra övningar, utan att behöva känna dig uttittad, vilket kan hända på det vanliga gymmet. Se därför till att ta vara på den extrema närhet som ett eget hemmagym i ditt attefallshus erbjuder, och använd det till fullo. Glöm inte heller bort, att all träning är bra träning, det viktigaste är att du tar dig ut och genomföra några övningar, vare sig du går för ditt personbästa, eller bara känner för att lyfta lite skrot. Slutligen, du kan ju även installera en bastu för att återhämta dig snabbare från träningsvärk.